„A dolgozó nő edzésterve” – állt a kivetített dián, és ezen a gyúrós vonalon maradva négy gyakorlatra osztották az egész napos rendezvényt. Két elméleti, beszélgetős tapasztalatcsere volt a meghívott vendégekkel, a másik két szeánsz pedig gyakorlati példákkal és megoldásokkal szolgált, némi csoportmunkára ösztönözve a résztvevőket.

A nők a társadalom rejtett erőforrásai

Ezzel kezdte nyitóelőadását Nyilas Orsolya, a Coca-Cola HBC Magyarország külső kommunikációért felelős vezetője, aki megdöbbentő számadatokkal szolgált:

a nők a világban mindössze a bevételek tíz százalékára számíthatnak, miközben a munka hatvanhat százalékát végzik.

Magyarországon nem ennyire szélsőségesek ezek a számok, de a nők gazdasági aktivitása rendszerint elmarad a férfiakétól. Orsolya elmondása szerint a képzésekkel épp ezen szeretnének segíteni; fiatal nőket, kismamákat, anyukákat motiválni és bátorítani arra, hogy lépjenek, akik pedig már léptek, azok osszák meg egymással a tapasztalataikat.

A kulcs az önismeret!

Somlyai-Sipos Szilvia karriercoach és -tanácsadó rengeteg hasznos tippel szolgált álláskeresésfronton. Elmondta például, hogy nem elég kinézni a hirdetést, jelentkezni, és elmenni az interjúra. Sok-sok dolog befolyásolja ugyanis a rátermettségeden kívül is, hogy tiéd lesz-e végül a feladat: így számottevő készülésnek kell megelőznie a sikeres pályázást.

Nagyon fontos például, hogy az interjú már a telefonos időpont-egyeztetésnél elkezdődik, szóval érdemes rugalmasnak és kedvesnek lenni, mert ez megalapozhatja a személyes találkozás hangulatát. Ezen felül lényeges, hogy az önéletrajz írása előtt önvizsgálatot tartson az ember, összeszedje, mik az erősségei és a gyengeségei, és kellő önismerettel, lódítás nélkül készüljön a CV.

Ha kozmetikázod a dolgokat, úgyis kiderül.

Amikor pedig a bemutatkozó beszélgetésre kerül sor, érdemes nemcsak válaszolgatni a kérdésekre, hanem kérdezni is bátran! Természetesen úgy, hogy előtte felkészültél az adott munkahelyből, érezhető legyen, hogy ismered a cég tevékenységét.

És egy ilyen helyzetben mindenki izgul ugyan, a pánikolást tudd le még a beszélgetés előtt, hogy odabent már magabiztosan tudj érvelni amellett, miért te lennél a tökéletes választás az adott állásra.

Milyen a női vezető?

Erre, és még sok más kérdésre kereste a választ Winkler Nóra műsorvezető vendégeivel, Balogh-Mázi Máriával, a DreamJo.bs vezérigazgatójával, Veres Ritával, az Edisonplatform stratégiai vezetőjével, Barta Nikolett-tel, a Womenspiration társalapítójával és operatív vezetőjével és Lakatosné Lukács Zsuzsannával, a SEED Alapítvány ügyvezető igazgatójával. Szó volt egyebek között arról, hogy azt, milyen egy vezető, nem a neme határozza meg, hanem a habitusa, a személyisége. A férfiak is lehetnek érzékenyek és a nők is lehetnek versenyző alkatúak. Abban viszont egyetértés volt közöttük, hogy a nők általában kevésbé vállalnak nagy kockázatot, valamint abban is, hogy egy nő szinte soha nem az óriási profit érdekében kezd saját vállalkozásba, hanem mert hatni akar a környezetére, a társadalomra.

Vigyázz, kész, gyakorlat!

Nagyon érdekes volt számomra a csoportos gyakorlati képzés is, amit egy szakképzett tréner, karriercoach tartott.

Néhány bemelegítő játék után egy önismereti teszttel indítottunk, hogy aztán kibeszéljük, ki melyik tulajdonságait jelölte erősségként, és mik a hiányosságaink. Mivel kis csoportokra osztottak minket, volt időnk meghallgatni egymást, és nagyon érdekes volt visszajelzést kapni önmagamról.

Az önvizsgálat után következett egy másik nagyon fontos téma: a kapcsolatteremtés, kapcsolattartás etikája.

Ha a magad főnöke vagy, esetleg az időd nagy részében egyedül dolgozol, akkor is kellenek olyan emberek, akiknek a segítségére számíthatsz. Így elengedhetetlen, hogy kiépítsd és folyamatosan ápold a kapcsolati hálódat. Nagyon fontos, hogy ne csak kérj, hanem adj is másoknak.

Ezután következett egy gyorstalpaló a közösségi média és az internet használatáról. Ám ezúttal nem a fake news jelenség káros hatásairól és az internetes zaklatás veszélyeiről volt szó, hanem arról, hogy miként használhatók úgy a személyes és munkakeresés céljából létrehozott különféle profilok, hogy azok hasznunkra legyenek.

Például evidencia, hogy a HR-es kollégák csekkolnak minden jelentkezőt a Facebookon. Ésszel kell tehát posztolgatni. Szimpatikussá tehet azonban, ha a hobbid, esetleg egy jó ügy melletti elkötelezettséged megjelenik a profiljaidon. Persze mindent csak mértékkel, ízléssel!

Nagyon fontos továbbá, hogy ha együtt dolgozol emberekkel, a munkádról folyamatos visszajelzést fogsz kapni valamilyen formában, és megesik, hogy neked kell értékelned más teljesítményét. Ezeket a helyzeteket nem lehet kikerülni, azonban kölcsönös tisztelettel és nyitottsággal jól kezelhetők.

A visszajelzésekből érdemes kiszűrni az építő kritikát. Ha pedig neked kell mást bírálnod, legyél empatikus, lényegre törő, és a megjegyzésed mindenféleképpen építő, segítő szándékú legyen, ne személyeskedő.

Ezek után következett a – számomra – legizgalmasabb rész, az önéletrajz írásának tudománya

Ezen a téren mindig bajban voltam, így nagyon jól jött, hogy most pontokba szedve kaptam egy listát arról, minek kell benne lennie egy önéletrajzban. Például: fontos, hogy legyél lényegre törő, a CV-d ne legyen több két oldalnál – nem a memoárodat kell beleírnod. Vagy: mindenképp csatolj fényképet, hiszen így egy arc is társul az adathalmazhoz.

A végzettségeid, előző munkahelyeid felsorolásakor haladj visszafelé az időben. Mindig naprakész, aktuális legyen az önéletrajzod, és még egyszer: ne írd bele, hogy társalgási szinten beszélsz spanyolul, ha csak a Despacito szövegét fújod kívülről!

A tartalmi részt tehát ezzel kipipáltuk, én azonban bevallom, hiányoltam az olyan tippeket, amikkel úgy is pofás önéletrajzot lehet összerakni, ha az ember nem a Photoshop nagymestere.

Levezetésként viszont kaptunk egy nagyon világos, hiánypótló kisokost, ami vállalkozás elkezdésekor jöhet jól, hiszen olyan alapfogalmakat tisztáznak benne, amiknek az ismerete nélkül minden startupper másfél másodperc után elveszne a piacon.

Tehát nagyon sokat tanultam, és még fogok is

Egyrészt, mert mint említettem, ez egy tréningsorozat, valamint online kurzusok is elérhetők az Énjövőm.hu oldalon. Mind az egész napos, mind az online kurzusok ingyenesek, mindössze regisztrálnotok kell. Én például amint hazaértem, nekivágtam egy időmenedzseléssel kapcsolatos internetes tananyagnak, hátha végre nem fogok magam után loholni, minimum négynapos lemaradásban.

Dián Dóri