Emberi svédasztal

Valahogy így éreztem magam június elején, amikor egy kellemes nyári estén kiültem az erkélyre olvasni. Vagyis ki ültem volna, ugyanis körülbelül 24 másodperc múlva csapkodva menekültem vissza a lakásba a szúnyogfelhő elől. Nem tétováztak, frontális támadást intéztek ellenem, amint kitettem a lábam a lakásból, és pillanatok alatt hat különböző helyen sikerült belém mártaniuk a szívókájukat, ezért aztán napokig vakaróztam.

Ez a jelenet amúgy menetrendszerű, minden évben sikerül még a gyérítés előtt egy szúnyoghorda kiadós lakomájává válnom. Csak a helyszín kérdéses, a vakarózás garantált.

Megelőzés vs. utókezelés

Amíg a szervezett szúnyogirtás mikéntjeiről és a különböző módszerek hatásairól fogalmam sem volt, pufogtam, hogy az EU-s szabály miatt már nem lehet repülőről, kémiai irtással ritkítani a vérszívókat. Most már akkor megy fel bennem a pumpa, ha meglátok egy kémiai irtást végző repülőgépet.

Szúnyogok ellen ugyanis még mindig kétféle módszerrel veszik fel a harcot itthon: a kémiai, idegmérget a magasból szétpermetező, a már kifejlett szúnyogok elleni, és a szúnyoglárvákat biológiai úton likvidáló technikával.

És ugyan az uniós szabály szerint már csak utóbbi engedélyezett, itthon viszont még nincs meg a megfelelő infrastruktúra ahhoz, hogy ne kelljen bevetni a nyugalmunk és az egészségünk érdekében az idegmérget.

A nagy vizeink környékén, például a Balatonnál és a Velencei-tónál már döntő mértékben a biológiai fegyvert vetik be a vérszívók ellen, ami hosszú és „sziszifuszi” munka. A biológiai gyérítés lényege ugyanis, hogy egy bizonyos baktérium által termelt fehérjét permeteznek abba a vízbe, amiben szúnyoglárvák nevelkednek, a lárvák megeszik ezt a fehérjét és elpusztulnak. Ehhez viszont meg kell találni azokat a vizes területeket, ahol szúnyoglárvák tenyésznek, és közvetlenül kell bejuttatni a fehérjét, ami azt jelenti, hogy az irtást az adott terület alapos feltérképezése előzi meg.

Ezzel szemben a már említett repülős kémiai gyérítés a már kifejlett példányokat célozza idegméreggel, és egyetlen előnye, hogy nem kell egyesével felkutatni a pocsolyákat.

Viszont a méreg nem csak a szúnyogokra halálos sajnos. Melegvérű állatokra, növényekre és az emberekre hatástalan, de sok ezer más, hasznos rovar is elpusztul tőle, ami igen nagy természeti kár.

Ráadásul ez a módszer nem is elég hatékony, hiszen azok a szúnyogok, amiket épp nem talál el a méreg, boldogan csipkednek tovább.

A cél tehát az, hogy Németországhoz és Horvátországhoz hasonlóan Magyarország is át tudjon állni a természetvédelmi szempontból is jobb biológiai gyérítésre. 

 

Így ne legyen az otthonunk szúnyogszülészet

A kémiai irtás visszafogását azonban mi is segíthetjük. Egyrészt úgy, hogy felhívjuk a figyelmet a káros hatásaira, de ennél még hatékonyabb, ha megszüntetjük a környezetünkben lévő potenciális szúnyogkeltetőket. A biológiai irtás ugyanis szakember jelenlétét igényli, az pedig nyilván nem elvárható és még annyira sem kivitelezhető, hogy minden egyes házba bekopogjanak, és a kutya vizestáljában meg a cseréptálcában lévő vízbe is bejuttassák a lárvaölő fehérjét.

Merthogy már ezek az apró vízfelületek is tökéletesen alkalmasak arra, hogy egy-egy szúnyogcsalád tanyát verjen bennük, és aztán sokasodva kedvükre lakomázzanak belőlünk. Nem is beszélve a kerti tavakról, amikbe a megelőzés miatt érdemes halakat, békákat költöztetni, amik megoldják a problémánkat (és jól is laknak).

A gyepet is ajánlott gyakran és minél rövidebbre nyírni, mert a magas fűszálak között is remek búvóhelyet találnak a kánikula elől a vérszívók, és érdemes néhány madáretetőt, esetleg denevérodút kihelyeznünk, amelynek lakói a békákhoz hasonlóan a legnagyobb örömmel felfalják azokat, akik velünk tervezték ugyanezt.

Természetesen az összes szúnyogot kinyírni nem lehet (és nem is cél), és biztosan nem ússzuk meg a nyári időszakot egy-két csípés nélkül, ezért, ha érdekelnek szuper környezetbarát és otthon elkészíthető szúnyogriasztó szerek, akkor ajánlom EZT a naplómat, amiben a tavalyi Nagy Lakmározás után (mint eső után köpönyeg) szedtem össze a legjobb tippeket.

Szúnyogvadászatra fel!

Ahogy már említettem a felvezetőben, már nemcsak a nálunk honos csípőszúnyogok ellen kell védekeznünk, hanem több különböző invazív faj is megjelent Európában, amik veszélyes betegségeket is terjeszthetnek. Itthon a nappal is támadó tigrisszúnyog terjedt el leginkább, aminek az irtási módszere is más, mint a hazai „mezei” szúnyogé.

Európa-szerte rengeteg kutató dolgozik azon, hogy feltérképezzék, hol és milyen szúnyogok tanyáznak, ebben pedig mi is segítségükre lehetünk a Mosquito Alert nevű applikáció használatával.

Az alkalmazás már magyar nyelven is elérhető, és részletes útmutatót kaphatunk arról, hogy melyik az az öt szúnyogfajta, amelyet keressünk: a tigrisszúnyog, a sárgalázszúnyog, a japán bozótszúnyog, a koreai szúnyog és a közönséges dalos szúnyog.

Mindegyik fajtánál képekkel illusztrálva leírják, miről ismerhetjük fel őket, mit kell róluk tudni és milyen helyeken találhatók meg.

Screenshot a Mosquito Alert nevű appból

Ezen információk tudatában az appon keresztül mi is bejelenthetjük fényképes dokumentációval alátámasztva, hogy hol és milyen szúnyogot találtunk. Jelenthetünk tenyészhelyeket, ami a biológiai irtást megelőző feltérképezésben segít, és még a csípéseinkről is beszámolhatunk.

Európa-szerte immár 17 országban érhető el az alkalmazás, így akár a nyaralás alatt is segíthetünk a helyi szakembereknek civil tudósként.

Mindenkinek élményekben gazdag, csípésekben szegény nyarat kívánok!

Dián Dóri

Forrás: ITT, ITT, ITT, ITT és ITT.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/mrs