Tappancspara

Ahogy Achillesnek a sarka volt az egyetlen sérülékeny pontja (miután anyja a Sztüx vizébe mártotta a halhatatlanságért, ám ahol fogta, ott nem érte a csecsemőt a szupervédelem – hogy stílszerűen egy kis görög mitológiai gyorstalpalóval kezdjem, haha), úgy számomra is rendkívül érzékeny téma a lábfej kérdése – mind a magam, mind a mások virgácsát illetően. Bár nem tartom magamat hiperérzékeny, a kákán is csomót, a más testén meg a viszolyognivalót keresőnek, a szépen ápolt kezek, lábak a gyengém, a hobbitvégtagokkal viszont a világból ki lehet kergetni.

Boldogult hajadon koromban például onnan tudtam, hogy egy szerelem véget ért, ha ránéztem az épp aktuális lovagom lábfejére, és hirtelen belém villant a kérdés: mégis, mi ketten mit is keresünk egymás mellett?!

Kérlek, ne gondolj túlságosan felszínesnek, természetesen a belső értékek számomra is létfontossággal bírnak. Ám egy szépen ápolt kéz és láb rendszerint annak is megbízható mutatója, hogy az illető mennyire igényes magát illetően, milyen mértékben hajlandó magával foglalkozni, és igaz ennek az ellenkezője is: a gyászkeretes karmok, parázsjárásra is alkalmas talpak arra mutatnak, hogy a tulajdonosuk hajlamos elhanyagolni magát, a környezetét… és akkor valószínűsíthetően idővel a párját is, nem igaz?

Kenem, vágom

Nem csak másokkal vagyok ám ilyen kritikus, a saját virgácsommal is roppant érzékeny kapcsolatot ápolok. Erre részben rá is vagyok kényszerítve, egészen fiatal korom óta ugyanis nagyon erős lábszárazsággal küszködöm. Merem állítani, nincs olyan magisztrális és kozmetikai boltban kapható krém, kenőcs, varázsszer, amit még ne kentem volna magamra.

Ha utazom, a bőröndömbe elsőként valamelyik lábkrémem kerül, és olyan se fordult elő soha az elmúlt három évtizedben, hogy lábkrémezés nélkül feküdtem volna le aludni. A kiszáradt láb érzése oly mértékben tud idegesíteni, hogy a falnak megyek tőle, ezért nem csak az éjjeliszekrényemen van mindig legalább egy tégely kence, a benti íróasztalomra ez ugyanígy igaz (és ezt a kollégáim is megerősíthetik). Ezenkívül rendszeresen bőrradírozok, sarokcsiszolok is, és ha a manikűrösről le tudnék is nagy nehezen mondani, a rendszeres látogatást a pedikűrösömnél nem adnám semmi pénzért. 

A legutóbbi vizit során is őt faggattam, mit tehet az ember annak érdekében, hogy nyáron is dekoratív, szépen ápolt lábakat tudjon a csinos cipőkben, kényelmes papucsokban villogtatni, akár férfiú, akár nőnemű az illető. A pedikűrösöm ugyanis azt is elárulta, hogy hozzá – és feltételezem, a többi kollégájához – messze több nő jár, mint férfi.

Ennek azonban részben az az oka, hogy az urak szeretnek kényelmesebben lenni, azaz nem áldozzák fel a lábfejüket egy-egy vadítóan szép, ámde felettébb kínzó cipőért, aminek hosszú távú használata már erősen meglátszik nemcsak a lábfej boltozatán, de a talp bőrén is.

Mutasd a lábad, megmondom, ki vagy!

Egy jó pedikűrös sokkal több dolgot meg tud mondani csak a talpad vizsgálatából, mint hinnéd. Nem csak a bokasüllyedésre, lúdtalpra vagy egy rosszul megválasztott cipő gyakori használatára derül fény abból, hol vannak rajta bőrkeményedések, tyúkszemek, sebek és repedések. Az életmód is befolyásolja, kinek milyen állapotban van a bőre, ahogy a gyógyszerszedés, betegségek is hatással vannak rá.

Azonban minden problémára van megoldás! Ezeket teheted annak érdekében, hogy a lábad nyáron is olyan legyen, mint a baba popsija, és ne kelljen szégyenkezned a virgácsoddal sem nyitott cipőben a városban, sem papucsban a vízparton.

1. Hidratálás – A lábunk különösen nyáron van kitéve nagyobb megterhelésnek, hiszen a flipflopban, papucsban szabaddá téve a széltől, naptól, homoktól, az utcai körülményekig, piszokig sok minden kikezdheti a bőrfelületet. A kiszáradt, berepedezett, sérült lábon pedig könnyebben rést találnak a különféle kórokozók, amik nemcsak esztétikai problémát jelenthetnek, de fájdalmasak is lehetnek, arról nem is beszélve, hogy igen macerás tőlük megszabadulni.

Lábszárazságra ureatartalmú krémet érdemes beszerezni, amit minden este, fürdés után bemasszírozol a talpadba, sarkadba.

2. Bőrkeményedés – Szintén nem csak esztétikai okból érdemes a bőrkeményedéseket eltávolítani. Egyrészt a krém sem tud jól felszívódni, ha ötven réteg elhalt hámsejten kell keresztülverekednie magát, másrészt a kemény felületek sokkal könnyebben kiszáradnak, berepedeznek. Jól teszed hát, ha szépen megszabadulsz tőlük. Erre az egyik módszer, hogy egy-két naponta fürdés után alaposan átdörzsölöd habkővel vagy sarokreszelővel. Eggyel kényelmesebb megoldás a Parasoftin bőrhámlasztó zokni, amelyet fürdés után felhúzol, a hatóanyagai pedig egyrészt felpuhítják az elszarusodott hámsejteket, másrészt eltávolítják a bőrkeményedéseket, miközben az ureatartalma révén hidratálják is a lábat. (Figyelem! Ezt csak egészséges lábra ajánlják a szakemberek, tehát cukorbetegségben, lábgombában vagy ekcémában szenvedők nem használhatják!)

Ez a módszer igen alapos, a legmélyebb rétegekbe is behatol, ezért a teljes eredményt nem is azonnal tudod megcsodálni. A hámlás ugyanis a zokni viselése után körülbelül a negyedik nappal kezdődik el, az elhalt hámsejteket hagyjuk szépen maguktól leválni, ne dörgölgessük, mert felsérthetjük a bőrt! A babaláb megszületése, azaz a teljes regeneráció a 7–12. nap környékén várható.

3. A cukorbetegséggel küszködők számára különösen nagy feladat a nyári lábápolás, az ő bőrfelületük ugyanis sokkal sérülékenyebb. Ezért a pedikűrös az ő esetükben nem is szikével távolítja el a bőrkeményedéseket, hanem gyümölcssavas géllel. Ezt először felhelyezi a lábra, majd gézzel betekeri, így ebben a dunsztban könnyen fellazulnak az elhalt hámsejtek, amiket aztán könnyedén le lehet szedni egy kaparóval.

4. Baktériumok, gombák ellen – Bár a gyógyszertárak több különböző krémet és ecsetelőt kínálnak a köröm- és bőrgombás fertőzések kezelésére, az általam megkérdezett szakember a természetes összetevőjű ausztrál teafaolajra esküszik. Az esetleges fertőzött területet ezzel érdemes vékonyan átkenni, a kúra azonban ne tartson tovább (és rendszerint erre nincs is szükség) egy hétnél, az olaj ugyanis maró, szárító hatású.

Ezen kívül nagyon oda kell figyelni magunknál, de a gyerekeknél is, hogy minden fürdés után alaposan szárazra töröljük a lábujjak közötti hajlatokat is.

5. Napvédelem – Ne feledkezz meg a naptejről sem! A legtöbb embernél valamiért a boka magasságában véget ér az UV-sugárzástól való félelem, pedig a lábfej ugyanúgy igényli a védelmet, és alaposan le is tud égni.

Fiala Borcsa

Kiemelt kép: Getty Images