Egészséges pipifajitas azoknak, akik unják a meccset, és inkább főznének azoknak, akik meg nem
Soha nem gondoltam volna, hogy valaha cikket fogok írni egy focirovatba. Mondjuk, azt se gondoltam volna, hogy olyan magazinnál dolgozom egyszer, ahol lesz focirovat, de ez mindegy is, haladjunk el a tények mellett sérülésmentesen. Szóval ez van, gyerekek, a jóisten kiforgatta a világot a négy sarkából, úgyhogy gyertek velem a konyhába, mert azt még mindig nem értem, mit lehet nézni kilencven percig huszonkét rohangáló palin, akik közül alig rúg valaki gólt, ha meg nincs szerencséjük, akkor egyet se. Szentesi Éva gasztrojegyzete sörkorcsolya és gólöröm mellé vagy helyett.
–
Emberek! Ne essetek pánikba! Te sem kaptál jegyet a meccsre? Nem tudtál foglalni asztalt a kedvenc éttermedbe? Nem feltétlenül akarsz a sör mellé tocsogós sörkorcsolyákat falni? Vagy nem is iszol sört, hanem maradsz inkább az egészséges vonalon? Az a jó hírem, hogy ez klafa sör mellé is, meg csak úgy, simán, egymagában is. Sőt, még meccset sem kell nézned hozzá – elég, ha úgy teszel, amíg odabent óbégatnak a férfiak. (Vagy a lányok.)
A focikajákban az a jó, hogy bármikor eheted őket, ropognak, tocsognak, és olyan nagyon nem is hizlalnak, legalábbis ez a recept egész biztosan nem számláltatja a kalóriákat. Mégis pikáns, ízletes, és nem csak egy sima saláta, mert tekerheted tortillába, pakolhatod pohárba, eheted kevés szénhidráttal, vagy felturbózva, nachosszal, meccs mellett összepödörve a lapba a markodban, és két gól között (már ha rúgnak, és nem marad el a gólöröm), sőt még a szádat is megtörölheted. Hopp, egy korty nedű, máris csúszik, picit csípi az ajkad ez a ropogós csibefalat, aka pipifajitas temérdek korianderrel és citrusos, csilis vinegrettel.
Na, tudsz ennél jobbat?
Uzsgyi, sunnyogj ki a konyhába, és tégy úgy, mintha érdekelne a meccs. Ha meg tényleg komázod, akkor még mindig ott a félidő, mert kábé ennyi elég is hozzá, olyan egyszerű.
Hozzávalók kb. négy főre egy nem kiadós szurkolós vacsorához:
- fél kiló csirkemellfilé
- 2 szép kövér piros kaliforniai paprika
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 4 tortillalap
- 3 ek olívaolaj
- 1 lime leve
- közepes római saláta
- 1 db érett avokádó
- kókuszzsír
- füstölt paprikaőlemény
- fokhagymapor
- füstölt Maldon só
- fekete bors
- 1 ek nádcukor
Elkészítése:
1. A csirkemellfilét szép szeletekre vágom (nem kell túl vékonynak lennie). Majd megfelezem a hagymát, és azokat sem túl vékony szeletekre szelem (semmiképp sem apróra). Majd jönnek a kaliforniai paprikák, azokat is közepesen vékony szeletekre vagdosom.
2. A csirkemellfiléket egy kókuszzsírral felforrósított serpenyőbe teszem, melléhalmozom a paprikát, a hagymát, rádobom a füstölt paprikaőrleményt, a füstölt Maldont, a fokhagymaport, alaposan összeforgatom, és szépen elkezdem megsütni. Mindkét oldalának kell 5-5 perc, de legyen alaposan megpirított a csirkemell, a paprikák pedig legyenek összerottyantva szépen.
3. Amíg sül a belevaló, addig felvágom nagyobb darabokra a római salátát és az avokádót.
4. Majd elkészítem a szószt a következőképpen: 3 evőkanál olívához 3 evőkanál lime-levet adok, majd 1 evőkanál nádcukrot, és sót meg borsot. Szépen összekeverem, amíg a cukor el nem olvad benne, és szinte szirupos állagot nem kapok.
5. Ha megsült a csirke, és a paprikák is készen vannak, akkor a paprikás alapomat összekeverem a római salátával és az avokádóval, aztán egy-egy tortillalapra halmozom őket (de szedhető külön pohárba is). A csirkemelleket csinos szeletekre vágom, azt is a tortillára helyezem, meglocsolom az öntettel, és megszórom korianderrel.
Már kész is.
Ha valami vaskosabbra vágynál, figyeld a focirovatunkat, mert Fiala is érkezik sörkorcsolyákkal. (Egyébként a füstölt paprika ötletét tőle nyúltam: egyszer együtt főztünk Borcsa műsorában, azóta elengedhetetlen kelléke a konyhapolcomnak.)
Jó étvágyat!
Szentesi Éva
A képek a szerző tulajdonában vannak