Evolúciós szempontból: pazarlás?

A University College London kutatói megállapították, hogy a főemlősök sűrűbben végeznek önkielégítést, mint az állatvilág bármely más faja, és sokkal régebb óta élnek ezzel a gyakorlattal, mint azt korábban hitték.

Evolúciós szempontból kimondottan pazarlásnak számíthat a maszturbáció, ezért is érdekli ennyire ez a téma a kutatókat: mégis hogy lehet, hogy ennek ellenére egy belénk kódot viselkedési formává vált.  

„Eredményeink segítenek rávilágítani egy nagyon gyakori, de kevéssé értett szexuális viselkedésre, ami jelentős előrelépést jelent a maszturbáció funkcióinak megértésében” – mondta dr. Matilda Brindle, a tanulmány vezető szerzője.

Brindle csapata a valaha volt legnagyobb adatkészletet gyűjtötte össze az önkielégítésről, közel négyszáz forrásból származtak az információk.

Kétszáznegyvenhat publikált tudományos dolgozatot, százötven kérdőívet, valamint állatkerti gondozóktól származó személyes közleményeket tartalmazott.

Két fontos funkció

Az onanizmus (azaz a saját nemi szervek stimulálása) eloszlását próbálták a főemlősök között nyomon követni, hogy vajon mikor és miért alakult ki nőstényeknél és a hímeknél.

Dr. Brindle elmondása szerint a főemlősök maszturbációjában két fontos funkciót fedeztek fel: az egyik arra utal, hogy a nemi szervek stimulálása, tisztítása, a fokozott figyelem növelheti a szaporodási sikert, a másik, hogy ezáltal és az ejakuláció miatt létrejövő „tisztulás” eredményeképp csökken a szexuális úton terjedő megfertőződés esélye is.

Mindezeken túl korábbi kutatások már kimutatták, hogy a gyakori önkielégítés növeli a teljesítményt, fokozza az orgazmus intenzitását, enyhíti a stresszt, és csökkenti a prosztatarák esélyét.

Dr. Brindle elmondta: „A maszturbáció valószínűleg jelen volt minden majom és emberszabású majom közös ős életében, beleértve az embereket is” – bár arra vonatkozóan egyelőre szűkösek az adatok, hogy a többi főemlős (makik, lemúrok… stb) ősei is végeztek-e önkielégítést.

Győzzön a jobbik sperma!

A kutatók számos elméletet teszteltek, köztük a „posztkopulációs szelekciós hipotézist”, amely szerint a maszturbáció elősegíti a sikeres megtermékenyítést. Ugyanis, dr. Brindle szerint

a rangban alacsonyabb besorolású hímeket gyakran szakítják félbe rivális, domináns hímek párzás közben, ezért gyorsabban, úgymond hatékonyabban kell teljesíteniük, amit elősegíthet a rendszeres önkielégítés.

Ráadásul a gyakoribb, ejakulációval végzett maszturbáció lehetővé teszi, hogy friss és jó minőségű spermiumok álljanak készenlétben a párzásnál, amik nagyobb valószínűséggel győzik le a többi hím spermáját. 

A női maszturbáció eredetének és evolúciós funkciójának kutatásában egyelőre még sokkal több a homályos folt. Vannak elképzelések, melyek szerint a nőstény párzás előtti önkielégítése valamilyen szinten befolyásolhatja, melyik hímtől essen teherbe. Ugyanis a hüvely savasságának csökkentése növelheti a teherbeesés esélyét, amit kedvezően befolyásolhat a maszturbáció. Ezt találják evolúciós szempontból a kutatók eddig egy lehetséges magyarázatnak. Persze a libidónövelő és a menstruációs fájdalmakat csökkentő hatásának jelentősége sem elhanyagolható…

Források: ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ Anton Vierietin

Szabó Anna Eszter