Ratajkowskit a Blurred Lines című, nagy botrányt kavart videóklip tette híressé, amelyben majdnem teljesen meztelenül táncolt az énekes körül, férfi szívek millióit megdobogtatva. Azóta már számos mozifilmben is szerepelt (például Ben Affleckkel a Holtodiglanban), saját fürdőruhamárkát alapított, és könyvet is írt A testem címmel (amiről ITT írtunk bővebben.) Bear-McClarddal évekig barátok voltak, amikor is 2018-ban randizni kezdtek, és néhány hét után titokban összeházasodtak New Yorkban egy polgári szertartás keretében. Olyannyira igyekeztek diszkrétek lenni, hogy Emily egy okkersárga nadrágkosztümöt viselt a nagy napon, nehogy kiszúrja valaki a fehér ruha miatt, mire készülnek. Szülei szintén utólag értesültek a frigyről.

A lánykérés olyan gyorsan zajlott, hogy a pár február 13-án mutatkozott először a nyilvánosság előtt, február 25-én pedig már férj és feleség voltak.

Bear-McClard egy papírgyűrűvel tette fel egyébként a nagy kérdést, amit később egy különleges, dupla köves gyémánt ékszerre cseréltek. Sylvester Apollo Bear, a fiuk, három évre rá látta meg a napvilágot. A pár igyekezett minél csendesebben, diszkrétebben kezelni a magánéletét, de az Instagramon időnként megosztottak néhány közös, intim hangulatú fotót.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Emily Ratajkowski (@emrata) által megosztott bejegyzés

Emily a könyvében kendőzetlenül írt a házasságáról. Bár megcsalást nem emlegetett, de bevallotta, nehezen barátkozott meg a gondolattal, hogy a férje más nőkhöz is vonzódik, és terapeutához is járt emiatt. Arról, hogy Bear-McClard nem monogám alkat, korábban is felröppentek pletykák, például, amikor az esküvőjük után egy brit modellel, Suki Waterhouse-zal kapták le a lesifotósok. 

Ha őt is megcsalják, végképp reménytelen a helyzet?

A legfrissebb hírek azonban mindenkit felkavartak, Emily ugyanis olyan kivételes szépség, hogy az emberek nem feltételezték volna, hogy valaha is a megunt feleség szerepébe kerülhet. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Emily Ratajkowski (@emrata) által megosztott bejegyzés

„Ha a férfiak Emily Ratajkowskit is megcsalják, mennyi remény marad nekünk, földi halandóknak?” „Képzeld el, hogy annyira hálátlan ember vagy, hogy megcsalod Emilyt.” „Férfiak… Megnyerik a lottót, és rögtön azt hiszik, jók a szerencsejátékban” – ilyen és ehhez hasonló megnyilvánulások özönlötték el a Twittert. 

De számít bármit is a külső és a siker, ha hűségről van szó? A bulvárlapokat és az Insta-profilokat bújva úgy tűnhet, a híresek és gazdagok élete gondtalan. Annyira idealizáljuk őket, hogy azt hisszük, valamiféle védőpajzs veszi őket körül, ha a megcsalásról van szó. 

Dr. Aileen Algado, a Mindset Consulting klinikai pszichológusa szerint ez teljes félreértés: „Él az emberek fejében egy tévhit arról, hogy a szép embereknek mindenük megvan, hogy ők válogathatnak a legkelendőbb férfiak és nők közül, és mivel van lehetőségük választani, ezért jól is fognak velük bánni. Számtalan pszichológiai kutatás támasztja alá, hogy pozitív előítélettel viseltetünk a szép emberek iránt. Emily Ratajkowskiról is ezért feltételezzük, hogy vele nem történhet meg ilyesmi, pedig ez egyszerűen nem így van” – mondta az ausztrál Elle magazinnak.

Nancy Sokarno pszichológus szintén így véli: „Még mindig léteznek társadalmi konstrukciók a szépség körül (amelyet gyakran piedesztálra emelnek) és a partnereik körül, akiket gyakran szerencsésnek hisznek, amiért ilyen vonzó partnerük van” – mondja. 

De ez az előítélet nem csak a szépségre korlátozódik: a társadalom hűtlenségre adott válaszát is áthatja a nemi előítélet. 

A sorozatos félrelépőknek bélyegzett férfiakat újra és újra felmentjük – az evolúcióra, a különböző igényekre és egyéb, kreált indokokra hivatkozva –, és továbbra is tisztelettel bánunk velük. A felelősséget pedig gyakran a nőkre hárítjuk a partnerük viselkedéséért. A terapeuta szerint a nők szerepének hangsúlyozása helyett egy ilyen helyzetben inkább az egyéb tényezőkre kell helyezni a hangsúlyt, amelyek a másik felet félrelépésre késztetik: például ha valaki máshol keresi a figyelmet, a visszaigazolást.

„Sok félrelépés valójában önértékelési problémára vezethető vissza, például, ha valakinek alacsony az önbizalma, nem érzi magát szeretve, és az egója megerősítésére vágyik. 

Az emberek tisztán szexuális vágyból is félrelépnek, más esetekben pedig a bosszú vagy az izgalom motiválja őket – magyarázta Sokarno. – A kapcsolatok alapja a kapcsolódás, az intimitás és a kompatibilitás. Mivel mi is változunk és fejlődünk, ezek a tényezők elmozdulhatnak valamilyen irányba egy kapcsolat időtartama alatt.” 

Egy biztos: nem tudjuk száz százalékig felvértezni magunkat a hűtlenség ellen, mások kapcsolatairól pedig felesleges messzemenő következtetéseket levonni, mert fogalmunk sincs, mi zajlik a zárt ajtók mögött. Még akkor sem, ha úgy érezzük, a közösségi oldalaikon beengedtek minket életük legbensőségesebb pillanataiba is.

Fejes Flóra
Kiemelt kép: Getty Images / Axelle / Bauer-Griffin / FilmMagic