Aki járt már családállításon, talán tapasztalta, hogy egy-egy alkalom mennyire kizökkentheti az embert mindabból, amit addig gondolt, érzett, igaznak hitt. Egy családállítás átírhatja az addig ismert narratíváinkat, ahogy a saját történetünket, és a családi legendáriumot is.

Összetett rendszer, láthatatlan erők

A családállítás nemcsak gyógyít, de arra is késztet, hogy átértékeljük a kultúránkban uralkodó racionális-materiális szemléletet. Ez a spirituális megközelítés a hétköznapok során is sokféle élethelyzetben segíthet.

Az eljárás megalkotója Bert Hellinger német terapeuta, aki több, különböző módszert és szemléletet ötvözött. A családterápia dramatikus eszközeit összekapcsolta azzal, amit a pszichológia a tudattalan törvényeiről és a családrendszerben ható, rejtett lojalitásról tud, emellett a zuluk törzsi hagyományát és a sámángyógyítás elemeit is beépítette a rendszerébe.

A legnagyobb innováció ebben az egészben talán mégiscsak az, hogy a folyamatokat arra a bizonyos rejtélyes erőtérre bízzuk, amit többnyire „morfogenetikus” mezőnek neveznek. Ez a metafizikai energiaformák összekapcsolódásából keletkező információs környezet, ami azt jelenti, hogy

az emberi faj gondolatainak és érzelmeinek összessége akkor is kapcsolatba lép egymással, ha ennek nem vagyunk tudatában.

Mindannyiunkat összekötő szellemi erőtér

Hellinger több olyan tényezőt emelt be a gyógyítás folyamatába, amit a nyugati ember már rég a babonák körébe sorolt: az ősök tiszteletét, és a mindannyiunkat összekötő, szellemi erőtérbe vetett hitet. Minden jel arra mutat, hogy ezek a mágikus elképzelések nem pusztán fantazmagóriák, hanem tényleges jelenségek. Lássuk, mi mindent adhat ez a némiképp archaikus szemlélet a mindennapi küzdelmek, krízisek és érzelmi drámák közepette!

Van, akire lehet támaszkodni

Előfordul, hogy elveszettnek, magányosnak érzed magad, azt gondolod, egyedül kell megküzdened a problémákkal. A családállítás azonban emlékeztet arra, hogy része vagy egy nagyobb – méghozzá minden nehézsége ellenére – támogató rendszernek, ebből pedig erőt meríthetsz. Ez akkor is így van, ha nem vagy jó kapcsolatban a szüleiddel, vagy meggyőződésed, hogy nem számíthatsz a rokonaidra.

Minden családrendszerben léteznek olyan ősök, akik jó mintákat hordoztak, és szimbolikusan meg tudnak tartani.

Képzeld el, hogy mindössze néhány generáció nyomán hány ember áll mögötted az őseid sorában, így talán megérzed, mekkora ereje van a családrendszernek. Ha a lelki szemeddel rájuk nézel, talán megpillantod azt, aki az adott helyzetben leginkább segítségedre lehet. Képzeld el, ahogy mögötted áll, és nekidőlhetsz. Akár meg is személyesítheted egy szék vagy párna segítségével.

Az érzéseket néha elég megfigyelni

A családállítás folyamatának az egyik legfontosabb, meditatív momentuma, hogy segít megfigyelni az érzéseidet.

Amikor csak úgy, a semmiből rád tör a szorongás, nem olyan egyszerű rajta tartani a fókuszt, mint amikor szereplők segítségével megelevenedik a térben. Ha bármikor erőteljes érzelmek támadnak rád, érdemes egy kis időt szánni arra, hogy tanulmányozd és tudatosítsd őket. Sokat segíthet például, ha rájössz, hol érzel nyomást, feszülést a testedben. A kitartó figyelem hatására gyakran változhat és oldódhat az eredeti érzés.

A sors ereje

Bár mindenki szereti azt gondolni, hogy „csak rajtam múlik, hogyan alakul az életem”, gyakran tapasztalható, hogy ez nem teljesen így van. Mit tehetsz, ha éppen nem tudsz megoldani egy helyzetet, hogyha nem érted, miért éppen veled történik ez vagy az? Sokszor az a legjobb, amit tehetsz, ha elfogadod az adott körülményeket. Persze később lehet, hogy tudsz rajtuk változtatni, de az első lépés mindig az elfogadás, amellyel „elismered azt, ami van”. Olykor fontos lépés az elfogadás útján, hogy tisztelni kell a sorsot, és azt a nagyobb erőt, amely vezet.

Az egyéni sorsra ugyanakkor hatással lehet az ősök sorsa, és a hozzájuk kapcsolódó szolidaritás is. Előfordul, hogy a döntéseidet egy korábbi tragédia forgatókönyve vezérli. Hogyha valamilyen krónikus, megoldhatatlan helyzet áll fenn az életedben, vagy hirtelen, látszólag előzmények nélkül üt be a krízis, gondolhatsz ehhez hasonló sorsátvételre is. Ilyenkor érdemes gondolatban feltenni a kérdést: „kihez tartozik ez a történet?” – ezzel visszaadhatod annak, akitől ered.

A szertartások fontossága

A családállításokban tetten érhető a szertartásos jelleg: többek között a szimbolikus megjelenítésben és cselekvésben, a spirituális szemléletben, a lelki tér megelevenítésében.

Ez a fajta szertartásosság segít abban, hogy befelé figyelj, és kapcsolatot teremts a lelked elhanyagolt, elfeledett részeivel, valamint felismerd az erőforrásaidat.

Kis rituálékat otthon is végezhetsz, például ültethetsz virágot családod elfeledett, kitaszított tagjainak emlékére, készíthetsz oltárt, amely emlékeztet a céljaidra, és kérheted az őseid segítségét, áldását az álmaid megvalósításához. A családállítások során bevett oldó-, köszönőmondatokat is alkalmazhatod. Gondolatban megköszönheted az életed a felmenőknek, és elmondhatod nekik: „tisztelem a sorsotokat”.

Az intuíció felélesztése

Egy-egy családállítás során nagy szerepet kap az intuíció, szinte teljes egészében az érzésekre, testérzetekre támaszkodunk, és gyakran a semmiből felbukkanó, érthetetlen gondolatokról derül ki, hogy fontos információt hordoznak. Az ehhez hasonló, intuitív gondolkodásnak a hétköznapokban is teret engedhetsz, és akár edzheted is. Érdemes nyomon követni a megérzéseidet, odafigyelni a testérzetekre, és hallgatni a légből kapottnak tűnő ötletek üzenetére is. Ki tudja, lehet, hogy épp ott van a válasz arra, amit már régóta nem tudsz megoldani.

 Fábián Emese