Mi történt pontosan Új-Mexikóban?

A Rust (vagyis Rozsda) című, kis költségvetésű amerikai produkció október 6-án kezdődő készületei a haláleset előtt sem voltak teljesen zökkenőmentesek. A stáb tagjai már hetek óta jelezték, hogy nem elégedettek a munkakörülményekkel. Legfőképpen a szokatlanul hosszú, akár 13 órás munkanapok, az állandó ingázás (mivel a forgatási helyszíntől távol szállásolták el őket), illetve a fizetési csekkek alkalmanként több hetes késése okozta a feszült hangulatot, de az egészségügyi körülményeket sem tartották megfelelőnek, ami a koronavírus miatt igencsak fontos lett volna. Emiatt több (a legfrissebb riportok szerint hat) tapasztalt stábtag is tüntetőleg távozott, helyükre pedig kevésbé rutinos, és szakszervezeti tagsággal nem rendelkező munkatársak érkeztek, ami még több stresszt szült. (Ebben az iparágban a szakszervezeti tagság komoly garanciát jelent úgy a munkavállalónak, mint a munkaadónak.)

Alec Baldwin – aki nemcsak a film sztárja, de egyik producere is – a kollégák távozása után nem sokkal éppen egy olyan jelenetet próbált, amelynek során a kamera lencséje felé kellett tartania a fegyvert, majd elsütnie azt, amikor legnagyobb meglepetésére a pisztoly egy hangos pukkanó hang kíséretében megsebesítette a rendezőt, Joel Souzát. A mellette guggoló Hutchins testén áthatolt a lövedék, halálos sebet ejtve a válla alatt. A 42 éves filmes a földre rogyott, miközben a derekát fogta. 

A stábtagok hatalmas pánik közepette odarohantak az operatőrhöz, hogy elállítsák a vérzést, és közben azonnal tárcsázták a mentőket, akik helikopterrel az 55 mérföldre (nagyjából 88,5 km-re) található Albuquerque-i UNM (University of New Mexico Hospital) kórházba szállították a nőt, de már nem tudták megmenteni.

Ki adta a halálos fegyvert Alec Baldwin kezébe?

Aki Baldwin kezébe nyomta a pisztolyt, az nem más, mint Dave Halls segédrendező, akiről kollégái azt állítják, már egy 2019-ben készült sorozat, az Into the Dark forgatásán sem tartotta be a fegyverekre vonatkozó biztonsági előírásokat, emiatt panaszt is nyújtottak be ellene. Ám mégsem lehet az egész tragédiát az ő számlájára írni, hiszen a segédrendező csak felkapott egy fegyvert, amit az erre szakosodott stábtag készített elő a jelenet próbájához. Halls egyébként még meg is nyugtatta Baldwint arról, hogy a kellék biztonságos, ugyanis a „cold gun” (olyan fegyver, amely vaktölténnyel sincs megtöltve!) felkiáltással adta át azt, annak tudatában, hogy nem tartalmaz éles lőszert.

Alec Baldwin - Forrás: Getty Images/Jim Spellman

A felelősség tehát továbbgördül a produkció fegyverszakértőjéhez, a 24 éves Hannah Gutierrez Reedhez, aki az aznap használatra szánt három pisztolyt előkészítette. A fiatal nő az édesapja révén került a filmiparba: Thell Reed szintén fegyverszakértőként vált ismertté a szakmában. Ezek a szakértők a jelmezekért felelős kollégákkal együtt dolgoznak, és az a feladatuk, hogy felügyeljenek minden kellékfegyvert, és ellássák a színészeket instrukciókkal arra vonatkozólag, hogyan kell használni őket.

Hannah a korára való tekintettel igencsak tapasztalatlan volt, és nem sokkal a forgatás előtt még arról beszélt egy podcastban: nem biztos benne, hogy készen áll egy ilyen komoly felelősséggel járó munkára. A tragédia után az összes közösségimédia- felületét törölte.

A Los Angeles Timesnak több stábtag is nyilatkozott, szerintük a forgatás alatt nem tartották be a kellékfegyverekre vonatkozó protokollt, és az egyik operatőr panaszt is tett a fegyverek ellenőrzésének elégtelensége miatt a gyártásvezetőnél.

A lapnak nyilatkozó források szerint a tragédia előtt már kétszer is elsült egy fegyver a felvételek során, de nem indult vizsgálat, mert a költségek csökkentése érdekében a gyártók siettetni akarták a forgatást.

Az ügyben egyelőre még zajlik a nyomozás, így arról, hogy ki volt a tényleges felelős Hutchins haláláért, még nincs információ.

Mi az a kellékfegyver?

Ez egy elég tág fogalom, ami a gumiból készült játékpisztolytól a valódi lőfegyverig sok mindent magába foglal. Onnantól azonban, hogy az adott eszközt valóban lövésre használják, már fegyvernek számít – akkor is, ha üres. Chris Burbank, Salt Lake City egykori rendőrfőnöke (aki több televíziós produkcióban is dolgozott szakértőként) azt nyilatkozta az AP hírügynökségnek, hogy a szimulációkhoz és filmforgatásokhoz használt lőfegyvereket legtöbbször úgy készítik el, hogy csak vaktöltényekkel tölthessék meg őket.

A próbákon pedig még vaktöltény sincs a kellékekben.

A vaktölténnyel használt kellékfegyverek a ravasz meghúzásakor látványosan forró gázt, tüzet és némi lőport eresztenek ki a torkolatukból (tehát golyó nem távozik, mint az éles töltény esetében) amely egy bizonyos távolság után biztonságosan szertefoszlik, közelről azonban ez is veszélyes lehet.

Általánosságban elmondható, hogy forgatáson éles lőszer szinte sosincs jelen, kivéve, ha valamit oktatási céllal, lőtéren forgatnak. 

A westernfilmek ilyen szempontból különlegesek, mert azokban egy revolver nevű kézifegyvert használnak. Ezeket a fegyvereket nem módosítják úgy, hogy csak vaktöltényekkel működjenek: éles lövedék is ugyanúgy beleférne ezekbe a kellékfegyverekbe. Ezeket jellemzően nem megveszi a produkció, csupán bérli. 

Milyen szabályok vonatkoznak a kellékfegyverekre, és kell-e szigorítani?

Az Egyesült Államokban szövetségileg nincs szabályozva a specifikusan a forgatásokon használt fegyverek használata, a legtöbb állam pedig a szakmára bízza a szabályok alakítását. Röviden:

nincs egy egységes rendszer, egy protokoll, amelyet minden amerikai filmforgatás követne a fegyverekre vonatkozólag, inkább csak ajánlások, követendő előírások léteznek, amelyeket a szakszervezet állított össze.

Az olyan balesetek, mint amilyen a Rust forgatásán történt, elég ritkák, de egyre többen próbálják felhívni a figyelmet arra, hogy milyen veszélyeket hordoz magában egy fegyver a forgatáson.  Dave Cortese kaliforniai szenátor már azt is bejelentette, hogy törvényjavaslatot terjeszt elő, amely betiltaná az éles lőszer használatát a napfényes államban forgó produkciókban.

 

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/Adam Burn