Kicsiknek (0-5 éves korig)

1. Haddy Njie–Lisa Asiato: Aludj, kis virág – Altatókönyv

Hű, de gyönyörű ez a könyv: az évaszakok változásait, a természet örök körforgását mutatja meg Lisa Asiato képein és Haddie Njie költői szépségű szövegén keresztül akár már a legkisebbekenek is. Ráadásul a felnőtteknek is öröm forgatni. A gyerekek biztosan hamar megtanulják kívülről a szép verssorokat, melyeket Pap Vera-Ágnes fordított magyarra. Ez nem jelenti azt, hogy ne kellene majd újra és újra elővennetek a könyvet. A vers szövegéből dal is készült, melynek kottája a kötet utolsó oldalán szerepel, úgyhogy akár el is énekelhetitek altatódalként. Sok-sok szakmai díjat kapott már ez a különleges altatókönyv, tőlem pedig megkapja az idei év szívmelengetés-díját.

Öt perc, ami csak a gyerekedé és a tiéd, de ha mindennap egymásra szánjátok ezt a röpke időt, biztos vagyok benne, hogy busásan megtérül…

(Scolar KID)

2. Szabó Imola Julianna: Rókamók és Círmancs – Rókadombon innen és túl

Nyolc rövidke, ám annál velősebb mese van a kötetben, melyek tökéletesen alkalmasak arra, hogy az estét egy jóízű beszélgetéssel fejezzétek be, miután elolvastátok a mesét. Sok kérdésük lesz majd a gyerekeknek. Ha pedig testvérpároknak mesélitek, biztosak lehettek abban, hogy egy ideig kevesebbet harcolnak majd egymásssal, noha semmiféle „tanulság nem vonható le” belőlük.

Meglepő, eredeti, csöppet sem sablonos történetek, lírai hangvétel, erős humorbombák, meghittség, összetartozás… Szabó Imola Julianna olyan alkotó, aki bármit is hoz létre, az biztosan kivételes lesz, olyan, ami lehet, hogy ismerős, mégsem hasonlítható semmilyen már megjelent műhöz.

A képeket Gyöngyösi Adriennek köszönhetjük, aki kerek mesevilágot rajzolt a történetek köré. Biztosak lehettek benne, hogy kábé ezerszer el kell majd olvasnotok, viszont az is biztos, hogy a kötet bírja a strapát: kívül kemény borító, belül vastag lapok, és életre szóló útravaló a szeretet megfejthetetlen természetéről.

(Cerkabella)

3. Tóth Krisztina: Kígyóuborka

Végre-végre! Új önálló verskötet a gyerekeknek az egyik legelismertebb kortárs (felnőtt)szerzőtől. Huszonhat hosszabb-rövidebb versre számíthattok, akár egy egészestés mesélés is kerekedhet belőle, de a kedvenceket külön-külön is kérhetik majd a gyerekek. Mindegyik versre jellemző a humor, és a téma is biztos, hogy a gyerekek elevenébe vág.

Gyerekszemmel és „versszemmel” nézi a világot Tóth Krisztina, nála bármiből lehet vers, de nem írhatja meg bárki, csakis egy IGAZI költő. És Tóth Krisztina tényleg az. Lírája erős, rímei ütősek, témái aktuálisak. Szalma Edit képei pedig káprázatosak.

Kiválóan fest majd a Kígyóuborka a fa alatt és a polcon is, de gyakran lesz az ágy mellett, ezt garantálom!

(Manó Könyvek)

4. Grecsó Krisztián: Belefér egy pici szívbe

Ha már az elismert (felnőtt)szerzőknél tartunk, semmiképp nem maradhat ki ebből a listából Grecsó Krisztián neve, akiből kislánya születése kihozta az alanyi költőt. Nyilván, ha egy író gyereklírára adja a fejét, akkor megjelenik benne az egész magyar gyerekköltészet, sok áthallásra számíthattok, alkalmi versekre csakúgy, mint popkulturális utalásokra. Humorban itt sincs hiány, és bár a rímek olykor jelzik, hogy ez inkább „alanyi apaköltészet”, mint kiérlelt líra, mégis megható, szerethető, sokszor forgatható. Baranyai (b) András szellemes illusztrációinak köszönhetően pedig szép és igényes könyvtárgy született. Fa alá vele, de ízibe!

(Magvető)

5. Mit csinálunk télen? (Mit? Miért? Hogyan?)

A legkisebbeknek szól ez a bájos könyvecske, amelyben minden fontos kérdésre választ kaphatnak a télről: mi a jó a télben, mit csinálunk adventkor, hogyan ünnepelünk karácsonykor, mi történik télen az állatokkal? A könnyen lapozható, kihajtható kis fülecskékkel színesített kötet jó választás lehet a mindenre kíváncsi gyerekeknek. Böngészőszerűen is nézegethető illusztrációi, és a felhajtható fülek alatt megbúvó meglepetések biztosan felcsigázzák majd a kicsiket.

(Scolar KID)

6. Tóth Krisztina: Malac és Liba – Gatyát fel!

Tóth Krisztina verseit már ajánlottam nektek ebben az írásban, most pedig a múlt évben induló könyvsorozatára hívnám föl a figyelmet. Már a tavalyi karácsonyi listámban is helyet kapott sorozatának első kötete, folytatom a sort a harmadik könyvvel. A hipervicces Gatyát fel! című kötetben ismét két rövidebb mese található. Az elsőben Malac és Liba egy hátizsáknyi ruhát talál, ezekben parádéznak az udvaron. Malac persze kis gazdájának, Gáborkának a kinőtt alsógatyáját látja eszményi malacsapkának, és Liba is újrahasznosítja a holmikat. Gáborka anyukája végül személyre szabott ruhadarabokkal látja el a két öltözködni vágyó állatot. A második mesében pedig a lázas beteg barátok gyógyulást követhetjük nyomon. A vicces meséket versbetétek színesítik, Hajba Lászó illusztrációi pedig szinte már most olyanok, mintha egy rajzfimből láthatnánk részleteket.

A mesék lényege most is az, hogy a barátság egyszerűen szent dolog, pedig nem rágta a szánkba Tóth Krisztina, „csupán” egyszerűen és természetesen mesél, ami az egyik legnehezebb dolog a világon.

(Manó Könyvek)

Nagyobbaknak (6-10-ig)

7. Várszegi Adél: A ló, aki zebra volt

Már a címe is vicces, hát még a tartalma! Eszményi kötet épp olvasni tanuló gyerekeknek, jó nagy betűkkel szedték, és Zabos hihetetlen vagányságról tanúskodó kalandjai is biztos, hogy olvasásra sarkallják a gyerekeket. Zabos egy cirkuszi zebra, aki roppant izgatott a születésnapja, pláne a várható szülinapi tortája miatt, ezért önállósítja magát, miközben fordulatos események történnek vele. Először is váratlanul „ló” lesz belőle, aztán pedig épp abban a cukrászatban kap alkalmi munkát, ahonnan a szülinapi tortáját reméli… A többit el tudjátok képzelni.

Várszegi Adél sziporkázó humora a sokadik állatos kötetében sem unalmas, sőt, egyre jobb és jobb. Hangosan (stílszerűen) nyerítve röhögtem Zabos megzabolázhatatlan sztoriján.

Jásdi Juli pedig nem véletlenül lett tavaly az 5. ArtHungry képgrafika kategóriájának győztese. Eredeti látásmódja nagyban hozzájárul a lenyűgöző összhatáshoz.

(Csimota)

8. Kiss Ottó: A bátyám össcse

Azért nehéz egy báty öccsének lenni, lássuk be. (Én csak húg voltam, az sem egyszerű…) Azt hiszem, minden öcs fellélegezhet, ha elolvassa ezt a felszabadult humorral és gyerekes kiszólásokkal tarkított elég hétköznapi, mégis nagyon megnyugtató, versszerűen tördelt röviprózát. A betűméret lehetővé teszi, hogy akár egy hétéves is bátran belevágjon egyedül.

Azért is különleges ez a kötet, mert igen kevés olyan gyerekirodalmi mű született, ami a testvérek együttélésének nehézségét tematizálja.

A hétköznapi történetek egy öcs szemszögéből ritkán látszanak jelentősnek, de ez a vicces figura, akit Kiss Ottó beszéltet és Baranyai (b.) András láttat, mégis megérdemli a figyelmünket. 

(Pagony)

9. Davide Cali–Gianluca Foli: A medve és a kardja

Látszólag klasszikus láncmese ez a különleges vizuális világot felvonultató vékony kötet, valójában azonban azzal szembesít bennünket, hogy milyen nehezen ismerjük fel saját felelősségünket az élő környezetünk tönkretételében. A harcias medve miszlikbe aprítja kardjával az erdő összes fáját. Roppant büszke magára, ám amikor megéhezik, és rádöbben, hogy nem talál ennivalót, mindent és mindenkit elkezd hibáztatni ezért, mígnem rádöbben, hogy egyedül ő tehet az egészről. Szerencsére még idejében észbe kap, és jóvá teszi a hibáját. Most, hogy ezt leírtam, nagyon didaktusnak hat a mese szüzséje, de higgyétek el, nem az. Azok a vizuális kódok, melyeket Gianluca Foli teremtett ehhez a szokatlan kötethez, megmutatják sajátos viszonyunkat ahhoz, hogyan pusztítjuk el apró lépésenként a világunkat. Szépséges könyvtárgy, aktuális téma, fontos, hogy minél több gyerek (és felnőtt) magáévá tegye a gondolatait.

(Csimota)

10. Boldizsár Ildikó: Hogyan szerzett vizet a kiszáradt kút?

Sok szempontból rendhagyó ez a könyv, amit eleve fordítva kell olvasni! A képek és a szöveg nem vízszintesen láthatók a téglalap alakú kötetben, hanem függőlegesen. Kicsit ez is jelképezi, mennyire megfordult velünk a világ mostanában. A népszerű mesekutató népmesei tudásra épülő, mégis abszolút kortárs meséje a mai kor kihívásaival szembesíti a gyerekeket és (szerintem) a felnőtteket is.

Talán soha nem volt akkora szükségünk arra, hogy megtaláljuk a legrejtettebb belső forrásainkat is az elakadásokra, hogy kiutat találjunk a legnehezebb helyzetekből is,

erről szól a Hogyan szerzett vizet a kiszáradt kút. Márpedig ha egy kút kiszárad, nem lesz kút többé. A rengeteg szimbólummal dolgozó mese arra sarkall bennünket, hogy soha ne adjuk föl. Ez az útravaló roppant hasznos a gyerekeinknek, akiknek – sajnos most már – a szó szoros értelmében meg kell menteniük a bolygónkat ahhoz, hogy továbbélhessenek. Rofusz Kinga tényleg mesébe illő, lenyűgöző festményei kellőképp szemléltetik a mese mélységét és fontosságát. Az egyik legszebb mesekönyv, amit idén láttam. Méltó helyére kerül, ha a fa alá teszitek, és sűrűn forgatjátok.

(Magvető)

11. Marc-Uwe Kling – Astrid Henn: Az egyszarvú, aki mindenre azt mondja: nem!

Az első dackorszak után nem sokkal jön is a második. Nem véletlenül soroltam a nagyobb gyerekeknek szóló könyvek közé ezt a tagadhatatlanul zseniális művet. Egyrészt a (többnyire) verses forma miatt nehezebben fogadják még be a szöveget a kisebbek, másrészt a humorához is kell egyfajta érettség. Már a múlt heti könyvajánlómban is jeleztem a Tavaszapó című könyvnél, hogy visszatérek erre a páratlan szerzőpárosra. Olyan felszabadultan ökörködnek (bocs, de tényleg nem találtam jobb kifejezést erre), olyan határtalan szabadsággal alkotnak, és annyira professzionálisak mindketten, hogy mindez átragad a befogadókra is. Igazi műélvezet, a szó legnemesebb értelmében. Hadd emeljen ki Szabó Zsuzsa műfordítását, aki anyanyelvi szinten műveli az „ökörködést”. Gyanítom, hogy rengeteg kifejezés válik majd szállóigévé a családban, amit ebben a könyvben olvashattok. Műfaját tekintve egyértelműen családi könyv Az egyszarvú, aki mindenre azt mondja: nem.

A sok nevetés mellett azért mélyebb tartalmak is megbújnak a kötetben, ritkán beszélgetünk ugyanis egy gyerek integritásáról, e könyv kapcsán viszont bőven lehet szó róla.

A kötet végén egy szuperkreatív fantáziajáték várja a gyerekeket (úgy hiszem, a felnőtteket is). Direkt nem árulom el, mi az. Lepjétek meg magatokat vele. Tuti, hogy megérdemlitek, ahogy a könyv is a figyelmeteket.

(Scolar KID)

12. Thiago Moraes: A múlt atlasza

Igazi szerzői könyvről beszélünk, ugyanis nem csupán a szöveget írta Moraes, de a nagyon látványos és roppant vicces illusztrációkat is ő készítette. Tizenöt civilizációt mutat be szövegben és képben, az alapinformációk mellett az adott kor legfontosabb szereplőiről is képet kaphatunk.

Ha töritanár lennék, egész biztos, hogy bevinném az órákra is a könyvet, mert tényleg felcsigázza a gyerekek érdeklődését a történelem iránt.

Az én lassan tizennégy éves fiam kifejezetten szereti a történelmet, de nem igazán szeret olvasni. Ez a könyv viszont őt is lenyűgözte. Hangosan nevetetett, órákig forgatta, ámult a rajzokon, elmesélte, mit olvasott, kiről mit tudott meg. Kifejezetten gyerekbarát szórakoztató ismeretterjesztőkönyvre számíthattok.

(Móra) 

13. Andrus Kivirähk: A Mumus és a Facebook

Kedvenc észt szerzőm új könyvét tizenkét éve várom. A Sári, Samu és a titok című első – magyarul megjelent – kötete óta (ami TÉNYLEG a világ egyik legjobb és legviccesebb gyerekkönyve, ugyanakkor „a világ legjelentéktelebb külsejű könyve” címre is bízvást pályázhatna) nyüstöltem a fordító Segesdi Mónit, (akit van szerencsém személyesen ismerni), hogy mikor lesz új Kivirähk-kötet. Na, most itt van!

Tényleg lenyűgöző ez a féktelen mesélőkedv és elképesztő szabadság (igen, folyton a szabadsággal jövök, amikor elvben „csak” gyerekkönyvekről van szó), ami árad a történeteiből. A különálló, rövid meséket akár a gyerekek is olvashatják önállóan, de közös esti olvasmányként is ideálisak lehetnek, a többnyire kétoldalas vicces vagy épp esendő mesehősök sztorijai.

Eleinte kissé idegenkedve méregettem a telibe színes oldalakat, és Heiki Ernits illusztrációi sem nyűgöztek le, de minél tovább néztem, annál jobban megszerettem ezt a világot. Alig várom, hogy Segesdi Móni átültesse Kiviräk újabb művét magyarra, mert most is kiváló szövegek születtek.

(Cerkabella)

14. Kertész Erzsi: Éjszakai kert – Misztikus meseregény

Olvassátok el a gyerekekkel Kertész Erzsi legújabb misztikus regényét! Biztos vagyok benne, hogy nem tudjátok majd letenni, tehát érdemes korábban elkezdeni a közös esti mesélést, vagy ha a csemete egyedül vágna bele, akkor a téli szünetre időzítsétek, mert iszonyú izgalmas, és nem igazán lehet vele másnapig várni. Túl jó hozzá. Kertész Erzsi néhány év alatt bebizonyította, hogy a meseírás bármikor elkezdhető.

Ő ugyanis gyerekpszichológusként kezdte a pályáját. Amikor írni kezdett, igen hamar kiderült, hogy valóban ismeri a gyerekek világát, titkait, álmait, gondolatait, és ezeket most már a gyerekkönyvekben is meg tudja mutatni, még nekünk, felnőtteknek is.

Ez a csodálatos kötet egyszerre igazi irodalmi élmény, költészet, krimi, és ami a legjobb, hogy mély emberismeret lakik az Éjszakai kert mélyén. A borítótól ne ijedjetek meg a sötétben, mert a könyvben szereplő Rezzenéstelen Pillantású Macska egész éjjel szemmel tart benneteket, ugyanis világít a szeme! Zsoldos Réka nem csupán a macska alakját „kapta el” olyan jól, szokatlan stílusban, de nagyon plasztikusan kelti életre a kötetben szereplő furcsa figurákat is. Számomra ez a kötet volt az év egyik csúcsa a gyerekirodalomban. 

(Cerkabella)

15. Darvasi László: Pálcika, a detektív – A nagy Gerbera-nyomozás

Szerencsére Pálcika is visszatért pár éves szünet után, ez már a második a sorozatban, és épp a negyedik mesekönyve a népszerű Trapiti szerzőjének, Darvasi Lászlónak. Gerbera  Erzsébet elrabolt szirmai körül bonyolódik a cselekmény. Pálcika és csapata nyomoz a rettenetes bűntény után, ami a könyv összes szereplőjét megmozgatja. Márpedig számos szereplője van. Még a pirítós is megszólal benne. Különös, varázslatos képzelőreje van Darvasi Lászlónak. Egyáltalán nem a klasszikus dramaturgiai módszerrel dolgozik, látszólag sokszor elakad a történet, hiszen újabb és újabb szereplők bukkanak fel benne: beszélő ceruzák, a nyúl szájában megakadt fogpiszkáló, akinek még neve is van… Mindenkinek megismerjük a sztoriját, a mozgatórugóit, ami egyrészt a nyomozás szempontjából roppant hasznos, másrészt a világ megismerhetetlen gazdagsága is kiderül ebből a filozofikus műből. Biztos vagyok benne, hogy a gyerekeket is elvarázsolja majd olvasás közben.

Rengeteg kérdésre készüljetek, a jó válaszokat pedig nektek kell megadnotok. A mesélés és az élet is a párbeszédekről szól, ez a kötet pedig kiváló terep arra, hogy a gyerekek megismerjék a különböző nézőpontokat, egyszersmind a világot.

Koncz Timea minimalista figurái népesítik be a könyvet, sokszor mosolyt csalva az arcunkra. Klasszikus családi könyv.

(Magvető)

+ 2

Baribook: Barátkönyv és Baribook: Klasszkönyv

Oké, ezek nem igazi könyvek, mégis remek ajándék lehet a már írni tudó gyerekeknek. Az én gyerekkoromat meghatározta  a sóvárgás, ugyanis mérhetetlenül irigyeltem azokat, akiknek IGAZI emlékkönyvük volt: nekem sosem adatott meg ez az élmény. Viszont sok osztálytársamnak volt ilyenje, és szívesen, boldogan hagytam mindegyikben valami emléket. Így maradt meg például életem első verse, erős Petőfi-hatás ért, ez kétségtelen, mégis felbecsülhetetlen kincs, hogy fennmaradt egy fontos dokumentum abból a korszakból.

Szerintem remek ajándék a neves illusztrátorok közreműködésével létrejött, kisiskolásoknak és a kiskamaszoknak szóló interaktív, élménygyűjtő és élményeket megosztó emlékkönyv, ami már tíz év múlva is a kincskategória dobogós helyén lesz. Ó, bárcsak nekem is lehetett volna hasonló gyerekkoromban…

(Baribook)

Both Gabi

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images