Nem véletlenül tiltják egyes munkahelyeken, hogy a dolgozók romantikus kapcsolatba kerüljenek egymással. Akár hosszú távú, akár alkalmi viszonyról van szó, a románc hatással van a többi dolgozóra, ezáltal pedig az egész szervezet működésére is.

Hiszen egy ilyen változás több jogos kérdést vet fel:

  • Rá lehet-e bízni a pár egyik felére olyan információt, amit a másiknak nem kellene tudnia?
  • Meg lehet-e hívni egy munkával kapcsolatos eseményre az egyik felet a másik nélkül?
  • Ha különböző pozícióban lévő kollégák jönnek össze, akkor hozzájuthatnak-e információkhoz vagy más előnyökhöz a kapcsolatuk miatt?
  • Mi lesz, ha szakítanak?

Egyértelmű tehát, hogy a munkahelyi románcok új kihívásokat hoznak egy szervezet életébe, amelyekkel a kollégáknak és a kapcsolatban lévő partnereknek is szembe kell nézniük. A különböző félelmek, pletykák és aggályok pedig megváltoztathatják a többiek viszonyát a kapcsolatban lévő emberekhez. Sokan épp ezért eltitkolják, hogy intim viszony fűzi őket egy munkatársukhoz, ám a tanulmány szerint nem ez a jó megoldás a felmerülő problémák kezelésére.

A kutatás során 160 munkavállalót kérdeztek meg a szakemberek, köztük 80 már részt vett munkahelyi viszonyban, 80 pedig nem: összességében azt állapították meg, hogy a viszonynak a benne lévő felekre sokkal negatívabb hatása van, mint azt gondolnák az érintettek.

Az első fontos megállapítás ugyanis, hogy a többi kolléga kevésbé bízik meg bennük. Márpedig a bizalom egy jól működő szervezet egyik alappillére kell legyen.

Azonban a többiek azt feltételezik, hogy a pár tagjai a köztük lévő bensőséges viszony miatt minden információt (köztük a munkával kapcsolatosakat is) megosztanak egymással, ezért a kollégák hajlamosak gyengébb minőségű és részinformációkat adni nekik.

Ezzel szemben a felmérésből az is kiderült, hogy a viszonyban lévő kollégák úgy gondolják, a kapcsolatuknak csak minimális hatása van a munkájukra.

A következő fontos eredmény, hogy a kívülálló kollégák általában mérlegelik a kapcsolat okait: szerelmesek, csak szórakozni akarnak, esetleg így akarnak különböző munkahelyi előnyökhöz jutni? Akármelyik következtetésre is jutnak, ez nem segíti, hogy a kollegiális bizalom növekedjen bennük irántuk. Ráadásul a kapcsolatban lévők gyakran nem veszik észre, hogy a munkahelyükön a viszonyuk milyen előnyöket jelent számukra, amit a kívülállók viszont látnak, ennek az eredménye pedig a csapaton belüli kommunikációt és hatékonyságot is negatívan befolyásolhatja. Hiszen ha a többi kolléga úgy érzi, igazságtalan egy helyzet, az rombolhatja a kollegiális viszonyt, és kevésbé lesznek segítőkészek vagy kedvesek a pár tagjaival. 

Házi nyúlra nem lövünk?

A munkahelyi viszonyoknak tehát sokkal nagyobb negatív hatása van a dolgozók közötti viszonyra és a munkahelyi légkörre, mint ahogyan azt a benne lévők gondolják. A szervezetek számára fontos a kollégák közötti bizalom és kommunikáció; mindkettőt alááshatja, amikor az emberek kollégákból romantikus partnerekké válnak. De akkor mi lehet a megoldás? Meg kell fogadni azt a mondást, miszerint „házi nyúlra nem lövünk”?

A tanulmány szerzői azt javasolják, hogy azok a kollégák, akik viszonyba kezdenek egymással, nyíltan kommunikálják a többiek felé, hogy együtt vannak.

Ezzel meg lehet előzni a pletykákat, a találgatásokat és a rosszhiszeműséget, ugyanis a kutatás szerint kedvezőbben reagálnak a többiek, ha a nagy hírt maguktól az érintettektől hallják.

Forrás: Psychology Today

Kiemelt képünk forrása: Netflix

Dián Dóri