Lassan ráfordulunk a hardcore karácsonyi szezonra, úgyhogy az, aki december közepére dekorációt szeretne a szűkebb környezetébe, már most elkezdhet gondolkodni rajta. Akkor is, ha szűkösek az anyagi lehetőségei, de azért szereti a szépet.

Első árkategória: pénztárcakímélő dekorációk

A költségkeret felső határa: ötezer forint.

Ha pénztárcabarát karácsonyi dekorációt szeretnél készíteni, elég visszanyúlnod a gyerekkorodba, és fellapoznod az általános iskolai emlékeidet – én is így tettem. A kilencvenes években voltam gyerek, és a suliban rendszeresen feldíszítettük az osztálytermünket különböző ünnepi díszekkel. Mivel jó nagy volt a belmagasság, kellettek is a grandiózus díszek. Természetesen a lehető legolcsóbb és legszebb megoldást kerestük – ami sokszor egészen környezetbarátnak is bizonyult.

Vécépapír-gurigából hóembert és Mikulást, a tejfölös és joghurtos doboz alucímkéjéből pedig karácsonyi meghívóra való díszt készítettünk. De zsonglőrködtünk fenyőtobozokkal és -ágakkal is (ezekből asztaldísz lett), és pattogatott kukoricát is fűztünk cérnaszálra. (Hej, de kár, hogy nem tudok róla képet mutatni!)

„Economy sharing” jelleggel mindenki behozott otthonról még egy-egy díszt, girlandot vagy karácsonyi égősort, és így szépen összeállt a karácsonyi dekorunk.

Természetes dekorációk

Csodaszép dekorációkat gyűjthetsz a természetben is.

A lakberendezési és dekorboltokban rendszeresen látni hatalmas, hófehér karácsonyi boglyákat, amik nagy népszerűségnek örvendenek. Kevesen tudják, de ilyet igazából bárki beszerezhetne, csak a megfelelő típusú fát kell megtalálni hozzá az erdőben. Nyugi, én is hallom, hogy ez nem olyan könnyű, mint ahogy hangzik.

De ha van időd, akkor irány a természet, és nézd ilyen szemmel az erdőt! Dekorációra alkalmas a nyírfa, aminek fehér göcsörtös ágai vannak, a kőris, és szomorúfűz is. Én ez utóbbira szavazok, mert már készítettem belőle lakásdekorációt. Csak az ágak felső rétegét kellett lehántani, és alatta gyönyörű, egységes csontfehér színt találtam. Ki sem kell dobni őket az ünnep végeztével, mert akár húsvétkor is újra használhatók barka helyett. Sőt, egész évben csodaszép dísze lehet a lakásnak.  

A boltban kapható faágakat gyakorta nemcsak fehér festékkel kezelik, hanem a végeiket arany vagy ezüst festékszóróval is lefújják, esetleg behintik csillámporral. Egy ilyen festék ára 1200–1500 forint, és hosszú évekig kitart. Érdemes elkötelezned magad egy szín mellett, és azt végigvezetni a teljes dekoráción. Gyűjts a faágak mellé tobozt, készíts asztali dekort fenyőágakból, és kész is a rusztikus Winter Wonderland!

Mivel én a rusztikus megoldások híve vagyok, ezért nem folyamodom a festékekhez, ellenben a frissen gyűjtött ágaimat tök jól össze tudom hangolni a már meglévő kiegészítőmmel: natúr kötözőzsineggel és a kézműves karácsonyfadíszeimmel.

Papír–vatta–kukorica

Ezt a vonalat követve szintén egy klasszikus „low budget” megoldás a papírgirland-készítés, illetve a pattogatottkukorica-fűzés. De még ezeknél is mutatósabb, izgalmasabb a vattából készült hóesés, amit ilyen egyszerű megvalósítani:

formázz a vattából pamacsokat, fűzd vagy ragaszd fel őket tetszés szerint egy egy–másfél méteres damilra vagy cérnaszálra, és ismételd addig, amíg meg nem telik füzéred/lakásod hópamacsokkal.  

Közepes árkategória: Winter Wonderland-dekoráció online házhoz szállítással

A költségkeret felső határa: harmincezer forint

Aki szeretné kimaxolni a karácsonyi hangulatot, annak jó szívvel ajánlom a Wisht, az Amazont, az eBayt és az Aliexpresszt, továbbá természetesen az IKEA-t és a Society6-et is, amik gyakorlatilag megkerülhetetlenek ezen a piacon. De ki is akarná megkerülni őket, amikor az idén is baromi jó dekorációik vannak?!

A lakberendezés, kreatív hobbi, DIY zárt csoportokban jelenleg a legnagyobb őrület egy 3 x 3 méteres fényfüzér, amire nyugodtan mondhatjuk: ez aztán Winter Wonderland level 1000 a javából. Nézd csak:

Ugyanitt egyéb karácsonyi girlandokat és dekorációkat is találsz nagyon jó áron.

Grandiózus papírcsillagok

Nálam a fényfüzéren kívül a csillag lesz az idei év slágere. És mivel nemrég az IKEA is bevezette a házhoz szállítást, már online is elintézhető a dekorációvásárlás. Én tutira lecsapok a csillagok közül egyre. Na jó, talán kettőre is. Vagy még többre.

Minthogy régi polgári lakásban lakom, hatalmas a belmagasság, és már látom is a lelki szememmel, milyen gyönyörűen elférnének ott ezek a csodás csillagok, de az ablakban is jó helyük lehetne. Annyira hangulatos, ahogyan a függöny mögül elősejlenek az ünnepi fények!

A Society6 szintén igazi aranybánya. Árban azért olykor-olykor átcsúszik a harmadik kategóriánkba; amiért viszont már most odavagyok, az például ez a párna:

Society6 – Merry Christmas, Ya Filthy Animal

illetve ez is:

Az oldal különlegessége, hogy dizájnerek, illusztrátorok töltik fel rá a munkáikat, így ha van kedvenc művészed, rákereshetsz a nevére, és simán lehet, hogy ő is az alkotók között van. Nagyon izgalmas és friss kreatív közösség verbuválódott itt össze, csak ajánlani tudom.

Csúnya pulcsi helyett öltöny

A stílus maga az ember, és ha már Winter Wonderlandet terveztek az otthonotokba, akkor a következő őrületes szett alap kell hogy legyen minden házigazda számára. A csúnya pulcsik divatja lejárt, idén már ünnepi „ugly suit”-ot kell rendelned a pasidnak. Vigyázat, elkapkodják! (De tényleg!)

Harmadik árkategória: Winter Wonderland-megapakk

Költségkeret: háromszázezer forint vagy még annál is több.

Ha egész évben karácsonyi hyggére vágysz az otthonodban, akkor a következő tapétaboltokat ajánlom: Magyarországon a Hephaistos szállítja az igazán kúl, trendi dizájntapétákat – személyes kedvencem a Cole and Son:

(Ha a világ minden pénze az enyém lenne, akkor innen rendelnék tapétát.)

Illetve az apró dekorációk, díszpárnák, bútorok és függönyök mellett a Society6-en is találsz egyedi tapétákat. Sőt, ha mindent tőlük rendelsz, akkor a kéztörlőtől egészen a bögréig mindent összehangolhatsz. Itt például a Voyager Design karácsonyi függönyét láthatjátok.

Szerintem csodaszépen mutatna ezekkel a képekkel – mindegyik négyféle méretben kapható:

Ezzel a tapétával pedig egész évben karácsonyi hangulat lehet a lakásodban:

A kedvencem még a szekrény, ami a „Téli éjszaka” fantázianevet kapta, és hozzá a diótörős bárszéket választanám.

Azoknak, akik inkább maszkulin színeket szeretnének az otthonukba, a skandináv minimáldizájn jegyében ezt a két koncepciót ajánlom:

Lámaőrülteknek pedig – mert természetesen rájuk is gondoltam  –  ez a párna erősen ajánlott:

Végül, de nem utolsósorban ezt az alkotást küldöm mindenkinek, akinek karácsonykor háromszorosára nő a szíve:

Ha irodai bulit szervezel

Annak sincs könnyű dolga, akit idén a karácsonyi parti felelősének neveztek ki, hiába gazdálkodhat bizonyos keretből. Nekik üzenem, hogy gyönyörű, friss virágdekorációt találnak Muszula Timi és Laura Virág Cloe Home-jában. Ha jártál már a Vintage Gardenben és elámultál a dekorációjukon, akkor Timi a te embered. Grandiózus, amerikai filmekbe illő látványvilágot készít minden hónapban, ami az utolsó részletig ki van gondolva.

Timiéknél már november eleje óta dübörög a karácsonyi szezon, valóságos Északi-sarkká változott a stúdiója. Íme:

Ezt a Winter Wondarlandet bármelyik céges buliba elhozhatod, sőt újabban workshopokat is tartanak. Ha szeretnél részt venni a dekoráció készítésében, vagy csapatépítő gyanánt workshopoznátok, akkor megsúgom: hamarosan világító grincsfát fognak készíteni, de a virágkötés fortélyaiba is beavatnak bárkit.

Klasszikus léggömbös–zászlófüzéres–Télapó-jelmezes dekorációt pedig itt fogtok találni, ahol nemcsak ünnepi tematikára, hanem színekre bontva is böngészhettek a partiszettek között.

Ha pedig mindig is kíváncsi voltál, honnan lehet olyan álomszép, pasztellszínű gömblufikat rendelni, amiket a Pinteresten látni, akkor jelentem: azt is innen. Sőt, még egy csomó izgalmas dolog van, amiért érdemes itt körülnézni: például Harry Potter Teszlek süveg-dekoráció, vagy dinoszauruszos piñata (ejtsd: pinyáta). 

Ha pedig valami elegáns, mégis eredeti megoldásra vágysz, akkor Edina papírtermékei valók neked: például a púderszínű papírvirág-zuhatag, a világító papírházikó, vagy papírcsillagok és -girlandok minden mennyiségben. Nemcsak vásárolni, de bérelni is lehet tőle, és ő is szervez csapatépítő gyanánt papírdekoráció-készítő workshopokat. Egyszerűen káprázatosak a munkái!

Nekünk ezek voltak a kedvenceink – reméljük, tudtunk segíteni az ötletelésben. Küldjétek el, ti milyen dekorációval készültök az idén a karácsonyra!

Szőcs Lilla