Poloskapánik Párizsban

„Nem szálltak meg minket az ágyi poloskák!” – ezt maga a francia egészségügyi miniszter, Aurelien Rousseau hangsúlyozta a France Inter francia rádiónak a CNN cikke szerint. Jól mutatja, hogy mekkora pánik uralkodott el az országon az elmúlt napokban poloskaügyben,

hogy a hét elején a francia kormány ígéretet tett a nyilvánosság megnyugtatására és védelmére.

Azonban a francia Országos Poloskakutató és Ellenőrző Intézet (INELP) közleménye szerint az ágyi poloska-fertőzöttség szintje magasabb, mint a korábbi években, de még kezelhető. „Az ágyi poloskák már két-három éve egyre nagyobb számban vannak jelen az országban, a fertőzöttség szintje pedig rendszerint nyáron tetőzik. Idén azonban minden korábbi évnél nagyobb az elterjedtségük” – mondta Marie Effroy, az INELP elnöke.

Az INELP közleményében leírtakat Jean-Michel Bérenger rovarkutató, Franciaország vezető poloskaszakértője is megerősítette a BBC-nek:

„Minden nyár végén azt tapasztaljuk, hogy nagymértékben megnövekszik a poloskák száma. Ennek az az oka, hogy az emberek júliusban és augusztusban utaznak, és a poggyászukban hazahurcolják ezeket az élősködőket”.

Hozzátette, hogy az ágyi poloskák száma évről évre növekszik, a terjedés pedig már évek óta tart.

A probléma tehát nem új keletű, így adódik a kérdés: miért most okoznak országos pánikhelyzetet az ágyi poloskák? Az egészen biztos, hogy a jövő évi párizsi nyári olimpia miatt is jobban félnek az emberek, nehogy negatív hatása legyen az eseményre a poloskahelyzetnek, ám a szakértő szerint a közösségi média is felelős a kialakult pánikhangulatért: „Idén egy új elem van a korábbi évekhez képest – ez az általános pszichózis, ami eluralkodott az embereken. Bizonyos értelemben még jó is, mert felhívja a figyelmet a problémára, és minél hamarabb lépnek fel a poloska ellen, annál jobb. De a dolog nagy részét eltúlozzák” – mondta Bérenger.

Az emberek ugyanis mostanra már mindenhol poloskákat látnak: a moziban, az otthonaikban, és sokan nem mernek már leülni a tömegközlekedési eszközökön sem. Ám a szakértők szerint sok jelentett észlelés esetében nem is ágyi poloskákkal találkoztak.

Ami viszont komoly gond: egyre nehezebb megszabadulni ezektől a gusztustalan betolakodóktól, mert egyre több olyan populációt figyelnek meg a szakemberek, amelyek rezisztensek az irtószerekre.

Hogyan terjednek az ágyi poloskák?

Mint azt a szakemberek is elmondták: leggyakrabban úgy kerül be egy-egy otthonba az ágyi poloska, hogy az emberek az utazásaikról ezeket a nem várt vendégeket is hazahurcolják magukkal. Mindez pedig teljesen független attól, hogy ki mennyire figyel oda a személyes és a környezete higiéniájára. A legtisztább otthonokat is ellephetik az ágyi poloskák, ha haza vittük magunkkal, de tény, hogy a gyakori takarítás segít abban, hogy korán észrevegyük a betolakodókat. 

Hogyan lehet felismerni, hogy ágyi poloska van az otthonunkban?

Az ágyi poloska jelenlétének jele lehet, ha apró vérfoltokat vagy barna foltokat találunk az ágyneműn, valamint, ha dohos szagot érzünk. Az pedig egyértelmű jel, ha megtaláljuk az állatokat is a holmijaink között.

Emellett a csípés is árulkodik a poloskák jelenlétéről: a harapásnyomok két hétig is jelen lehetnek a bőrön, nagyon viszketnek, és gyakori, hogy több csípés van egy sorban, vagy kupacban.

Hogyan szabadulhatunk meg tőlük?

Szívós kis dögök az ágyi poloskák, ráadásul az sem segít, hogy nagyon kicsik. Segítség nélkül tehát lehetetlen kiirtani őket, úgyhogy ha ágyi poloskát találunk az otthonunkban, azonnal hívjunk szakembereket. Ezen kívül Bérenger szerint van néhány intézkedés, ami segít enyhíteni a problémán: csináljunk az ágyunkból „szigetet”, azaz ne érjen a falakhoz, bútorokhoz, és az ágynemű se lógjon a padlóra. Az ágyneműket és a ruhákat mossuk 60 Celsius fokon, majd szárítógépben szárítsuk, valamint az is segíthet, ha megoldható, hogy a kimosott ruhákat zacskóba tesszük, és négy napig a fagyasztóban tároljuk.

Források: ITT, ITT, ITT és ITT  

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/ dblight

Dián Dóri