Kate Bush dala most téged is az égig repíthet a Budapest Parkban

Annak ellenére, hogy a Stranger Things legutolsó évada nekem sem tartozott a kedvenceim közé (és még nagyon úrinő módjára fogalmaztam), zeneileg a minőség továbbra is töretlen maradt (vagy mondjam úgy, szárnyalt?, haha).

És most egy este erejéig te is Hawkinsban érezheted magad, az elátkozott város ugyanis a Budapest Parkban elevenedik meg a nyolcvanas évek legmenőbb slágereivel.

A Stranger Things inspirálta buli hangulatáért, Quixotic, az új retróhullám legismertebb hazai úttörője felel. Gyere, űzzük el együtt Vecnát (a kiégést, a szorongást, a nyári depressziót – vagy ki hogy nevezi a démonjait). Bővebb infókat ITT találsz.

Varázsoljuk ki együtt a gint a palackból – Gin és dzsessz a város felett

Tudsz annál jobb nyáresti programot, mint egy pohár frissítő gin-tonik mellett dzsesszt hallgatni a város felett? Na, ugye! A nagy ginláz hazánkat is elérte (aminek személy szerint nagyon örülök), így egyre több olyan programmal rukkolnak elő itthon is, ami ezt a különleges, sokoldalú és gazdag ízvilágú italt állítja a középpontba – nemrég voltam például egy olyan eseményen, ahol izlandi gineket kóstolhattunk, amelyek esszenciáját egyebek mellett a gejzírvíz adta, észbontó volt!

Ha te is hozzám hasonló gasztrokalandornak tartod magad, akkor van egy jó hírem: július 14. és 17. között több száz különleges gint kóstolhatsz meg Budapest legnagyobb tetőkertjében, a Westend tetőteraszán. Lesznek ginworkshopok is, amelyek során izgalmas érdekességeket tudhatsz meg magáról az italról, a felhőtlen hangulatot pedig dzsesszkoncertek garantálják olyan előadókkal, mint Takács Nikolas és Varga Balázs Quintet vagy a Swing á la Django. A belépés ingyenes, de többet megtudhatsz ITT.

Közönség a vízben, művészek a parton – és még megannyi különleges koncert

Ha azt hitted, kihagyom a sorból a klasszikus zenét, akkor nagyot tévedtél! És rögtön képzelj el tíz napot, amit a műfaj legjobbjaival tölthetsz: július 15-től olyan világsztárok érkeznek ugyanis Budapestre, mint a norvég hegedűvirtuóz Vilde Frang, a cselló császára, Nicolas Altstaedt vagy a trombita Paganinijeként is aposztrofált Szergej Nakarjakov. A Kokas Katalin–Kelemen Barnabás hegedűművész házaspár által életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest mindennap valódi csemegéket kínál az érdeklődőknek. Akik pedig most ismerkednének a komolyzenével, soha jobb alkalmat nem találhatnak, hiszen tényleg a műfaj nagyjai érkeznek ide, akik nem mellesleg a zeneirodalom mesterműveit játsszák majd el. Műsoron lesz többek közt Beethoven D-dúr hegedűversenye, Bach 3. Brandenburgi versenye, Dvořák nagybőgős Vonósötöse vagy épp Schubert Pisztrángötöse. Már maga a nyitóest is nagy durranásnak ígérkezik: a közönség Bartók Szonáta két zongorára és ütőhangszerekre című művét, valamint Ascher Tamás rendezésében Stravinsky A katona történetét láthatja- hallhatja. De lesznek izgalmas programok a hangversenytermen kívül is, így például a Széchenyi-fürdőben, ahol a közönség a vízben élvezheti a zenét. A műsornaptárt ITT találod.

Kétnapos házibuli a kastélyban, Pusztazámoron

Ki ne emlékezne a Házibuli című film hamisítatlan hangulatára? Róla kapta a nevét a La Boum esemény, ami valami egészen különleges módon ötvözi a szabadtéri zenei fesztiválok és a szórakozóhelyek velejét.

Az egész esszenciáját pedig a különleges helyszín adja: a több mint 350 éves parkban elterülő, egykor templomként működő, pusztazámori Öreg Tölgy Kastély – én mondom, egészen fantasztikus élmény ott zenét hallgatni. Július 22-én a fantasztikus Barkóczi Noémi koncertjével indul a buli (az a lány zseniális!), de fellép a Mary PopKids és a Bohemian Betyars is. A programot ITT találod.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

La Boum (@laboumfest) által megosztott bejegyzés

Szentendrén a szabad ég alatt várnak a színházi és koncertélmények

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én szerelmes vagyok Szentendrébe a macskaköves utcáival, a Duna-korzójával és a pezsgő kulturális életével. Szentendrén ugyanis az év minden szakában mindig történik valami. És ez az a hely, ahol a színházi évad végével sem kell lemondani a jobbnál jobb előadásokról. A Szentendrei Teátrum fesztiválja egészen augusztus 25-ig várja a színház- és zenekedvelő közönséget olyan programokkal, mint Vecsei H. Miklós rendezésében A két pápa című darab Lukács Sándor, Jordán Tamás és többek közt Molnár Piroska szereplésével vagy, ami a zenét illeti, a Vujicsics Együttes, valamint például a Hot Jazz Band koncertje. A programokat ITT böngészheted.

Filákovity Radojka