Először is tisztázzuk, a fájdalom kellemetlen és szenvedünk tőle, emellett viszont nagyon hasznos is. A testünk ugyanis így üzeni meg, hogy valami nincs rendben. Azt hihetnénk, minél pokolibb a fájdalom, annál nagyobb a baj, ám rögtön az első példából kiderül, hogy ez nem feltétlenül van így.

Legfájdalmasabb betegségek

2018-ban a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) kiadott egy húszas listát a legfájdalmasabb betegségekről. A felsorolásban szerepelnek olyan közismert „klasszikusok”, mint a migrén, a vakbélgyulladás és szívroham, ám vannak kevésbé elterjedt rettenetek is, mint például a komplex regionálisfájdalom-szindróma (CRPS). Ez a betegség váratlanul csap le, és nem igazán tudni, hogy pontosan mi váltja ki, de aki ebben szenved, az nem számíthat sok jóra. A CRPS-t előidézheti egy banális sérülés, műtét vagy stroke, de az is előfordult már többször, hogy „csak úgy”, a semmiből jelent meg.

A legfőbb tünetei az állandó égő vagy lüktető fájdalom a végtagokban, a bőr érzékeny lesz az érintésre és a hidegre, és akár foltok is megjelenhetnek rajta, nehezen mozgathatók a végtagok, és megduzzadnak.

A legrosszabb, hogy ez az állapot szerencsétlen helyzetben akár hónapokig, de évekig is eltarthat, de van, aki élete végéig szenved.

Legfájdalmasabb rovarméreg

Rettenetesen irritáló, amikor nyáron agyoncsípnek minket a szúnyogok, és éjjel-nappal vakarózunk, de a kis vérszívók sehol sincsenek a legfájdalmasabb csípésű rovarokhoz képest.

Adódik azonban a kérdés: honnan is tudhatnánk, hogy melyik a legégetőbb rovarméreg, hiszen ahhoz kellene valaki, akit minden ízeltlábú rettenet megmart. Nos, történetesen akad egy ilyen személy: Justin Schmidt rovarkutatónak konkrétan abból állt a munkája egy része, hogy megcsípette magát mindenféle különös rovarral, majd listázta a fájdalmat a Schmidt-index szerint. Nagyjából nyolcvan különböző hangya, méh és darázs csípte meg, és igen érzékletesen írta le a tapasztalt fájdalmat: egy dél-amerikai darázsfaj csípése okozta érzést úgy jellemezte, mintha

habaneroszószba mártott vattát dugott volna az orrába.

A legrosszabb szerinte egyértelműen a trópusi bikahangya csípése, állítása szerint a négyes skálából ötös szintű fájdalmat okoz: egyszerűen kibírhatatlan.

Legfájdalmasabb élmény

Örök vitatéma, hogy mi fáj jobban: a szülés, vagy ha tökön rúgják az embert. Egyértelmű válasz a kérdésre nincs, ám sokak szerint azok, akik ezen a kérdésen rugóznak, még sosem léptek rá egy kóbor legókockára az éjszaka közepén.

Abban megegyezhetünk, hogy mindhárom rendkívül fájdalmas lehet, ám Troy Madsen, a Utah-i Egyetem sürgősségi orvostani és sebészeti adjunktusa szerint tapasztalatai alapján a vesekő okozza a lehető legnagyobb fájdalmat abban a fázisban, amikor a kő beszorul a húgycsőbe.

„Nem tudom, hogy láttam-e valaha valakit a sürgősségi osztályon, akinek nagyobb fájdalmai voltak, mint annak, akinek veseköve van”

– mondta a Who Cares About Men’s Health? című podcastban. 

Ráadásul a vesekő, ha túl nagy, elzárhatja a húgyutakat, ami vesegyulladáshoz is vezethet. Ennek pedig a legrosszabb kimenetele, hogy az illetőnek ki kell venni a veséjét. A vesekő tehát nemcsak rettenetesen fájdalmas, de veszélyes is.

A legfájdalmasabb dolog kérdése a kutatókat is foglalkoztatta, egy 2017-es tanulmányban azt próbálták kideríteni, hogy melyik fáj jobban: a szülés vagy a vesekő? A kutatás eredménye Madsen professzort igazolja: a felmérésből az derült ki, hogy azok a nők, akik szültek és vesekövük is volt már, a vesekő okozta fájdalmat érezték nagyobbnak.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / yavdat

Dián Dóri