A zöldség vére – Ellenállhatatlan recept nyárra
Támogatott tartalom
Nincs is annál szebb látvány, mint amikor a cékla vörös leve kifolyik a forró sütőben, összeölelkezik az olajjal... és megcsókolja a gyönge kis újburgonyákat. Ha egy igazi nyári receptre vágysz, ha ellenállhatatlan vágyat érzel arra, hogy meglepd a kollégáidat egy egészséges étellel az irodában, akkor ez a te ételed. Szentesi főzött az irodában.
Ismerhetitek már az erős kötődésemet a vidéki ízekhez. És erre mit ad isten? Kedves barátom, Herczeg Zoltán édesanyukája, Gizike, akit annyira nagyon szeretek, küldött nekem a kertjéből igazi, mennyei, két kezével gondozott zöldségeket. Herczeg barátomról mondhatom azt, hogy a földim, ami annyit tesz, hogy ő történetesen az 50 kilométerrel arrébb lévő kisvárosból, Szerencsről származik. Ebből kifolyólag ezek a gyönyörű zöldségek is ott teremtek az édesanyukája kertjében:
KisAnyától volt még kapirgálós csirkém, és akkor kitaláltam, hogy ha már Borcsamama a héten szabin van, akkor főzök a többieknek valamit az irodában. Természetesen egyáltalán nem áll szándékomban Borcsát letaszítani az irodai konyhabubus gasztromama trónról.
Hozzávalók:
- 6 kis fej kerti cékla
- pár darab répa
- 1 szép cukkini
- 8 darab csinos újkrumpli
- néhány szem koktélparadicsom
- egy fej fokhagyma
- 1 szép csontozott csirkemell
(Valójában bármit lehet a kertből hozni vagy a termelői piacokról, ami idényzöldség, friss, illatos ropogós, mert szinte akármelyik zöldségből elkészíthető ez az egyszerű tepsis étek.)
Elkészítése:
Készítsük elő a zöldségeket, alaposan mossuk meg őket, ám ezúttal nincs szükség hámozásra, mert az újkrumplit nem kell, a babacéklának pedig nagyon zsenge a héja, és ezek bizony nem voltak vegyszerrel sem kezelve. Béleljük ki fóliával a tepsit, olajozzuk meg az alját, fektessük bele a tetszőleges darabokra felvágott zöldeket, és rakjuk rá a vékonyka szeletekre vágott húsdarabokat. Egy kis só, bors, még egy kis olivafürdő, és mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe.
Bármennyire is hihetetlen, csak figyelni kell őket, amíg meg nem pirulnak, és már kész is!
A képek a szerző tulajdonában vannak.