Vannak jó sokan a világban, akik szerint Erin Brockovich korunk egyik Jeanne d’Arcja. Egy hős, az emancipáció bátor, karakán, szabadszájú harcosa, aki nem tűri az igazságtalanságot. Kiáll a gyengékért, az áldozatokért, ő a jog útvesztőjében tévelygő kisemberek hangja.

Egy másik nézet szerint Brockovich valójában egy cápa, aki elsősorban saját sztárambíciói, feltűnési viszketegsége és nyereségvágya nyomán perel be különféle vállalatokat, amelyek spekulációja szerint embereket betegítenek meg a tevékenységük által.

Az igazság persze ritkán fekete-fehér, úgyhogy bármelyik tábor véleménye melletti érvelés helyett inkább lássuk a tényeket!

Ami biztos, a film alapjául szolgáló híres (kilencvenes évekbeli) per óta a ma hatvankét éves (és még mindig eszméletlenül szexi – immár négyunokás nagymama) Brockovich egy percet sem tétlenkedett. Könyveket írt, médiasztár lett, motivációs beszédeket tart, publikál, és időről-időre odaáll valamilyen fontos ügy mellé (mint például a vízgazdálkodás) jogvédőként.

Előfordul az is, hogy saját maga generál „ügyet”. Ilyen volt például az a per, amelyet a Beverly Hills-i tankerület ellen indított egykori főnökével karöltve, mert a tankerület engedélyezte a területén egy olajvállalat működését – ebben az esetben végül nem tudták bizonyítani a bíróságon az összefüggést az általuk felvonultatott 300 beteg ember és az olajvállalat környezetszennyezése között. De más esetekben sikerrel járt, például a Hinkley-sztorihoz hasonló Kettleman-perben 335 millió dollár kártérítést zsebeltek be a károsultak 2006-ban.

Forrás: Getty Images/ Lisa Maree Williams

Ami szintén biztos vele kapcsolatban:

A Brockovich Research & Consulting elnökeként számos környezetvédelmi projektben vesz részt világszerte, elképesztő elszántsággal szónokol ügyekért, és sosem kér bocsánatot azért, amilyen. Milliószor beszóltak neki azért, hogy jogvédőként, aktivistaként miért kell kipakolnia a kirakatba plasztikázott melleit, „nem lehet őt így komolyan venni”, de Brockovichot nem érdekli a kritika, nevet rajta.

Elmondása szerint azt hozza otthonról (mérnök apa, újságíró anya), hogy bármit képes elérni az ember – akkor is, ha például diszlexiás és Kansasból indul, mint Dorothy Gale – és nem kell mások elvárásaihoz igazodni örökké, sőt.

Ezért is döntött úgy egyetemista korában, hogy otthagyva szürke kisvárosát, Kaliforniába költözik. Itt szépségversenyt nyert, ő lett „Miss Pacific Coast”, de ez a korona nem elégítette ki a becsvágyát, tudta, hogy ennél sokkal többre képes. Még úgy is, hogy egészen fiatalon háromgyerekes anya lett, és kétszeresen elvált asszony. (Nem, nem a szexi motoros srác lett a harmadik férje, hanem egy Eric L. Ellis nevű színész-énekes 1999-ben, akitől 2012-ben elvált. Nagy botrányt okoztak közösen, ugyanis egy nevadai tavon csónakáztak, amikor is Brockovich egyszer csak vízbe dobta Ellis telefonját, majd felpofozta a férfit. A rendőrök szemtanúi voltak az esetnek, és letartóztatták Brockovichot, akiről kiderült, hogy részeg, az akkor készült hatósági fotók pedig sokkolták a közvéleményt, úgy tűnt ugyanis, hogy valaki nagyon összeverte. De Brockovich tisztázta a helyzetet: plasztikai műtéten esett át, azért volt ilyen heges az arca.)

Forrás: Getty Images/Chip Somodevilla

A nagy fordulatot az életében az Ed Masry nevű ügyvéddel való találkozás jelentette

Ez a sztori már a filmből ismerős: miután 1993-ban megsérült a nyaka egy közlekedési balesetben, megbízta a Masry&Vititoe ügyvédi irodát, hogy szerezzenek kártérítést egészségügyi számláinak fedezetére. Csakhogy az ügyvédi költségeket nem tudta kifizetni, ezért elment az ügyvédek mellé titkárnőnek. Aztán egy pro bono ingatlanügy papírjainak rakosgatása közben orvosi leletekre bukkant, és ez a felfedezés vezetett évekkel később az Egyesült Államok történelmének addigi legmagasabb egészségügyi kártérítési összegének kifizetéséhez. Hatszáz kaliforniai lakos kapta a már említett 333 millió dollárt a Pacific Gas and Electric vállalattól. 

 

A sztárrá váláshoz azonban más is kellett

Például az, hogy a még mindig nyakfájdalmakkal küzdő Brockovich elmenjen egy csontkovácshoz, és elmesélje neki a kezelés alatt a történetét. A csontkovács egy másik ügyfele volt Carla Santos-Shamberg, aki a férje, Michael Shamberg és Danny DeVito közös filmgyártó cégénél, a Jersey Filmsnél volt ügyvezető. Santos-Shamberg lett az Erin Brockovich (nálunk Erin Brockovich – Zűrös természet) producere, 1995-ben a Jersey Films pedig 30 ezer dollárt fizetett a történet megfilmesítési jogáért.

Jelenet az Erin Brockovich – Zűrös természet című filmből

A Steven Soderbergh által rendezett film Brockovichból hollywoodi sztárt csinált

(Amúgy szerepelt is a filmben, ő volt Julia, a felszolgáló, de nem a színészi alakítása miatt lett világhírű persze.) A média beszippantotta, tévéműsorokat kapott. Először az ABC-n a Challenge America With Erin Brockovich című show műsorvezetője lett, és egy lepusztult park újjáépítését instruálta Manhattanben. Aztán 2003-tól három évadon keresztül vezette a Final Justice With Erin Brockovich című sorozatot, amely olyan hétköznapi nőket mutatott be, akik úrrá lettek különféle sorscsapásokon. 2021-ben pedig bemutatták az ABC-n a Rebel című (nem túl sikeres) televíziós sorozatot, amelynek alkotója, Krista Vernoff Brockovich Hinkley utáni életéből inspirálódott.  

Közben Brockovich bestsellerszerző is lett: négy könyvet írt idáig, egyet a vízhiányról, két krimi novelláskötet és egy memoárt, amelynek az a címe, hogy „Higgy nekem! Az élet küzdelem, de nyerhetsz.”

És hisznek neki, Brockovichra sok ember tekint példaképként és guruként

Előadó-körútjaira, tréningjeire tódulnak az emberek, köszönhetően a publicitáson kívül annak a közvetlenségnek, kedvességnek és szókimondó vagányságnak, amivel bír, és történetének, amely reményt ad az embereknek: végül is bárki ébredhet egy nap hősként, és megváltoztathatja maga körül a világot. Hisz Erin Brockovichnak is sikerült.

Kurucz Adrienn    

 

Források: ITTITTITTITTITT és ITT

Kiemelt kép: Getty Images/  Lisa Maree Williams