Mielőtt rátérnék erre az amúgy rendkívül megrázó történetre, be kell valljam, hogy a Ropi (könyv)sorozat esküdt ellenségem. 

Persze értem, hogy a gyerekeknek is kell valami bűnös élvezet, amit erőfeszítés nélkül lehet habzsolni, azonban olyan négy-öt ezer forintos könyvekről beszélünk, amiket uszkve negyven perc alatt ki lehet végezni. Aztán meg szól a gyerek, hogy ismét nincs mit olvasnia, a szülő pedig tajtékozhat és futhat a pénze után. (Igaz történet alapján.) 

A kisfiam is óriási rajongó, ennek megfelelően a filmeket is nagyon szereti. 

Ám amikor szeretett volna a filmekről és a színészekről többet megtudni, behúztuk a satuféket, ugyanis az első film egyik mellékszereplőjének történetéről jobb, ha még egy jó darabig nem szerez tudomást. 

Fiatalon tűnt fel

Ryan Grantham 1998-ban látta meg a napvilágot Kanadában. Gyerekkorától kezdve érdeklődött a színészet iránt, és már egészen fiatalon feltűnt a szórakoztatóiparban, 2007-ben kapta meg első szerepét a Diótörő titka című tévéfilmben. Számos televíziós sorozatban és filmben játszott kisebb szerepeket, például a Doktor Parnassus és a képzelet birodalmában is, de legismertebb alakítása az Egy ropi naplójában Rodney figurájának megformálása volt. Emellett szerepelt a Riverdale című népszerű sorozatban is, ahol Jeffrey Augustin karakterét alakította.

gyilkosság Ryan Grantham anyagyilkosság klinikai depresszió
Jelenet az Egy ropi naplója című filmből - Forrás: 20th Century Studios

Grantham pályája ígéretesen indult. A fiatal színész tehetségét és elhivatottságát sokan elismerték, és 

bár nem kapott főszerepeket, a karrierje, ha lassacskán is, de felfelé ívelni látszott. Egészen addig, míg úgy nem döntött, megöli a saját anyját.

Tarkólövés jószándékból

2020. március 31-én a színész hátulról, egyetlen lövéssel végzett édesanyjával, Barbara Waite-tel. Az akkor 24 éves Grantham nem sokkal később bűnösnek vallotta magát, és elmondta, mi állt a tette mögött, ahogy azt is, mit tervezett még.

A gyilkosságot nem hirtelen felindulásból követte el, hanem alapos megfontolás után, még előzetes próbákat is tartott, amiket videóra vett. A felvételeket a bírósági tárgyaláson is bemutatták. Volt köztük egy olyan, amit közvetlenül a gyilkosság után készített. A videón beismeri a gyilkosságot, és még édesanyja holttestét is megmutatja a kamerának.

Nyilván azonnal felmerül mindenkiben a kérdés: mégis hogy történhetett ez? A válasz is horrorisztikus: Grantham azt állította, tettével csak szerette volna megkímélni az édesanyját mindazoktól a szörnyűségektől, amikre még készült. 

A véres terv

Miután megölte édesanyját, a holttestet hátrahagyva, Grantham beült a három fegyverrel, rengeteg lőszerrel és tizenkét Molotov-koktéllal megpakolt autójába, majd Ottawa felé vette az irányt. Később az autóban talált térképen lévő jelölés alapján kiderült, hogy Grantham nem akárhová igyekezett. 

Az ottawai Rideu Cottage volt a cél, ahol nem más, mint Justin Trudeau kanadai miniszterelnök tartózkodott. Ő volt az első számú célpont, akivel végezni akart. 

A férfi céltudatosan rótta a kanadai utakat, de egy elhagyatott helyen azért megállt letesztelni az egyik Molotov-koktélt, biztos, ami biztos. 

Körülbelül három órát vezetett egy Hope nevű kisvárosig, ahol úgy döntött, egy tömegmészárlás még pont beleférne az idejébe. Végül ez szerencsére elmaradt, Grantham feladta magát a rendőrségen.

Az ügyészi jelentés alapján teljes egyetértés volt a szakemberek között abban, hogy Grantham klinikai depresszióban szenvedhetett a gyilkosságot megelőző hónapokban, ami a környezetének egyáltalán nem tűnt fel. 

A színész egyébként gyakorló fegyverhasználó és egy fegyveres klub aktív tagja is volt. Annak ellenére vásárolt új fegyvert, hogy akkor már érezte: erőszakos, gyilkos gondolatok hajtják.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

pod.gr (@pod.gr) által megosztott bejegyzés

Életfogytig tartó következmények

Grantham ügyének tárgyalására végül 2022-ben került sor. A színész beismerte bűnösségét, ügyvédei pedig megpróbáltak enyhébb büntetést kérni súlyos mentális problémákra hivatkozva. Ám mivel egyértelmű volt az előre megfontolt emberölés szándéka, végül életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték, feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül. 

Védői az ítélet után amiatt aggódtak, hogy a kifejezetten babaarcú és kistermetű (százötvennyolc centi, és nagyjából ötven kiló) Grantham biztonságban lesz-e a rácsok mögött, ugyanis a bűncselekmény súlyossága miatt olyan börtönbe kellett vonulnia, ahol rabtársai szintén mind gyilkosok, erőszaktevők. 

„Amikor az emberek bűnösnek vallják magukat egy bűncselekmény elkövetésében, azzal nem azt mondják, hogy megerőszakolhatnak és bántalmazhatnak más foglyok. Ez nem része az üzletnek” – mondta az elítélt jogi képviselője, Chris Johnson.

Azért küldjük az embereket börtönbe, hogy a büntetés mellett rehabilitálhassuk őket. Nem azért, hogy a többi rab büntesse meg őket.” 

Az utolsó információk szerint az eredetileg kijelölt, súlyos bűncselekményeket elkövetőkre szakosodott börtönben várja, hogy kérelmét elfogadják. Ennek már két éve. 

Ryan Grantham története csak egy a rengeteg tragikus példa közül, ami azt igazolja, hogy a mentális problémák milyen extrém módon eszkalálódhatnak, ha nincsenek kezelve.  

Márpedig, mivel gyakran a tünetek sem teljesen egyértelműek, sokszor csak akkor derül ki, mi zajlott a háttérben, amikor már tragédiába torkollott a dolog.

Források: ITT és ITT

Szabó Anna Eszter

Kiemelt képünk forrása: Interstate 80 Entertainment