Menedék a szivárvány alatt

„2005-ben alapítottuk a Dhanakot (jelentése: szivárvány), a saját tapasztalataink alapján – meséli Ikbal. – Az biztos, hogy nem volt egyszerű. Természetesen ott volt a feladat, hogy meg kellett győzni a családot, de eközben arra ébredtünk rá, hogy mennyire aggasztó helyzetben vannak Indiában a különböző vallású családok.” A Dhanak egy nonprofit szervezet, amely a választáshoz való jogot népszerűsíti a házasság és párkapcsolatok aspektusából. Együttműködve a bűnüldöző hatóságokkal, igyekeznek megvédeni azokat a párokat, amelynek tagjait családjuk a választottjuk miatt fenyegeti – ez ugyanis olykor halálos veszélyt is jelenthet. A Dhanak a weboldalán és egy segélyvonalon keresztül is elérhető.

„Amikor megkeresnek minket, fontosnak tartjuk megértetni velük, hogy nem kell bűntudatot érezniük amiatt, mert kölcsönös szerelmet éreznek egy másik felnőtt iránt – nyilatkozta Ikbal. – Annak érdekében, hogy megerősítsük bennük a bizalmat, a helyi rendőrőrsöt is tájékoztatjuk a hollétükről. Ha megkapják a jogi támogatást, már biztonságban érzik magukat. A következő lépés általában az, hogy otthont biztosítsunk a párok számára, ahol addig maradhatnak, amíg nem találnak egy új állást és anyagi fedezetet ahhoz, hogy a családjuktól függetlenül új életet kezdhessenek.” Ezek az átmeneti otthonok ma már India minden pontján megtalálhatók, jól felszereltek, és élelmiszer is jár hozzájuk állami konyhákról. Ikbal azt meséli, a párok többnyire nem akarnak a saját államukban maradni, inkább messzebbre utaznak, nehogy a családjuk rájuk találjon. India északi tartományában, Harijánában például rengeteg állami otthon van, illetve 2018 óta szigorú törvények érvényesek, amelyek a becsületgyilkosság régi hagyományából fakadó bűneseteket próbálják megelőzni.

Mostanáig a szervezet nagyjából ötezer párnak segített Ikbal elmondása szerint. De a társadalmi előítéletek elleni küzdelem kemény, és hosszú harc. Ikbal és alapítótársai rendszeresen kapnak fenyegetéseket a párok családtagjaitól.

„Egyszer egy családnak sikerült kinyomoznia az egyik menedékhelyünk címét, és fegyveres férfiakkal érkeztek a helyszínre. Itt bizonyult igazán hasznosnak, hogy mindig értesítjük a rendőrséget a párok hollétéről, hiszen így gyorsan a segítségükre siethettek.”

Ezek nem egyedülálló esetek. A probléma súlyossága abból is látszik, hogy csupán tavaly több mint tízezer házaspár jelentkezett állami otthonokba Harijánában. 

 

Többet beszélnek a vallásról az azonos vallású párok

Persze nem mindenhol ilyen éles a helyzet, ha különböző vallású felek között jön létre szerelem, ami a nyugati világban is gyakran előfordul. A Pew Research Center 2016-os felmérése szerint a felnőtt amerikai pároknak csupán a fele vallja azt a nézetet, hogy az azonos vallás szükséges egy sikeres házassághoz, ennek ellenére váratlan helyzeteket hozhat egy ilyen kapcsolat, akár a jövőbeli gyerekeket illetően is. 

Azok, akik különböző vallású szülőkkel nőttek fel, azt mondják, a hit kevésbé játszott fontos szerepet gyermekkorukban, akik viszont azonos vallású felmenőkkel éltek, másként látják ezt a kérdést. A különböző hitű édesanya és édesapa mellett nevelkedők 30 százaléka mondta, hogy a vallás fontos kérdés volt a családjukban, míg ahol egyezett a szülők vallása, ott 43 százalék vélekedett így. Ahol pedig csak az egyik szülő volt hívő, ott mindössze 24 százalék tartotta fontosnak a vallást.

A felmérésből az is kiderült, hogy az Egyesült Államokban élő különböző vallású párok kevésbé gyakorolják a vallásukat. 

Az amerikaiak szerint sokkal fontosabb, hogy a pároknak hasonló érdeklődési körük legyen, illetve passzoljanak az ágyban, mint hogy milyen a spirituális hátterük – amikor a házasságkötés témája kerül szóba. 

Azok pedig, akik kifejezetten vallásosnak mondták magukat, jellemzően azonos hitű partnerrel kötötték össze az életüket: például a protestánsok 82, vagy a katolikusok 70 százaléka, akik szintén protestáns, illetve katolikus partnerrel éltek. Ezek a párok jellemzően gyakrabban látogattak el istentiszteletekre és misékre is, és gyermekeiket is vallásosnak nevelték.

 

A kevert vallású párok gyermekei ehhez képest felnőttként gyakran nem sorolják magukat egyetlen valláshoz sem.

Ugyanebből a felmérésből az is kiderül, hogy a felnőttek kétharmada gyakran beszélget házastársával a vallásról, ám azok, akik más vallásúval házasodtak, ritkábban teszik ezt. Akik az előbbi csoportba tartoznak, gyakran úgy gondolják, hogy „Istennek terve van a házasságukkal”, így az élet egyéb buktatóit is másként kezelik, mint a nem vallásos, vagy a különböző vallási csoporthoz tartozó párok, például gyakrabban maradnak együtt egy viszony napvilágra kerülése után is.

Mire érdemes odafigyelni, ha más vallású a párod?

Nekisha Michelle Kee, az Ultimate Match Agency alapítója szerint néhány dolgot érdemes átgondolni, ha más vallási hátterű emberrel hoz össze bennünket a sors. Először is, hogy hozzunk saját szabályokat a párkapcsolatunkat illetően. Minden kapcsolat különböző, ezért mindenkinek magának kell eldöntenie, náluk mi működik. Ehhez persze nem árt egy kis humor sem: Kee szerint a pároknak nem szabad tabuként kezelni egymás szertartásait, a könnyedség és a nevetés sok helyzetben enyhülést hozhat a különbségben.

De ami mindennél fontosabb, hogy tisztelettel forduljunk egymás és a másik hitvilága felé, és ne a különbségeinket ismételgessük. Az ünnepeink persze lehet, hogy más napokra esnek majd, de a lényeg, hogy tűzzünk ki egy célt, ami mindkettőnknek megfelel, és vonjuk be a másikat is a családi ünnepekbe.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / jjneff