Azért is szeretem a kvízjátékokat, mert nagyon egyszerű szabályaik vannak, szinte azonnal neki lehet állni játszani. Végső soron pedig akárhogy cifrázzák, az alap mégiscsak az, hogy kérdésekre kell válaszolni, így akár házi szabályokkal is meg lehet spékelni az élményt. A következőkben két kvízkönyvet és három társasjátékot ajánlok nektek, amikkel nemcsak a szilvesztert, de egy hétköznap estét is fel lehet dobni.

1. Géniusz kvízkönyv

Kezdjük a könyvekkel, azon belül is annak a tévéműsornak a kvízkönyvével, ami megmutatta, hogy igenis van igény a klasszikus vetélkedőkre, a tudásalapú kvízjátékok nem mentek ki a divatból. Ez a Géniusz, az ATV nagy sikerű kvízjátéka, aminek kérdéseiből 4000 darabot gyűjtöttek össze egy vaskos kötetbe, hogy a rajongók is megmérethessék magukat. 2300 tematikus kérdés mellett van 1700 „vegyes”, a megoldások pedig mindig egy oldallal arrébb találhatók, hogy még véletlenül se pillantsuk meg a választ.

kvíz társasjáték Géniusz kvízkönyv Hallatlan

Egyszerűen használható és könnyen átlátható kérdésgyűjtemény a kötet, amit lehet A Géniusz szabályai szerint is játszani, de persze alkothatunk magunknak házi szabályokat is hozzá,

ha például csapatban vagy egyedül szeretnénk játszani. A kérdések változatosak, ahogy a műsorban is, vannak benne könnyebbek és igazán nehezek is, a „vegyes” kérdéssorok pedig lehetőséget adnak egy villámpárbajra is.

Kinek ajánlom? A rajongóknak természetesen kötelező lecsapniuk a kvízkönyvre, de azoknak is érdemes tenniük egy próbát vele, akik nem nézték a vetélkedőt, de szeretik a kvízjátékokat – a Géniusz kvízkönyvben biztosan mindenki talál kihívást akár egyedül játszik, akár csapatban.

2. A Nagy Fotelkvíz – Otthoni bajnokság

Bartha Álmos évek óta nagy sikerrel csinál kocsmakvízeket, és az első, A Nagy Kocsmakvízkönyv című kötete után tavaly megjelent a folytatás, A Nagy Fotelkvíz. A könyvben számos érdekes feladatot találunk, ugyanis különböző szabályok szerint kell megválaszolni a kérdéseket. A különböző szekciók (amikkel más-más módon lehet pontot szerezni) izgalmas fűszert adnak a játékélményhez, illetve a tematikus kérdéssorok extra izgalmakat hoznak a képletbe (igen, van Harry Potter-es is!). A könyvben hét hétre elegendő kérdést találunk, úgyhogy minden adott ahhoz, hogy ne csak egy kvízestét, hanem egy egész bajnokságot csináljunk a barátainkkal, a családunkkal vagy magunknak. A kötet egyetlen negatívuma, hogy vannak olyan részek, ahol a kérdéssor melletti oldalon vannak a válaszok – ez nem gond, ha van egy játékmester, aki felolvassa a kérdéseket, de ha mindenki játszik, akkor, ha nem vagyunk elég óvatosak, bizony előfordulhat, hogy megpillantjuk egy-egy kérdés megoldását.

kvíz társasjáték Géniusz kvízkönyv Hallatlan

Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeret, vagy szeretne kocsmakvízekre járni, és szívesen kipróbálná magát változatos feladatokban.

3. Pont a közepébe

A Pont a közepébe csavart egyet a klasszikus kvízjátékos mechanikán: ebben a játékban az a feladatunk, hogy megtippeljük (vagy ha tudjuk, akkor még jobb), hogy az előttünk lévő kérdések közül (amiknek a megfejtése minden esetben egy szám) melyiknek a megoldása van legközelebb az asztal közepén lévő számhoz. A csapatok közösen döntik el, majd az nyeri a fordulót, akinek a megoldása a legközelebb van a középen lévő számhoz.

kvíz társasjáték Géniusz kvízkönyv Hallatlan

Az persze a véletlen kérdése, hogy milyen kérdésekből gazdálkodhatunk, de rásegíthetünk a szerencsénkre különböző képességkártyákkal.

A végén az a csapat nyer, amelynek tagjai előtt egy kártya maradt. A Pont a közepébe egy egyszerű szabályokkal dolgozó, pörgős játék 2–12 fő részére 12 éves kortól.

Kiknek ajánlom? Azoknak, akik szeretnek tippelni, és nem bánják, hogy a szerencsének is van némi szerepe a játék alakulásában.

4. Trivial Pursuit – Házibuli

A Trivial Pursuit kvízjátékcsalád sokaknak ismerős lehet, hiszen az alap táblás játék 42 évvel ezelőtt jelent meg. A Házibuli egyfajta kiegészítője, amit önmagában is lehet játszani. Itt most csak kártyák és egy dobókocka áll rendelkezésünkre, de így is megkapjuk a tökéletes kvízjátékos hangulatot. A szabály nagyon egyszerű: minden kártyán hat különböző témájú kérdés szerepel, és a soron lévő játékosnak arra kell válaszolnia, amelyiket kidobta a dobókockával. Főleg popkulturális kérdésekkel találkozhatunk a pakliban, de vannak földrajzi és gasztrokérdések is. Egyszerű, nagyszerű, és házi szabályokkal úgy lehet bonyolítani a pontozást, ahogy csak a kedvetek tartja.

kvíz társasjáték Géniusz kvízkönyv Hallatlan

Kinek ajánlom? Az eredeti játék kedvelőinek mindenképp, de azoknak is, akik szeretnének egy nagyon egyszerű, nagyon pörgős kvízjátékot. Egy-egy parti gyorsan lemegy, úgyhogy nem egy egész estés játékról van szó alapjáraton – ám mivel úgyis rákaptok az ízére, nem lehet egy menetnél megállni. 

5. Hallatlan

A Hallatlan kicsit kilóg a sorból, ugyanis nem egy klasszikus kvízjátékkal van dolgunk – sokkal inkább egy kommunikációs, titkos szerepes társasjáték, amiben az emberismeretetek lesz leginkább hasznotokra, mindez kvízjátékos köntösben. Bonyolultnak hangzik? Pedig egyáltalán nem az: a játékosok előtt van egy hatalmas pakli kártya, egyik oldalán a kérdés, másikon a válasz. Csakhogy ezek nem átlagos kérdések: olyan mókás és érdekes tényekre kérdeznek rá, amire nagy eséllyel senki nem tudja a választ (például: Hol illegális elaludni Illinois államban?). Csakhogy nem is az a feladat, hogy tudd a megoldást, hanem hogy kitaláld, ki kamuzik. A kör elején ugyanis lesz egy ember, aki felolvassa a kérdést, a többi játékos pedig húz egy halat – aki az egyetlen kéket kapta, ő fogja mondani a kérdéskártya hátulján lévő helyes választ, mindenki más, aki pirosat húzott, kitalál egy hamis választ.

kvíz társasjáték Géniusz kvízkönyv Hallatlan

Ezeket sorban elmondják a kérdezőnek, akinek az a feladata, hogy lebuktassa a kamu válaszokat, és utoljára nevezze meg az igaz megoldást.

Nagyon vicces és pörgős játék, a doboz alapján 4–10 játékosnak 10 éves kortól, ám tapasztalatom szerint ez a játék annál jobb, minél többen játsszák, úgyhogy négy főre annyira nem ajánlom, inkább minimum 5 legyen, de inkább 6-tól az igazi.

Kinek ajánlom? Azoknak a minimum 5-6 fős társaságoknak, amelynek tagjai szeretik az úgynevezett fun facteket, élvezik a pörgős partijátékokat, és nem félnek használni a kreativitásukat.

Kiemelt képünk és a belső fotók a szerző tulajdonában vannak

Dián Dóri