Az első és legfontosabb természetesen a megfelelő aláfestő zene, amihez számtalan listát találhatsz, de szerintem úgy az igazi, ha te magad állítod össze a hangulatodhoz és stílusodhoz passzoló soundtracket. A tökéletesebb hatásért csak a zene lejátszására, maximum navigálásra használd a telefonod. Ha ez is megvan, jöhet a jelenet:

1. Egy csillaglesnél nincs romantikusabb

Bár a Perseidák meteorrajra még egy kicsit várnunk kell, az egyre melegebb nyári esték tökéletes lehetőséget biztosítanak egy kis csillaglesre. A nagyvárosok környéke a fényszennyezés miatt nem ideális, úgyhogy érdemes olyan helyszínt választani, ami távolabb esik a zavaró fényforrásoktól. Ha megvan a hely, már csak egy pokrócra vagy kempingszékre lesz szükséged, esetleg a legjobb barátaid társaságára. Aztán csak dőlj hátra, és hagyd, hol elkápráztasson a milliónyi csillag. Én ilyenkor mindig nagyon aprónak érzem magam, ami egyszerre felemelő és ijesztő érzés is, de az biztos, hogy a problémák is sokkal jelentéktelenebbnek tűnnek.

Zenei aláfestésként én ezzel a dallal indítanék, a legkedvencebb bevált helyszínem pedig a Szigetköz, ám ha közelebb keresgélnél a fővároshoz, a Pilisben is vannak kedvelt csillagnéző helyszínek.  

via GIPHY

2. Strandolás – bármely napszakban

Imádom a vizet, bár a zsúfolt medencék helyett sokkal jobban vonzanak a tavak vagy folyók strandjai. További előnye a természetes víznek, hogy (néhány kivételtől eltekintve) nincs nyitvatartási idő, így bármelyik napszakban élvezheted – persze a saját felelősségedre.

A hajnali úszás magánya kitisztítja az elmét, az éjszakai fürdőzésben pedig van valami megmagyarázhatatlan bizsergés: talán az, hogy a levegő hűvöse ellenére a víz még árasztja magából a nappali meleget, vagy talán, hogy a sötét eltakar a vizslatónak érzett tekintetek elől, de az is lehet, hogy a tilosban járás érzése tölt el izgalommal.

Az aláfestő zenét ebben az esetben dúdolhatod is magadnak, nekem bevált helyszínem az éjjeli megmártózásra a Tisza-tó, de szabadstrandokat százával találni az országban. 

via GIPHY

3. Menj világgá!

Idő és pénz hiányában az ember ritkán engedheti meg magának, hogy úgy igazán világgá menjen, de jobb híján már néhány órára is érdemes kiszakadni a mindennapokból. Én ilyenkor gyakran csavarogni indulok a környéken, vagy ha kicsit több időm van, kinézek magamnak egy nem túl távoli úti célt, aztán irány a vasútállomás! Az, hogy nem kell senkihez alkalmazkodni, és csak a saját fejem után mehetek, igazi „főszereplős” érzés. 

Aláfestő zenének ez a dal megadja a kezdőlökést, ha pedig nincs ötleted, mit fedeznél fel, íme, néhány tömegközlekedéssel, vonattal is jól megközelíthető város, ami rövid idő alatt rabul ejt. Szentendre például a macskaköves utcáival, romantikus sikátoraival és pezsgő kulturális életével mindig telitalálat. Esztergomot is érdemes útba ejteni, ahol a történelem ott pulzál a levegőben, a Dunakanyar pedig… maga a csoda, bármerre is vigyen az utunk. De mindenki kiválaszthatja a lakóhelyéhez legközelebb eső, izgalmas úti célt. 

via GIPHY

4. Vidd el magad egy randira!

Amikor Portugáliában éltem, a lakótársaimmal elég különböző volt az életritmusunk, ők általában sokáig aludtak, én viszont elvesztegetettnek éreztem az otthon töltött órákat, rengeteg mindent szerettem volna felfedezni, így egyedül jártam napközben a várost. Eleinte furcsa volt, azonban egyre jobban megtetszettek ezek az alkalmak, felöltöztem csinosan, megleptem magam valami finomsággal, és csináltam magamnak egy jó programot. Persze ehhez sem árthat az aláfestő zene, hogy kitöltse a csöndet, de előfordulhat az is, hogy megtetszik a saját társaságod, és „beszélgetni” támad kedved. Hiszen néha úgysem árt kikérni a saját véleményed. Úgyhogy irány a kedvenc kávézód, egy könyvesbolt vagy a park, és ismerkedjetek össze.

5. Nézz meg egy napfelkeltét!

Imádom a naplementéket, a szép színes felhőket, de a napfelkeltében van valami cinkosság.

Mivel elég ritkán látom, mindig elkápráztat, ahogy fokozatosan világos lesz, felébred a környék, és megtelik minden élettel. Mintha valami olyanba pillanthatnék be, amit kevesen látnak, ami a kiváltságosoknak jár: egy utolsó nyugodt minutum, mielőtt beindulna a zsongás. A hajnali úszáshoz hasonlóan jó alkalom lehet a magányos elmélkedéshez, de társaságban is köszönthetitek az új napot. Ilyenkor a fáradtság ellenére olyan érzés, mintha nyertél volna néhány extra órát, ami csak a tiéd lehet, azt csinálsz vele, amit csak akarsz.

Háttérzenének én ezt a számot ajánlom, kedvelt helyszínem pedig a Szabadság híd vagy a Gellért-hegy, ahonnan a város egy igazán szerethető arcát mutatja, de ha van tópart a közeledben, az még tökéletesebb. 

via GIPHY

6. Menj ki egy parkba festeni!

Vagy rajzolni. De nem is kell parknak lennie, lehet egy város, vízpart, vagy akár a saját lakásod. És még az sem kell, hogy tudj festeni, a lényeg, hogy élvezd, ahogy alkotsz valamit. Rakj be valami hangulatos zenét hozzá, és próbáld meg papírra vetni, amit magad előtt látsz. Vagy engedd szabadjára a fantáziád, senkinek nem kell látnia, ha nem akarod. A helyzetből lehet romantikus filmjelenet, de a megfelelő aláfestéssel kitombolós „montázs” is. Csak rajtad múlik.

A Margit-szigeti vagy a zuglói Japánkert remek helyszín lehet egy nyugodt festegetéshez, háttérzenének pedig én ezt a dalt ajánlom. 

via GIPHY

7. Legyél egy tinifilm főszereplője a tábortűz mellett!

Ha olyan szerencsés vagy, hogy van saját kerted, akkor egészen egyszerű ez a feladat, de már egyre több helyen vannak közösségi sütögetőhelyek (például a tizenegyedik kerületben az Árasztó-parton, vagy a Normafánál), úgyhogy a kert nélküliek sem maradnak ki (viszont érdemes figyelni arra, mikor, hol van épp tűzgyújtási tilalom). Ez inkább társasági program, érdemes néhány jó fej arcot összeszedni, aztán indulhat a sütögetős buli, ha pedig maximumra akarod tekerni a romantikus-tinifilm-faktort, valaki hozzon gitárt is.

Persze lehet morogni a füstszag miatt, de mennyivel jobb a táncoló lángokba bámulva énekelni a kedvenc slágereinket, vagy filozofálgatni egy kicsit.

Bónuszpont, ha pillecukrot is sütögettek. Hangulatcsinálónak pedig szerintem ez a dal tökéletes. 

via GIPHY

8. Hozd össze a társaságot!

Mindig irigyeltem a vígjátékok szereplőit, akiknek állandóan ráérnek a barátai, különösebb szervezést sem igényel, hogy együtt töltsék az idejüket, egyszerűen csak ott vannak. Mivel a valóság nem ilyen, így hát erőfeszítést kell tenni, és összetrombitálni a csapatot, szervezkedni, időpontot egyeztetni, helyszínt találni. Viszont mennyire megéri, amikor végre sikerül! A következő összejövetelt vedd a saját kezedbe, nem baj, ha már jó ideje nem láttátok egymást. Ha nincs jobb ötlet, egy hangulatos kerthelyiség szerintem mindig jó választás, ha viszont valamelyikőtöknél gyűltök össze, a zenét is megválaszthatjátok. 

via GIPHY

  +1 Öltözz a szerephez!

Ha igazán főszereplőnek akarod magad érezni, nagy segítség lehet, ha úgy is nézel ki. De nem mások szemében, hanem a sajátodban. Úgyhogy mielőtt nekiindulnál bármelyik fent említett „jelenetnek”, kapj fel valamit, amiben fantasztikusan érzed magad, indulhat a zene, aztán hajrá! Túl rövid hozzá az élet, hogy csak statisztálj benne! 

Pichler Zsófi

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/wundervisuals