Először tegyük rendbe a munkajogi ismereteinket!

Nem árt tudni, milyen munkaviszony-megszüntetési típusok vannak, és melyik esetben milyen járandóságokra lehetünk jogosultak. A munka törvénykönyve szerint a munkaviszony megszüntethető közös megegyezéssel, felmondással és azonnali hatályú felmondással.

Az azonnali hatályú felmondás működik például próbaidő alatt, amikor is indoklás nélkül azonnal elküldhető a munkavállaló. Azonnalival tudnak még úgy elküldeni munkavállalót, ha valamilyen súlyos kötelezettségszegés, gondatlanság történik, vagy a munkavállaló olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. A munkáltatónak mindent megfelelően indokolnia kell.

Gyanakodj erősen, ha azonnali hatállyal akar elküldeni a cég, nem fizetne semmit, de úgy érzed, nem történt semmilyen súlyos kötelezettségszegés, gondatlanság. 

A felmondás történhet munkavállalói vagy munkáltatói oldalról. Ha te mondasz fel, akkor az időarányos szabadságokat ki kell fizetniük számodra, valamint a szerződésed szerint van egy felmondási időd. Ez általában 30 nap, de mostanában a 60 nap sem ritka. A munkáltató ragaszkodhat a teljes felmondási idő ledolgozásához, ezzel tehát kalkulálj, ha az új helyen minél hamarabb kezdened kellene.

Ha a munkáltató felment a munkavégzés alól, nincs akadálya, hogy ez idő alatt már elhelyezkedj máshol. Az viszont nem jó megoldás, ha táppénzre mész, a másik helyen pedig dolgozni kezdesz, és az sem, ha egyszerűen nem jelensz meg a munkahelyeden. Ez jogellenes munkaviszony-megszüntetés, amely esetben a munkavállaló köteles a felmondási időre eső távolléti díjat megfizetni, sőt a munkáltató kártérítést is követelhet. A munkavállaló felelőssége az is, hogy a munkakörét az előírt rendben adja át.

Mire számíthatok közös megegyezés, illetve felmondás esetén?

Ha a munkáltató mond fel neked, és legalább három éve a cég alkalmazásában dolgozol, akkor végkielégítésre leszel jogosult.

Érdemes tudni, hogy a felmondási idő a munkaviszony időtartamával együtt folyamatosan emelkedik, de csak akkor, ha a munkáltató mond fel neked. A felmondási idő letöltésének feléről mindig fel kell hogy mentsenek, erre az időszakra szabadságot sem írhatnak ki. 

Közös megegyezés esetén alapvetően csak az időarányosan ki nem vett szabadságot köteles a munkáltató kifizetni, minden más megegyezés kérdése. A közös megegyezés mindkét fél közös akaratából jön létre, mindkét fél aláírása szükséges hozzá. Tudd, ha aláírod, onnantól kezdve hiába mondod, hogy pedig neked járt volna három hónap végkielégítés, senkit sem fog érdekelni. Hiszen aláírtad a közös megegyezést.

Mit csinálj, ha eléd tesznek egy felmondást vagy egy közös megegyezést?

Először is, igyekezz már előre felkészülni. Munkába visszatérő kismamáknak, mondhatni, erősen ajánlott, hiszen ők tudják, hogy előttük áll egy munkáltatóval történő (rendszerint kőkemény) tárgyalás, ahol a saját érdeküket kell érvényesíteniük. 

A munkáltatói felmondás egy egyoldalú jognyilatkozat, vagyis nem kell hozzá a te aláírásod. Ha eléd tesznek egy felmondást, az akkor is érvénybe lép, ha te nem írod alá, hogy átvetted. Ilyenkor a munkáltató jellemzően jegyzőkönyvet vesz fel, hogy az átadás megtörtént. Ebben az esetben tehát semmit sem tehetsz, hogy a felmondás ne legyen hatályos. Ha úgy érzed, a munkáltató indoklása nem helytálló, akkor harminc napod van arra, hogy bírósághoz fordulj. 

Ha eléd tesznek egy közös megegyezést, akkor javaslom, hogy részletesen kérdezd ki őket a felmondás indokáról. A közös megegyezésben nem fogsz találni semmilyen indoklást, tehát abból nem fogod megtudni, miért akarnak elküldeni.

Ha nem tudod biztosan, hogy a felmondás indoka helytálló, akkor ne írj alá közös megegyezést. Kérj munkáltatói felmondást, nem vagy köteles közös megegyezést aláírni, pláne ha nyomást gyakorolnak rád.

Sajnos olyanról is hallani, hogy azt mondják, addig nem mehetsz ki a szobából, amíg alá nem írod, szidalmaznak, fenyegetnek – állj fel, és hagyd el a helyiséget. Jellemzően azért teszik ezt, mert nem tudnak elküldeni munkáltatói felmondással.

A valós és okszerű indok

De mit is jelent ez? A felmondás indoklásának nem kell kisregénynek lennie, de világosan ki kell tűnnie belőle, tényekkel alátámasztva, miért akarnak elküldeni. A felmondás oka összefügghet a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartással. Ilyen lehet, ha rendszeresen elkésel, rendszeresen nem teljesíted a munkaköröddel kapcsolatos elvárásokat, feladatokat. 

Megfelelő indok lehet a munkavállaló képességére utalás. Ez a munkavállaló alkalmatlanságát jelenti, de a munkáltatónak alá kell támasztania azt, nem elég azt mondania, hogy nem vagyunk elégedettek a munkáddal. 

A harmadik jogszerű indok a munkáltató működésével összefüggő ok lehet. Ilyen például egy átszervezés, munkakör megszűnése, telephely bezárása, csoportos létszámleépítés. Ha a munkáltató átszervezéssel indokol, de közben semmi ilyesmi nem történt, akkor a bíróság nem fogja a felmondást jogszerűnek tartani. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a munkakör megszüntetésére hivatkoznak, miközben csak átnevezik, a feladatok megmaradnak.

A munkáltatónak kell bizonyítania azt, hogy jogszerű a felmondás. Így ha kétségünk van, semmiképpen se írjunk alá közös megegyezést, ragaszkodjunk a munkáltatói felmondáshoz, mert lehet, hogy pont azért próbálkozik a közös megegyezéssel, mert munkáltatói felmondással nem tud. 

Mit csináljunk ebben a helyzetben?

Ne add a jogaidat, pláne ne olcsón. Van egy munkaszerződésed, amely szerint a munkáltatónak foglalkoztatnia kell. Ha tudod, hogy a felmondás oka valós és okszerű – ebben az esetben akár a közös megegyezés is elfogadható, mert munkáltatói felmondással is el tud küldeni. Arra figyelj, hogy ami nincs benne a közös megegyezésben, azt sosem kapod meg. Tehát, ha közös megegyezést írsz alá, akkor tudd, hogy ami jár, az tételesen szerepel a közös megegyezésben: végkielégítés, felmondási idő időtartamban vagy összegszerűen megjelölve. 

Ha úgy érzed, a munkáltatónak nincs megfelelő indoka a felmondásra, akkor ragaszkodj ahhoz, hogy nem írod alá a közös megegyezést. A kérdés az, hogy tud-e felmondást adni. Itt kialakulhat patthelyzet, és nagyon fontossá válik a saját érdeked érvényesítése.

Nem akarnak visszavenni vagy megtartani? Akkor fizessék meg, hogy eladod a jogaidat, mert itt tulajdonképpen erről van szó.

A munka törvénykönyve nemcsak kötelezettségeket ír elő, de a jogaidról is rendelkezik, erről miért mondanál le?

Ebben az esetben aláírod a közös megegyezést, de fizessen többet, mint ami a munka törvénykönyve szerint jár. Ilyenkor ugyanis azzal szokott jönni sok munkáltató, hogy írd alá a közös megegyezést, ne aggódj, kifizetünk mindent. Inkább fizessenek többet, és akkor eltekintesz attól, hogy a foglalkoztatási kötelezettségeiket nem teljesítik. 

  

Hasznos tippek munkaviszony-megszüntetés esetén

  • Ne felejtsd el, a felmondási idő felének letöltése alól fel kell hogy mentsenek munkáltatói felmondás esetén, erre az időre szabadság nem adható ki! 
  • Ha szabadságot akar kiadni a munkáltató a felmondási időre, akkor ezt 15 nappal előre kell bejelentenie. Próbáld elérni, hogy minél kevesebb átfedés legyen a felmondási idő és a szabadságok között, mivel ez neked mint munkavállalónak anyagi veszteség. 
  • Csak akkor írj alá közös megegyezést, ha abban minden benne van, amivel elégedett vagy. Utána már nem tudsz bírósághoz fordulni, csak ha bizonyítani tudod, hogy nyomás hatására írtad alá a megegyezést. 
  • Ha várandós vagy, felmondási védelem illet meg, nem küldhetnek el!
  • Ha munkába visszatérő kismama vagy, a gyereked hároméves kora előtt munkakör-felajánlási kötelezettsége van a munkáltatónak, ha a munkakörödbe jogosan nem tud visszavenni.
  • Nem megfelelő indok, hogy „bocs, de már más dolgozik a munkakörödben”. Ha nem határozott időre vette fel a helyettesedet, az az ő problémája. Ilyen esetben pláne ne írd alá a közös megegyezést, vagy fizesse meg a jogaidat!
  • Ha úgy érzed, fennáll a veszélye, hogy tudtod nélkül kijelent a munkáltató, ügyfélkapun érdemes rendszeresen ellenőrizni!

Végezetül…

Sokan most azt gondoljátok, könnyű mindezeket mondani, a munkáltató azt tesz, amit akar. Csakhogy ezt nem szabad hagyni! Amennyire lehet, fel kell készülni ezekre a helyzetekre, tisztában kell lennünk a jogainkkal. Nagyon sok cég került nehéz gazdasági helyzetbe a Covid után, ezt teljesen megértem. De ugyanez a helyzet a munkavállalókkal is. Őket ki védi meg? Mivel senki, nekünk kell a saját érdekeink mellett kiállnunk, nem hagyni, hogy egy majdnem üres közös megegyezést aláírjunk, odaadni a végkielégítésre, felmondási időre vonatkozó jogainkat.

Legyetek felkészültek, és álljatok ki bátran magatokért!

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / skynesher

Czeglédi Bernadett