Peeps Nicolt 2005-ben diagnosztizálták szklerózis multiplexszel. A nőt letaglózta a hír, a férjével, Briannel, aki triatlonozott és katona volt, azt tervezték, hogy amikor a betegség elhatalmasodik, és a nő mozgáskorlátozottá válik, ő ápolja majd és gondoskodik róla.

Azonban néhány évvel később Brian is sokkoló diagnózist kapott: idiopátiás tüdőfibrózisa lett. A házaspár tudta: a hosszan tartó, lassú lefolyású tüdőbetegség gyógyíthatatlan, és úgy készültek, a diagnózistól számítva három-öt év van hátra a férfi életéből.

Brian és Peeps Spanyolországba költöztek, hogy ott töltsék el közös életük hátralevő részét. A nő elmondása szerint nagyon jól érezték magukat a tengerparti házukban, ám 2020-ban bekövetkezett az elkerülhetetlen: Brian meghalt.

A férje halála után Nicol visszaköltözött az Egyesült Királyságba, ahol az előző házasságából született két lánya élt – a nő most egy lakókocsiban lakik Weston-super-Mare városának környékén, a kisebbik lánya közelében. Eleinte nehéz volt az újrakezdés, mert nem voltak ismerősei, barátai a környéken, ám egy nap a közösségi médiában rátalált egy helyi egészségközpontra, ahol úszni és kávézni is lehet – és nem mellesleg van egy edzőterem is.

Beiratkozott hát ebbe a központba, de eleinte nem szándékozott használni az edzőtermet. Aztán találkozott TJ-vel, aki személyi edzőként dolgozik a központban.

„Azt gondoltam, talán segíthet nekem, mert nem vagyok valami jó formában. Jól lenne, ha meg tudnék szabadulni a hasamon lévő zsírpárnától, úgyhogy adtam neki egy esélyt.

TJ és Peeps tehát megkezdték a közös munkát, és néhány edzés után – már maga sem emlékszik, hogyan – szóba került az erőemelés. „Vonzott a lehetőség, hogy erősebbé és nagyobbá váljak, és gondoskodhassak magamról. Tudni akartam, meddig mehetek el, hogy mik a határaim. Ugyanis nem hiszem, hogy a természet bátorítaná a 70 feletti nőket az izomnövelésre – vagy bármi másra” – nyilatkozta Nicol. 

Amikor elkezdtek edzeni, a nő bokái olyan merevek voltak, hogy még leguggolni sem tudott. Ma már 55 kilogrammot tud felemelni, márciusban pedig részt vett az edzőteremben rendezett erőemelő versenyen a kezdők csoportjában. A célja pedig, hogy indulhasson a Nemzetközi Erőemelő Szövetség versenyén a 70 év felettiek kategóriájában.

Elmondása szerint jobban érzi magát, mint valaha:

„Úgy érzem, hogy most vagyok igazán önmagam. Még soha nem éreztem magam ennyire jól. Régen mindig kicsit háttérbe húzódtam, a férjem volt a legfontosabb. Az ő kívánságait helyeztem előtérbe. De ma már nem tudom elképzelni, hogy bármit is úgy csináljak, ahogy az előző években tettem.”

A 71 éves nő azt mondja, az erőemelés az első, amit tényleg a saját örömére csinál. „Óriási a különbség abban, ahogy magamra gondolok most, mint korábban. Amikor az elején az edzés közben elérkezett az a pont, amikor már eszméletlenül fájt mindenem, azt gondoltam, hogy istenem, hagyjuk abba – most viszont már arra gondolok ilyenkor, gyerünk, csinálom tovább, ez az a pont, ahol a változás megtörténik. Átpréselem magam a fájdalmon, és igazi erőemelővé válok.”

Forrás: ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Thomas Barwick

Dián Dóri