Szilveszterkor nálunk a szolid falatozás és pezsgőivászat mellett mindig előkerülnek a társasjátékok, akár családi buli van, akár haverokkal ünneplünk. Kivéve azt a három évet, amikor a barátnőimmel még nagyon fiatalok és mohók voltunk, és este tizenegytől hajnalhasadtáig koptattuk a magas sarkúinkat Gyomaendrőd híresen hírhedt Harang sörözőjében.

Az utóbbira idén két okból sem kerül sor

Egyrészt, már kicsit kinőttünk ebből a bulikázós korszakból, másrészt, szerintem év végén a fű sem fog nőni, és nem csak a talajmenti fagyok miatt… Ámde ez nem jelenti azt, hogy ne érezhetnénk jól magunkat együtt idén szilveszterkor, amikor végre búcsút intünk ennek a szörnyen fura évnek. Az együttlétet pedig egy képernyő segítségével összekapcsolódva, fizikailag távol ugyan, de lélekben, érzésben egy hullámhosszon, együtt nevetve, sírva, vigadva, virtuálisan poharat emelve és ivós (társas-) játékokat játszva is megélhetjük.

Merthogy van egy csomó lehetőség az online térben is, amivel fel lehet dobni egy social distance partit a videóhívásban beállított vicces háttereken és a képernyővel koccintáson kívül (mondjuk, ezek a lehetőségek is nagyon ajánlatosak).

Nyitottság kell hozzájuk egy csipet kreativitással fűszerezve, na meg internet. Persze mindenkinek szíve joga úgy szilveszterezni, ahogy szeretne, ez csak egy sor ajánlás, ha nem mozdulnátok ki, és már meguntátok a szűk családi kört vagy kívülről fújjátok az otthon fellelhető társasokat.

Nézzük is a 4 + 1 ötletet, amivel vígan elfoglalhatja magát a társaság akár egész este, ha játékos kedvében van!

1. A jó öreg Honfoglaló

via GIPHY

Ezt az eredetileg is online térbe készült stratégiai kvízjátékot aligha kell bemutatnom nektek, nem csoda, hogy reneszánszát éli. Remek kikapcsolódás egyedül és barátokkal, családdal egyaránt. A lényeg: válaszolj helyesen a kérdésekre, aminek nyomán minél nagyobb területet tudsz Magyarországból elhódítani a többiek elől, annál előkelőbb helyen végzel a rangsorban. Az idődtől függően részt vehetsz hosszú vagy villámhadjáraton, mindkét típusban találkozni fogsz rövid, tippelős és hosszabb feleletválasztós kérdésekkel is. Tematikus támadást is indíthatsz, ami annyit tesz, hogy a hozzád legközelebb álló témakörben (például történelem vagy sport) kell bizonyítanod. Ha épp nagyon fontos csatát vívsz, beépített segítséget is kérhetsz, amit nem tanácsos csip-csup ügyekre elpazarolnod, ugyanis csak egyszer vehető igénybe.

Játszhatsz robotok vagy a szerveren fent lévő játékosok ellen, de egy kód segítségével privát szobát is nyithatsz barátaiddal, és ha megszervezitek, akár csapatokban is mehet a kvízparti. A remek szórakozás mellett általános műveltségre is szert tehetsz – ilyen ez a játszva tanulás!

2. Az iskolai mókamester Kahoot

via GIPHY

Személyes kedvencemet az egyetemen ismertem meg, tanáraim számos kurzust igyekeztek színesebbé tenni ezzel az alkalmazással. Nem hiába, imádtam azokat az órákat: ez az interaktív kvízjáték előhozza az emberből az egészséges versenyszellemet, miközben játékosan méri fel az adott témával kapcsolatos tudást.

Bárki szabadon regisztrálhat a honlapon, és összeállíthatja élete kérdéssorát, legyen szó komolytalan vagy egy fokkal értelmesebb topikról.

Tökéletes szórakozás és meglepetés lehet baráti összejövetelekre, szülinapi bulikra, ha az összegyűlt csapat tagjairól vagy az ünnepeltről szólnak a feleltválasztós vagy igaz-hamis kérdések, az ikonikus Kahoot-zene pedig csak hab a tortán. A játékba kóddal tudod behívni az embereket (nekik a kahoot.it oldalra kell menniük), akik aztán becenevet választanak. Az egészben az a turpisság, hogy a kérdések és válaszok csak a játékot streamelő ember képernyőjén látszanak (neki meg kell osztania a képernyőjét), a többi résztvevő pedig a telefonján megjelenő színes ikonok segítségével tud „válaszolni”. A végső győzelemhez fontos a gyorsaság és hogy minél több olyan szériánk legyen, amikor nem rontottuk el a választ, mert ez mind befolyásolja a pontozást.

Ha nincs kedved kérdéssort gyártani, a mobilalkalmazáson előre elkészített kvízek közül válogathatsz, hogy teszteld a tudásod. Azért mégis ajánlom, hogy egymásról csináljatok kvízt, mert rendkívül mulatságos és tanulságos. Házi szabályokkal további szankciókat is kitalálhattok, például rossz válasz esetén kihívásokat kell teljesíteni, vagy akár ivós játékba is torkollhat a móka.

3. A Picasso-képző Skribbl.io

via GIPHY

Erre a játékra a művészeti diákszervezetünk egyik tagja hívta fel a figyelmem a karantén alatt, és azóta visszatérő vendég online gyűléseinken. A nevetéshez egyszerű képletet ad, és már neve is elég árulkodó: le kell firkálnod a kiválasztott szót, a többieknek meg ki kell találniuk. Minél hamarabb jönnek rá, annál jobb mindenkinek. A kitalálók segítségére van, hogy láthatják a betűk számát és az idővel arányosan a rendszer felfed előttük néhányat. A szerepek folyamatosan cserélődnek. A játék házigazdája beállíthatja, milyen nyelven kelljen kitalálni a firkálmányokat, hozzáadhat bennfentes kifejezéseket, és arról is dönthet, hány kör legyen, illetve hogy mennyi időt hagy a szavak kitalálására.

Egyszerűségében rejlik nagyszerűsége. Kicsit olyan, mintha Activity lenne, csak a körülmagyarázós és mutogatós rész nélkül, és még annyi különbséggel, hogy szerintem touchpaddel sokkal nehezebb rajzolni, mint egy filctollal, de telefonról valószínűleg egyszerűbb megugrani ezt a feladatot.

4. Az online „gyilkosos” Among Us

via GIPHY

Ha táboroztál már életedben, valószínűleg játszottál már gyilkosos játékot is, tudod, amiben a mesélő ilyeneket mond: „Alszik a város… felkel az egyes számú gyilkos, rámutat áldozatára… visszaalszik…” Morbidnak hangzik, de nagyon izgalmas szórakozás, ahol szükség van némi ügyességre, logikára, kell hozzá rezzenéstelen arc, és tudni kell meggyőzni a többieket. Na, hát az Among Us nevű mobilalkalmazás is nagyon hasonló elveken alapul, és még a karaktered színét és fejfedőjét is kiválaszthatod.

Érdekessége, hogy a játékfejlesztők már 2018-ban közkinccsé tették, de a pandémia hozta el az áttörést: nem véletlenül játszik vele a fél világ.

Ebben a verzióban nincs mesélő, a gonoszokat Impostoroknak hívják, és a többi játékos nem alszik, amíg a gyilkosságok történnek, hanem feladatokat oldanak meg, és aktívan figyelik, hol és ki követhette el a gaztettet. Az alkalmazás véletlenszerűen sorsol téged imposztornak vagy stábtagnak. Az SOS találkozókon, cseten van lehetőségetek megbeszélni a látottakat, ilyenkor szavazhattok valaki bűnösségéről. A stábtagok úgy nyerhetnek, ha az összes imposztort kiszavazták, vagy ha minden feladatot teljesítettek, míg a gyilkosoknak értelemszerűen ki kell végezniük a stábot. Ha videóhívásban vagytok, az írogatással sem kell foglalkoznotok, a nyerő stratégia kialakítása is könnyebb így, viszont az imposztoroknak szükségük van a legjobb pókerarcukra, ha nyerni szeretnének.

+1. A társasjáték-aranybánya Tabletopia és BoardgameArena

Szerencsére már vannak olyan oldalak, ahol jóformán az összes kedvenc társasunk fellelhető és játszható. A regisztrálás után a Tabletopia és a BoardgameArena oldalán több száz ingyenes játék közül válogathatsz, és köztük sok ismert társas virtuális verzióját kipróbálhatod. Előbbi csak angol nyelven elérhető, utóbbi magyarul is. Szűrhetsz életkor, játékosszám és játékidő szerint is, de név alapján is megkeresheted a kiválasztott társast, és már kezdődhet is a játék. Majdnem úgy, mintha egy asztal körül ülnénk…

Jó bulit, jó játékot!

Deli Csenge

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/blackCAT