6:00

Hangos zakatolással kezd ébreszteni a telefonom. Ma nem én viszem le a kutyát, úgyhogy nem kell ötkor kelnem. Mániákus szundizós vagyok, úgyhogy tíz-húsz perc szundi után kikászálódom az ágyból. Mondhatnám, hogy vidáman, mosolygósan, lelkesedéstől duzzadva pattanok ki, de ez most nem így van.

7:10

Kilépek az ajtón, és elindulok az iskolába. Fülemben fülhallgató, egy reggeli rádióműsorral szórakoztatom magam, hogy kicsit felébredjek, és vidáman induljon a reggel. Sokszor csak bámulok ki a busz ablakán, a műsort sem hallom, és azt sem fogom fel, amit látok. Csak úgy vagyok.

7:43

Megérkezem Újpalotára. Az első utam a piacra és a boltba vezet, ahol megveszem a reggelimet. Teljes kiőrlésű zsemle, pulykasonka és banán a mai menü. A suliba vezető úton megeszem az első banánomat, hogy legyen valami a hasamban.

7:59

Már az iskola kapujában állok. Megjelenik az egyik diákom, akivel váltok pár szót. Éppen nincsen jó napja, kicsit szomorú is. Próbálom felvidítani, tanácsot adni neki, hogyan viselje könnyebben az akadályokat.

8:15

Megkezdődik az első óra. Felzúg a motor, beindul a gép. Pörgök, ahogy szoktam. Főleg a reggeli órákban muszáj pörögni, mert a gyerekek is álmosak, és csak így lehet őket motiválni.

9:02

Megiszom az első kávémat, közben a kollégákkal beszélgetünk. A kezembe nyomnak egy papírt: az egyik gyerekem vizsgálatra megy, ezért nyolc szempont alapján osztályfőnöki véleményt kellene írnom, lehetőleg ma. Vagy legkésőbb holnap.

9:15

Megkezdődik a második óra. Ugyanolyan intenzitással, mint az elsőben. A fordulatszámot muszáj tartani.

10:04

Megkeres egy diák a szünetben, hogy szeretne velem beszélni, mert problémája van az egyik tantárggyal. Végighallgatom, és próbálok neki segíteni.

10:15

Jön a harmadik óra. A lelkesedésem kicsit alábbhagyott, mert teljes erővel tűz be a nap a terembe. Tavasz van, ilyenkor mindenki legszívesebben kint lenne. Mondom: mindenki.

11:07

Rápillantok a helyettesítési táblára, és azzal szembesülök, hogy még sincs lyukasórám, helyettesítenem kell. Magyaróra lesz. Próbálom kitalálni, vajon mi lehet a téma. Keresek egy tankönyvet, hogy legalább az legyen nálam.

11:13

Megkordul a gyomrom, beleharapok a szendvicsembe. Három falat után megszólal a csengő. Kicsit morcosan, csalódottan teszem vissza a megkezdett reggelimet, ami már tízórai. Vagy inkább tizenegyórai.

11:17

A gyerekekkel közösen megfejtjük, mi is lenne ma a téma. Csokonai. Az agyam gőzerővel pörög, mit is lehetne mondani róla, mire emlékszem a tanulmányaimból. Gyors lapozás a könyvben, egy kis agyalás, és kezdődhet az óra.

12:15

Végre lyukasóra. Van. És értékelni kell, mert ritka az ilyen.

Eldöntöttem, hogy nem csinálok semmit. Aztán mégis leülök egy gép elé, megnyitom az e-mailjeimet. Visszaigazolás érkezett a ballagási tarisznyáról. Jajj, mindjárt ballagás, és szervezők vagyunk. Gyors lista készítése, mi kell még hozzá. Hosszú, nagyon hosszú…

12:28

Közben megszólal a telefonom: egy szülő hív, hogy a gyereke ma nem jött, mert reggel elvitte orvoshoz, de még nem kerültek be a vizsgálatra, így már nem is fog beérni.

12:32

Újabb e-mailek: tankönyvlista, amit ellenőrizni kell; szalagavató szerződés, amit nyomtatni kell. Bemegyek nyomtatni. Apropó, nyomtatás. A következő órára elkészítettem otthon a gyakorlatokhoz a segédanyagot, de még nem nyomtattam ki. Ha már itt vagyok, azt is megcsinálom.

12:47

Végre, miután ennyi mindent „nem csináltam”, van még egy kis időm. Ekkor hívnak, hogy három példányban írjak alá egy megbízási szerződést az érettségihez. Meg egy adónyilatkozatot hozzá… Hát, kösz!

12:59

A lyukasórám vége előtt egy perccel kezemben a második kávém, a másikban pedig a már megkezdett szendvicsem. Megyek ügyelni az udvarra. Ezt nagyon szeretem, mert legalább jó idő van, süt a nap.

13:10

Vége az ügyeletnek, van időm kimenni a kollégákkal pár percre beszélgetni. Jók ezek a pillanatok, nagyon sokat nevetünk.

13:20

Megkezdődik az utolsó órám. A gyerekeknél ebéd utáni kajakóma, szóval most kell a legnagyobb fokozatra kapcsolnom, hogy minden menjen, ahogy kell.

14:05

Végeztem. Mehetek haza. A kapuban áll az osztályomból pár srác. Beszélgetünk kicsit az élet dolgairól, megvitatjuk a nagy kérdéseket. Jó háromnegyed óráig tart a beszélgetés, nagyon nagy szükségük van a tanácsaimra.

14:52

Elindulok haza. Végre végeztem mára, illetve ez nem igaz, de legalább lejárt a munkaidőm.

16:22

Leülök a gép elé, megnyitom az e-naplót, adminisztrálom a mai napot. Végignézem, ki hiányzott, ki kapott jegyet, mindent gondosan beírok.

16:37

Írok az osztályomnak, hogy holnapra hozzák be a papírt, amit két napja adtam nekik, mert le kell adnom. Közben írok a szülőknek is, hogy írják alá ezt a papírt, mert nagyon fontos.

17:12

Eszembe jut, hogy holnapra témazárót ígértem az egyik osztálynak. Nincs mese, az ígéretet be kell tartani. Kitalálom a feladatokat, képeket, térképeket, ábrákat keresek bő egy órán keresztül.

18:35

Kész a dolgozat. Mentés, küldés magamnak, nyomtatni üzenettel. Ja, igen, és akkor holnap előbb kell bemennem, hogy kinyomtassam.

19:17

Jelez a telefonom. Egy szülő ír, hogy tudunk-e beszélni telefonon, elég fontos lenne és sürgős.

19:52

Bő fél óra múlva leteszem a telefont. Tényleg fontos volt, és tényleg sürgős.

23:05

Beállítom az ébresztőt másnapra. Leteszem a fejemet, majd eszembe jut, hogy az osztályfőnöki szakvéleményt nem írtam meg. Nah, mindegy. Most már nem mászom ki az ágyból. Majd holnap reggel. Mára ennyi pont elég volt.

És holnap kezdődik minden elölről…

Balatoni József