Több mint tíz év távlatából már nagyon könnyen vagyok bölcs, de akkor és ott úgy éreztem, hogy még egy hete sem kaptam meg az új „állásomat”, életem legfontosabb feladatkörét, és már most elbuktam. Azért alattomos ez a problémakör, mert nagyon az elején találjuk magunkat szembe vele, és még elég gyér a szülői eszköztárunk, amivel a felmerülő nehéz helyzeteket kezelni tudjuk, miközben részben a hormonok, meg az evolúciós késztetés miatt is, óriási drámának élünk meg minden gyereksírást.

Hogy pontosan mi az oka a babák kora estétől késő éjjelig tartó nyűgösségnek? Nem tudják.

Több teória van, ami oda vezet, hogy délután öt és este tizenegy között a nap és éjszaka többi részében általában jól „funkcionáló” kisbaba „elromlik”. Ez jelenthet csak egyszerű nyűgösséget, elalvásra való képtelenséget, a többi alváshoz képest jelentősen sűrűbb ébredést, de folyamatos sírást, sőt üvöltést is, akár több órán át.

Természetesen ilyenkor vannak sarokpontok, amelyek mentén ki kell zárni a komolyabb egészségi problémát és az éhséget.

De ha a nap többi részében nyugodt és jókedvű a baba, eszik, és van megfelelő számú kakis és pisis pelenka, akkor maximum a különböző allergiák merülhetnek fel, amiket szakember vezetésével, valószínűleg diétával lehet kizárni. Emellett gyakran mondott ok a kólika, ami kicsit tartozik is a boszorkányórához, meg nem is, mivel egy emésztőrendszeri, de múló problémáról van szó. Ha kólika húzódik a háttérben, akkor általában esténként jelentkezik a sírás, melyet több héten át, jellemzően heti több napon, két-három órán át tapasztalnak a szülők, és gyakori az erőlködéstől a vörös fej, az ökölbe szorított kéz, a testfeszítés, valamint a puffadtabb has.

Ez általában háromhónapos korban megszűnik (ahogy a boszorkányóra is). De nemcsak ilyen típusú boszorkányórás tünetekkel találkozhatunk, és ezeknek más is állhat a hátterében.

Az első, amit talán a legtöbbször lehet hallani, az

úgynevezett negyedik trimeszter, ami arra utal, hogy az első hetekben az újszülöttnek ki kell hevernie a megszületés sokkját, vágyik még vissza a csendes, sötét és biztonságos anyaméhbe.

Szoktak említeni az első hetek kapcsán egy általános idegrendszeri éretlenséget is, de ez ingoványos terület, mert a visszamaradó idegrendszeri éretlenség inkább későbbi probléma, és nem összekeverendő a kinti világhoz való adaptálódás átmeneti nehézségeivel.

Gyakran felmerülő ok a nyűgösségre a túlingerelődés – a felnőttek is fáradtabbak a nap végére, miért ne érintené ez a legkisebbeket is, akik ráadásul gyakran a nagyobb esti alvás előtt vannak ébren a leghosszabban.

Esetleg az is előfordulhat, hogy annyira fáradtak már, hogy ettől nehezebben alszanak el.

Az etetések összetorlódása is okozhat diszkomfortérzést, illetve egy növekedési ugrás által okozott állandó evési igény is vezethet nyűgösséghez. Az is lehet gond, hogy az esti lefekvés előtt túl sokszor kapott enni a baba (bár hivatalosan nincs „túl sok etetés” az igény szerinti szoptatásban), de az is megtörténhet, hogy túl keveset. Mint olyan, aki volt ebben a helyzetben, én is tudom azt mondani, hogy hát, köszi a nagy semmit: lehet a gond a sapka, meg annak a hiánya is. Az is lehetséges, hogy talán még nem állt be a kereslet-kínálat rendszere, és azért nem tud eleget enni a gyerek, mert túlságosan tele van tejjel a mell. Szóval a szoptatott babáknál marad a kísérletezés mindennel (de valószínűleg a nem szoptatottaknál is hasonló a helyzet). 

Könnyítési ötletek „boszorkányórára”

A legtöbb cikk és tapasztalt szülő is azt mondja, ezekre a helyzetekre gyakran nincs egyértelmű megoldás, tehát nem lehet egy olyan listát adni, amit ha végigcsináltok, akkor elmúlik a nyűgös időszak. Ám vannak olyan ötletek, amik beválhatnak és könnyíthetik a helyzetet. Ez pedig egy nagy tanulási folyamat, ha szülőként megéled, hogy nincs minden problémára azonnali megoldás, van, amit egyszerűen ki kell bírni. 

  • Hordozás – akik azt vallják, hogy az első hetek a negyedik trimeszterről szólnak, és ilyenkor az az ideális, ha a baba sokat van bőrkontaktusban a szüleivel, azoknak megoldás lehet, ha akár meztelen felsőtesttel magukra kötik a babájukat (vigyázat, császármetszés után ezzel várni kell az anyának, ekkor jöhet az apa!). A hordozókendők az odabent megszokott ringató mozgást is visszaadják, így ez tényleg egészen hasonló élmény lehet a babáknak – éppen ezért általában szeretik is. A megfelelő eszköz megválasztása kulcskérdés ilyenkor, főleg most, amikor iszonyú meleg is van, ami fontos szempont.
  • Bőrkontaktus – ha a hordozás nem megoldható, akármilyen okból, akkor is érdemes kipróbálni a sima bőrkontaktust.
  • A D-vitamin-adagolás időpontjának változtatása – többen számoltak be arról, hogy csökkent az esti nyűgösség, ha a kötelezően adandó D-vitaminozás időpontját a napon belül máshova tették.
  • Fehérzaj – másoknak a porszívó vagy szagelszívó, esetleg hajszárító mentette meg az estéit, de vannak már erre különböző appok is.
  • Hinta – szintén a hordozás alternatívájaként javasolták többen az újszülötteknek is használható hintákat.
  • Kistigris póz – vannak babák, akiket az nyugtat meg, ha úgy tartják őket, hogy a szüleik karja a hasukon van, és a kezük-lábuk lelóg (mint a tigris a faágon). Ez segíti a gázok távozását, és kényelmes a babának (a szülőnek nem). Hosszú karú szülők akár az egyik alkarjukon is „lógathatják”, nekem ehhez mindig két kéz kellett.
  • Séta és szundi fürdés előtt – a korábban emlegetett túlzott fáradtságra megoldás lehet a fürdés előtti séta, amiből aztán jó eséllyel egy rövid szundi lesz, és máris kevésbé fáradtan fordul rá a baba az esti elalvásra.

Ha erről van szó, hidd el: ELMÚLIK!

A boszorkányórás szenvedés általában egy-két hetes korban kezdődik, hat-nyolc hetes korban tetőzik, de tizenkét hetes korra megszűnik. Ez a két-három hetes babájával éppen az elején tartó, folyamatosan aggódó és segíteni próbáló szülők szemszögéből tudom, hogy szinte beláthatatlan távolság.

Azt meg talán egyenesen gonoszságnak tűnik kimondani, hogy sokkal komplexebb problémákkal és további, nem feltétlenül megoldható helyzetekkel fogtok még szembesülni az elkövetkező években, évtizedekben, pedig tényleg így van. Inkább azt mondom, próbáljátok ki azokat a könnyítéseket, amiket összegyűjtöttem, és írjátok meg kommentben, melyik vált be.

További információkat ITT, ITT és ITT találtok. Az utolsó linkre kattintva pedig azt is megtudhatjátok, hogy mi köze Hamletnek a boszorkányóra kifejezéshez.

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/ Cavan Images

Tóth Flóra