Kezdhetem én is onnan, mint az összes magazin a Julia Roberts-témájú cikkekben. A Micsoda nővel. 

Mert erről a filmről még az is hallott, aki nem látta. És kétség nem fér hozzá, hogy ezzel a mozival jutott csúcsra, sokan a mai napig ezzel azonosítják Juliát.

Micsoda nő/Pretty Woman (Touchstone Pictures, 1990)

Én is, mint megannyi fiatal csaj, fülig pirulva álmodoztam arról, mennyire eszméletlen király lehet belebújni Vivien Ward utcai prostituált bőrébe, aki mellett egyszer csak megáll a beszarás jóképű gazdag üzletember, és felkap, hogy „ellovagoljunk” az 1989-es Lotus Esprittel a naplementében.

Vivien Ward egy kicsit valóra váltotta azt az álmom, hogy sokkal több vagyok annál, mint amennyinek éppen akkor látszottam. Hogy van olyan férfi, aki igenis észreveszi a csinos pofi és a kerek segg mögött az értékeimet (mármint nem most, hanem húszévesen), és meg tudom valósítani azt, amihez igazából tehetségem van.

Minden bejött ebből, csak a jóképű csávó nem a Lotusszal.

Richard Gere-vel a Micsoda nő plakátfotózásán, vagyis ez pontosabban nem ő, hanem egy Shelley Michelle nevű testdublőr, csak rámontírozták Roberts fejét -Forrás: Getty Images/Touchstone Pictures/Silver Screen Partners IV/Sunset Boulevard/Corbis

De ugye, az élet nem csak játék és mese meg merő álmodozás. Hiszen még maga Julia teste sem volt elég jó a fent látható plakátra. A színésznő fejét csak később montírozták rá a képre, mert Gere-rel ezen a fotón egy Shelley Michelle nevű színésznő pózol. Uff. Mondjuk, nem tudom, mi a fene bajuk volt az akkor huszonkét éves Julia testével. De lehet, hogy ezt ők maguk sem bírnák megmagyarázni.

Maga Julia is így emlékszik vissza a filmre egy 2018-as Nők lapja-interjúban: 

„A Pretty Woman tett azzá, aki ma vagyok. Tetszik, nem tetszik, így van. És ha azt kérdezed, mennyi közöm volt Vivianhez: semennyi. Szétzilált családból jött, én meg nem. A film után két évig nem vállaltam semmit, mert csak romantikus vígjátékok szerepajánlataival bombáztak, és nem akartam, hogy hasonlítgassanak a Pretty Womanhez. Lehet, hogy nem volt igazam, de nem érdekelt, ki mit mond, mert én vagyok, aki vállalja a szerepeket, és nekem kell viselnem a döntésem következményeit egy életen át.”

Bár nem ez volt Julia első filmje, és az első sikerek sem ekkor érték, hiszen az 1989-es Acélmagnóliákért Oscarra is jelölték, mégis ez határozta meg későbbi A-listába való avanzsálását. Ráadásul ő lett az első színésznő, akinek az ügynöke képes volt kiharcolni ugyanakkora fizetést, amekkora addig csak a férfikollégáknak járt. A 2003-as Mona Lisa mosolyáért már 25 millió dolláros gázsit kapott, ami abszolút rekordnak számított.

Julia 1991-ben - Forrás: Getty Images/ Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection

Julia filmjei a Pretty Womanen kívül is meghatározták a felnőtté válásom. Szinte az összes filmjét láttam, és imádtam, bár be kell vallanom, hogy nem ő a kedvenc színésznőm. Mégis van benne valamilyen eredendő báj, ami arra ösztönöz, hogy hozzátapadjak a képernyőhöz, ha ő van rajta.

Az Álljon meg a nászmenetben (1997), Az Édesek és mostohákban (1998), a Sztárom a páromban (1999), az Erin Brockovichben (2000), A mexikóiban (2001), a Mona Lisa mosolyában (2003), a Közelebben (2004), az Ízek, imák, szerelmekben (2010) vagy az Augusztus Oklahomában (2013) egytől egyig lenyűgöző, még akkor is, ha nem mindegyik film ér topcsillagos kritikát.

Az Erin Brochkovichért megkapta eddigi élete egyetlen Oscar-díját, és a 2017-es Wonder című filmjét pedig erősen ajánlja mindenki (már bevéstem a naptáramba). Ebben egy olyan édesanyát alakít, aki egy súlyos arcdeformációval született kisfiút nevel. 

2001-ben élete első Oscar-díjával örül „visszafogottan” kollégái gyűrűjében - Forrás: Getty Images/Chris Weeks

Roberts egyébként sem csak egy széles mosoly (bár szeretik így emlegetni), nem csupán egy szexi ötvenes (mindenki rácsodálkozik a korára), és nemcsak egy botránymentes életet élő, tehetséges színésznő, aki leginkább otthon szeret lenni a családjával, hanem annál sokkal komplexebb személyiség.

Amikor elkezdtem gyűjteni róla az anyagot, gondoltam, átnyálazom a vörös szőnyeges bevonulásait, és csinálok egy szokásos képgalériát, mert imádom a szép ruhákat, és ti is imádjátok, de Roberts ennél tényleg jóval több. Rengeteg felvétel készült róla, ahol közügyeket, jó ügyeket képvisel, ahol felszólal egy fontos társadalmi kérdés mellett, vagy épp kifejti politikai véleményét.

Szóval a vörös szőnyeges ruhák most elmaradnak. Helyette lapozzátok át, mennyi minden még Julia Roberts.

Forrás: Getty Images/Brooks Kraft LLC/Sygma

Mert ő nem csak egy mosoly. Nem csak egy tehetség. Hanem ember is.

Szentesi Éva

Kiemelt kép: Getty Images/Frederick M. Brown