Szerda reggel tízkor hamburgerezőbe sietni – na, ez boldogult kamaszkoromban is ritkán esett meg, bár akkor még maximum a City Grillbe mehettem volna. Most viszont nem másnaposan szeretnék betolni egy decens darabot némi sült krumplival lefojtásnak, hanem részt vállaltam a Zing akciójában. Jó, ez barokkos túlzás, de beálltam hamburgert készíteni és csomagolni, amit – azt hittem – játszva abszolválok, de nyilván pont rossz helyre ragasztottam a matricát, nem jó helyre nyomtam a szószt, és uborkából sem a megszokott mennyiség került a home made bucikba. Bocs mindenkitől, akihez az én munkám jutott.

De vissza az izgalmasabb részhez, vagyis ahhoz, hogy Zingék indítottak egy kampányt TEgyünk jót! címmel, melynek keretében egy bizonyos megvásárolt hamburger mellé egyet rászorulóknak adományoznak. Így összesen 1453 darab jött össze, amelyet a Bike Maffia segítségével osztottak ki a rászorulóknak. És, hogy miért nem a bevétel egy részét különítették el, ahogy azt szokás? 

1453 hamburger gyűlt össze

„Ez megfogható azoknak is, akik adják, azaz a vásárlók számára, illetve nekünk is fontos volt, hogy közvetlen csatornát találjunk a rászorulókhoz. Ebben nagy segítség a Budapest Bike Maffia, amely a kiszállítást intézik. A vendég pedig érzi, hogy segített” – magyarázza Csanda Eszter, a hamburgerlánc tulajdonosa. 

Csanda Eszter és Susánszky Ádám

Tavaly 12 gyerekotthonba vittek a finomságokból, idén pedig a hajléktalanoknak segítenek. 

„Alapvetően karácsonyi ételosztáson szerettünk volna részt venni a Blaha Lujza téren, de ezt áthelyezték más helyszínre, így mi elengedtük. Viszont már elindultunk ezen az úton, ezért úgy döntöttük, keresünk néhány helyet, ahol szívesen fogadják a hamburgereket” – ezt már Susánszky Ádám, a hamarosan hetedik üzletét nyitó Zing burger társalapítója mondja, miközben rekordsebességgel csomagolja a burgereket. 

„Jó lenne valami olyat kitalálni, ami nemcsak karácsonykor segítség, hanem egész évben segít. Mert, ha neked van, úgyis adni szeretnél” – véli Eszter, aki most azon gondolkodik, hogyan lehetne később is bekapcsolódni a támogatásba. 

Akkor van jól csomagolva a hamburger, ha asztalon megpörgetve a csomagolás nem jön szét

Az ételt osztó „maffiások” nem véletlenül kerültek a képbe. Az ételmentés projektjük keretében szeretnék összehozni az adományozókat azokkal, akiknek meleg ételre van szükségük. Értelemszerűen most a legnagyobb a pörgés, a céges bulik, rendezvények megmaradt ételei landolnak jó esetben a kuka helyett éhes gyomrokban. Átmeneti szállásokra, nappali melegedőkre kerül a megmaradt péksütemény, partiról megmaradt falatka, saláta vagy bármi más, ami csomagolva van, és a mennyisége eléri a legalább 50 adagot. Ezeket önkéntes sofőrök szállítják a szállókra, vagy oda, ahol örömmel fogadják őket. A mostani időszak nagyon sűrű: mindennap 50–500 adag étel kerül a rászorulókhoz november óta. Fehér Judit, a Budapest Bike Maffia munkatársa felhívta arra is a figyelmet, hogy nemcsak a karácsonyi időszakban van szükség az ételre, hanem egész évben. „Ez egy egész éves program, ami azért is valósult meg, mert az állami normatíva nagyon alacsony”. „Hétköznap mindössze egyszeri meleg ételt tudnak adni, hétvégén pedig egyáltalán nincs ez a lehetőség” – fejtegette tovább Havasi Zoltán, a BBM alapítója, aki a zord téli hidegben is biciklivel szállítja ki a hamburgereket.

Fehér Judit

Addig mi a dugóban araszolva haladunk a Menhely Alapítvány Vajdahunyad utcai intézményéhez, ahol nappali melegedő, idősek otthona, lábadozó és éjjeli menedékhely is van. Csöngetni a komplexumba, látjuk, hogy az udvaron sok-sok csomagmegőrző van. 827 tároló várja itt azokat, akik nem tudják hol tartani a személyes tárgyaikat. Kicsit arrébb idősek otthona üzemel azok számára, akik már idősek az utcai élethez. Itt napi háromszori étkezést, heti háromszori orvosi ellenőrzést, folyamatos gondozói és ápolói felügyeletet, továbbá a ruhatár frissítését, a fodrászat, a pedikűr, manikűr, a masszázs lehetőségét is megkapják. 

Havasi Zoltán szállította át a hamburgereket a városon

A „fapad” – vagyis az alvásra szolgáló helyiség – az alagsorban van, és bárki igénybe veheti, aki vállalja, hogy nem visz be alkoholt. Az intézmény most több mint telt házzal működik, „itt a hideg” – dörmögi a szociális szakember, aki elvezet minket a konyhához, ahol leadjuk a burgereket. Az asztaloknál idős férfiak ülnek, akik kíváncsian figyelik, ki mivel érkezett. „Van még valamire szükség?” – kérdezem az itt dolgozókat. „Írja már meg, hogy ide nem kerül férfiaknak való ruha, pedig nagy szükség lenne rá. Alsónadrágok, zoknik, kabátok és nadrágok is kellenének. És írja meg azt is, hogy új alsónadrágokat kérünk, ha lehet” – válaszolja a szakember, én meg csodálkozva nézek Zolira, aki diplomatikusan hallgat. Hamburger lesz, ruha nincs – összegezzük a történteket. A Zingesek sietnek vissza, futnak még néhány kört az adományokkal, és mint tudjuk, a hamburger melegen az igazi. 

Zimre Zsuzsa

Képek: Kerepeczki Anna/WMN