Egy átlagos család mindennapjai

Képzelj el egy családot! Apa és anya boldogságban, szeretetben terelgetik a két édes csemetét. Mindkét szülő heti negyven órát dolgozik – ami az időnként becsúszó túlórákkal, késő délutáni meetingekkel, hétvégi fejtágítókkal együtt olykor ötven, de ki számolja. 

Előfordul ugyan, hogy vacsoraidőben beesik egy-két azonnal megválaszolandó email, esetleg elmarad egy-két feladat napközben, amit az esti rutin után még illik pótolni, de nem panaszkodhatnak. Hiszen mindketten szerencsések: a munkahelyük alig félórányira van az otthonuktól és a gyerekek iskolájától is.

A gyerekek szépek, okosak, egy-egy sportkörre és zeneiskolába, illetve szakkörre járnak. Anya és apa is edz heti háromszor, minden héten járnak randizni, külön-külön pszichológushoz és/vagy trénerhez. Ügyelnek rá, hogy havonta három-négy alkalommal a barátaikkal is töltsenek időt, ahogy a gyerekek is rendszeresen hívnak át játszótársakat. 

Hétvégente kirándulnak, rendbe szedik a lakást, foglalkoznak önmagukkal és egymással. Bár nincs se nagyszülő, se bébiszitter, jut idejük mindenre, és főleg: jut idejük egymásra.

Aha, a mesékben! – mondja mindenki, aki valaha látott már közelről gyerekes családot. Hiszen a valódi élet csupa kalamajka és zűrzavar, állandósult rohanás.

Ritka, hogy anya-apa hetente kétszer kéz a kézben elsétál a naplementébe. Sokkal gyakoribb, hogy nonstop zsonglőrködik a feladatokkal, beteg gyerekekkel, vágyakkal és a szükségletekkel, hogy a végén szép lassan úgy érezzék, kiégnek az őrületekben. A megoldás: időmenedzsment.

Az időgazdálkodás kulcsa a tervezés

Ezt vallja Erdélyi Boróka időgazdálkodás- és hatékonyság-szakértő, tréner, coach is. Épp ezért javasolja, hogy a hétköznapok szervezettségének növeléséhez fogj egy kockás papírt, ragadj ceruzát, és nézz szembe a tényekkel.

Elsőként határozd meg, melyek azok a tevékenységek, amelyeket egyszerűen el kell végezned. A munkavégzés, a kötelező iskolai és családi programok nyilvánvalónak tűnnek, viszont az alvásidőről, a sportra-rekreációra vagy éppen a párkapcsolatra fordított időről, az önmagaddal és barátaiddal eltöltött órákról gyakran hajlamos vagy megfeledkezni. Ne tedd!

„Tapasztalom a hozzám forduló édesanyáknál, hogy noha a magánéletükben épp csak küszködnek a víz felett maradással, valójában rendelkeznek a tudatos időmenedzsmenthez szükséges készségekkel. Tudnak határt húzni, tisztában vannak a képességeikkel, nem okoz nekik gondot a fókuszáltság fenntartása vagy a priorizálás – egészen addig, míg mindez a munkahely keretei között történik. Otthon azonban nehezen mondanak nemet a párjuknak és a gyerekeiknek” – meséli Boróka. 

„Ennek következtében az anyák kevesebbet alszanak, gyorsabban kimerülnek, és sokszor a saját alvásidejükből lecsippentve fejezik be a napi teendőket. Ez pedig hosszú távon tarthatatlan állapot.

Épp ezért én mindig arra biztatom az anyákat, hogy a saját szükségleteiket is tervezzék be a család életébe. Ne törődjenek a közbeszéddel, és ne érezzék úgy, hogy csak akkor elég jó anyák, ha feláldozzák magukat a családért. Kell az alvás, kell a sport, a hobbi, a pihenés is, hiszen ezek is hozzájárulnak testi-lelki egészségünkhöz, teljességünkhöz.

Ráadásul a megspórolt alvás könnyen visszaüt: veszítünk a kreativitásunkból, gyakrabban hibázunk, figyelmetlenné, türelmetlenné válunk. Ez pedig nemcsak kellemetlenné teheti a mindennapokat, hanem konkrét időveszteséggel is jár” – mondja a szakértő.

Erdélyi Boróka
Erdélyi Boróka - Forrás: Erdélyi Boróka

Ha a muszájfeladatokat már listáztad, gondold át, milyen egyéb vágyak és igények merülnek fel a rendszerben. A gyerekek különórái, szakkörei, drámajátszós délutánjai, a barátok szülinapi zsúrjai, apa-anya kedvtelései, a szabadidős programok mind-mind kerüljenek ebbe a kategóriába!

Ezután őszintén gondold át, kire, mikor, milyen módon számíthatsz. Nagymamák, keresztszülők vagy más rokonok? Csak akkor kalkulálj velük, ha biztosan tudod, hogy hadra foghatók és szívesen segítenek.

Ha ezzel is készen vagy, nem marad más hátra, mint az idővel való sakkozás. Nézd át, mikor, kinek, hol kell lennie, mennyi időt emészt fel az egyes helyszínek közötti utazás, kombinálhatók-e a különféle tevékenységek és vannak-e olyan együttműködési lehetőségek – például ismerős kisgyerek szülője, sulibusz, egyebek –, melyek segítségével időt spórolhatsz. 

„Fejben könnyű meghajlítani az időt, és egy negyvenperces utat tizenötnek képzelni. A papír azonban nem hazudik. Ezért kell tervezni, leírni, felrajzolni, be- és elosztani a feladatokat a családon belül. És ha valami nem megy, akkor el kell engedni”

– tanácsolja Boróka. „Semmi értelme annak, hogy a jószülőség jegyében feláldozd magadat, és az egész életed rohanás legyen, ez nem jó sem a gyerekeknek, sem pedig a felnőtteknek. Ha az időbe nem fér bele, engedj el egy különórát vagy szakkört, mondj le néhány hétvégi programról, vagy hagyj ki néhány kötelezőnek érzett, de nem annyira fontos eseményt!

Tanulj meg pihenni, és ne feledkezz meg arról, hogy anyaként nemcsak nevelője, hanem példája is vagy a gyerekeidnek. Akik ha azt látják, hogy anya folyton dolgozik, és sosem megy velük biciklizni, mert inkább takarít, ők maguk is ezt a szemléletet fogják követni. Ideje elhinni: nem baj, ha a gyerekek megtanulnak lemondani dolgokról – mert egyszerűen nem fér bele az angol, a lovaglás, a gitár meg a balett. Az sem baj, ha látják, hogy anya a kanapén olvasgat, miközben a plafonig ér a mosogatnivaló. Hiszen –

bár megvan a helye és az ideje a munkának, – a pihenés sem kiérdemelt jutalom az elvégzett horribilis mennyiségű munka és házimunka után. Alanyi jogon jár. Igen, anyának is.”

Időrablók, időnyerők, avagy a nagy időmatek

Amikor kevés az időd, hajlamos vagy összesűríteni a tennivalókat. A számítógép előtt eszel, aztán – mivel teli kézzel nem tudsz gépelni –, akár fél órára elveszel a TikTok-videókban. A gyerek edzése alatt bevásárolsz, cserébe síkideg vagy odafelé, visszafelé, és a bevásárlás alatt, így aztán épp a legfontosabb tételt felejted el a boltban. Két tevékenység között még megnézed az emailjeidet, és egy órányi feladatot hoz magával valamilyen vis maior. Vagyis sosincs egy perc nyugtod sem, miközben a feladatok egyre csak tornyosulnak előtted.

A megoldás: az időrabló tevékenységek feltérképezése. Azaz, itt az ideje, hogy megnézd, mivel mennyi időt töltesz! Állíts be képernyőidő-mérő alkalmazást, írd fel pontosan, hogy az egyes feladatokkal mennyi időt töltesz, járj órával boltba, futni, mosdóba, és derítsd ki, hol folyik ki a kezed közül az idő.

Egy hét időnaplózás csodákat tesz! Nemcsak a várható eredmények miatt, hanem mert így végre valóban tudatosan kell figyelned a tevékenységeidet egy teljes héten át!

Ha ez megvan, változtass az életeden apránként! Például alkalmazd bátran a minimum-maximum elvét. Vagyis ha hajlamos vagy a túl kevés alvásra, mostantól döntsd el, hogy minimum hét órát alszol minden éjjel. Ha viszont a túl sok csetelés torpedózza meg a napodat, vezesd be, hogy egy nap maximum egy barátnővel beszélgetsz, vagy hogy egy beszélgetés maximum 20 percig tarthat! Lemondások helyett dönts inkább az észszerű, megfontolt korlátok és keretek mellett. 

 

„A kisvárosban, ahol lakom, az anyukák nagyon kreatívak. Egyre többen ismerik fel ugyanis, hogy az olyan holtidők, mint a gyerekekre való várakozás az edzések alatt, rengeteg lehetőséget rejtenek magukban. Manapság nagyon népszerű a séta, gyakran látni beszélgető-levegőző csapatokat az utcákon délutánonként, de az olvasás vagy éppen a hímzés, horgolás is közkedvelt. Ezek nem helyhez és időhöz kötött tevékenységek, bárkinek elérhetők, és megadják a minőségi énidő élményét bárhol és bármikor” – magyarázza a szakértő. „Nem szabad elfelejteni, hogy a jó időmenedzsmentnek nemcsak az a célja, hogy időt spórolj, hanem az is, hogy jól érezd magadat a mindennapokban. 

Nem érdemes tíz percnyi plusz időért dupla stresszt, dupla időnyomást vállalni. Ahogy annak sincs semmi értelme, hogy panaszkodsz, mert a gyerekekkel millió helyre kell rohangálni – egyszerűen csak kevesebbet kell vállalni, és fel kell ismerni a határaidat! Azok ugyanis akkor is ott vannak, ha nem veszel róluk tudomást. Ha figyelmen kívül hagyod őket, akkor a dolgok csak megtörténnek veled. Ha viszont proaktívan jársz el, és te magad rajzolod fel őket, akkor a számodra alkalmas(abb) helyeken húzódnak majd. Így te és a környezeted is jobban tudtok majd alkalmazkodni.”

A hétvége a pihenésé

Tegye fel a kezét, aki hétvégén nagybevásárol, takarít, főz, leckét ír, felvételi előkészítőre, nyelvtanfolyamra, fejlesztőre, meccsre viszi a gyerekét, találkozik a barátokkal, meglátogatja a szüleit, és aztán hétfőn boldogan, kisimultan megy munkába! Senki? Nohát!

Mivel a hétköznapok tennivalók közé sokszor nem férnek be a kötelezők és a vágyak, hajlamosak vagyunk a hétvégét is telezsúfolni mindenfélével. Vagyis nincs pihenés egy percre sem.

„A szabadidőt is meg kell tervezni. Ami nem azt jelenti, hogy szombat reggel nyolctól vasárnap este nyolcig óránként be kell osztani minden percet, sőt.

Azt érdemes átgondolni inkább, hogy mennyi időt tudok, akarok rászánni a házimunkára a hétvégén, és ha az elfogyott, akkor nincs tovább. Pihenni kell”

– mondja Boróka. „Ugyanez a helyzet a zsúrokkal, kirándulásokkal, versenyekkel is. Ahelyett, hogy minden napra bevállalsz akár többet is, mert meghívtak, inkább azt nézd meg, mi mennyire kompatibilis a személyiségedhez és a családod attitűdjéhez. Ha introvertált vagy, maximalizáld a hétvégi programok számát és időtartamát. Ha extrovertált vagy, vállalj be többet is, de az egyensúlyra mindig érdemes figyelni. A lényeg, hogy úgy csináld, ahogy neked tényleg jó.”

Az időgazdálkodási szakértő 5 tippje a családi időtervezésért

Boróka szerint a sikeres családi időmenedzsment néhány egyszerű szabály betartásával lényegesen könnyebbé tehető:

1.

Ne kergess illúziókat, és ne csapd be magadat! Nézd meg, mi az, amit meg kell tenned, és azt is, mi az, amit képes vagy megtenni. Ezek mellé csak akkor vállalj további kötelezettségeket, ha azok számodra örömet okoznak, és biztos vagy abban, hogy felelősen, jól döntöttél. 

2.

Ne csak fejben, papíron is tervezz! Az elme segíthet az önbecsapásban, a tények azonban ritkán hazudnak. Épp ezért olyan fontos, hogy az elképzeléseidet papírra vesd, ellenőrizd azok helytállóságát, és tervezd újra, ha szükséges.

3.

Hallgassuk meg egymást – kortól függetlenül! Kérdezd meg az összes családtagot arról, ki mire vágyik, mit szeretne, mi az, amit kifejezetten utál. Így mindenki azt kaphatja, amire szüksége van, legyen szó szakkörről, szabadidős programról vagy pihenésről.

  

4.

Húzd meg a határaidat! Szülőként is jogod van a pihenéshez, a nyugalomhoz vagy éppen a tanuláshoz. Csak annyit vállalj, amennyit elbírsz – és ne törődj azzal, mit mondanak a többiek.

5.

Hidd el, hogy van mozgástered! Sokszor nem ideálisak a körülmények – túl sok a teendő, túl kevés a segítség –, de mindig van olyan pont, ahol lehet optimalizálni nemet mondással, időkorláttal, újratervezéssel. Kis lépésekben haladj, kis célokat magad elé tűzve – például tíz perc énidő este, és apránként tágítsd az eddig megszokott kereteket!

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/kohei_hara

Z. Kocsis Blanka