Forma

Az első kérdés, ha egyedi adventi naptárban gondolkozol, hogy mégis mi a jó francba tudsz 24 kis izét elhelyezni anélkül, hogy túl nagy áldozatot kellene hoznod anyagi-, helyfoglalási- vagy akár belefektetett munka tekintetében. Mára a karácsony biznisz szereplői is rájöttek, hogy elég sok szülő szeretné mellőzni az életvitelszerű édességfogyasztást, így megjelentek a készen kapható, ámde üres adventi naptárak – ezekből is nagyon jókat lehet kifogni. Amikor én kezdtem a naptárazást, nem nagyon volt más, mint a Karcsi papírboltja-féle madaras adventi naptár, ami így nézett ki:

Bár ez csak félig DIY, azért elég nagy meló volt összehajtogatni a házikókat (nyilván éjjel kettőkor csináltam), plusz az apró kis kezek bontogatását nagyon megsínylették, így hiába hittem azt, hogy ez évekig kitart, nem így lett.

A következő évben arra készültem, hogy költségben és munkában is minimál fér csak bele, így vettem kétszer 24 csomag úgynevezett cukorkás-zacskót, és azokba rejtettem el az apró ajándékokat. Még ha költségben ez valóban nem is volt olyan nagy, de a cuccok szétosztása, a zacskók dekorálása és felapplikálása közel akkora meló volt, mintha valami komolyabb DIY-projektbe vágtam volna bele (gondolom, sejtitek, hogy ezt is sikerült hajnalig nyomni). Azért egész jó lett az eredmény:

Idén tematikus adventre készülök. Az a terv, hogy minden a madarakról szól, így az év közben összegyűjtött kis dobozkákat tervezem kiegészíteni néhány plusz dobozzal, és kis madáretető formában összeragasztani. Mondanám, hogy erről is mutatok fotót, de ez sajnos egyelőre még csak a fejemben létezik, és az eddigi tapasztalatok alapján péntek éjjel háromkor ölt csak formát.

Szuper hibrid megoldás (egyszerre forma és tartalom), főleg kisgyerekeknek a filc karácsonyfa, amire mindennap egy újabb díszt lehet rátapasztani. Imádnám, ha tudnék varrni, de sajnos ez sosem fog összejönni. Plusz talán már ki is nőttek belőle a lányaim.

Tartalom

Ez a legnehezebb kérdés, mert a műfaj meglehetősen kötött, apróságok kellenek, amik esetleg még a várakozás szimbolikáját is magában hordozzák, és majd a végére állnak össze egésszé. Az első adventezés alkalmával biztosra mentem, mivel akkor még nehéz volt az egyéves és a majdnem hároméves igényeit összehozni: matricák voltak a kis csomagocskákban, és rajzoltam egy képet, amire rá lehet ragasztgatni őket:

 

A következő évben DUPLO-lázban égtünk, így egy karácsonyi és egy óvodai témájú csomagot osztottam szét a zsákocskákban. Na, ilyet soha többet nem vállalok, mert iszonyú nagy macera volt, hogy mindennapra jusson érdekes (nem sikerült), a viszonylag nagy elemek is beleférjenek a zacskóba (kis szakadások árán összejött), és mindenkinek egyenlően jusson az izgalmas figurákból (minden második nap volt némi vita, csalódottság, esetleg csere).

Idén a Mikulás is a madaras témában gondolkozik, és hoz egy madáretetőt, szóval egy kis tematikus, de játékos pakkal készülök, aminek egyforma méretűek a részei, és mindenki saját, különálló, nem cserélhető dolgot kap. Így lesz a memóriamániás háromévesnek énekes madaras memóriajátéka, a PUZZLE-imádó négy és félévesnek meg madárkás kirakója. Remélem, jól sül el, de most az a terv, hogy erre még rádobok egy kis extrát is.

Adventi mesék

Az egyik legjobb ajándék ugyanis szerintem a témába vágó mesefüzér. Van több olyan könyv, ami kimondottam alkalmas erre, és a profi anyukák ezt úgy szokták, hogy kifotózzák és laminálják a napi mesét, ami megérkezik az adventi postaládába (egy újabb szuper, és nem túl bonyolult DIY-projekt) mindennap, és végül a gyerekek megkapják a teljes könyvet. Nagyon sok nyomtatható gyűjtemény is van, de ez lehetőséget ad arra is, hogy a saját kedvenceinket összeválogassuk. A mese ráadásul magában hordozza azt is, hogy azt azonnal el kell mesélni, így egy plusz ráhangolódó programot is kapnak a gyerekek. Nekem nagyon vad tervem van az idei évre, a madaras tematikába illeszkedve szeretnék minden napra írni egy mesét a lányaimról, mint kiscsibékről (így szoktam hívni őket). Azért is írom le, hogy hátha ez motiválóan hat rám, az eredeti tervtől (miszerint novemberben megírom az összeset) ugyanis már rég eltértem.

Programötletek adventre

Nagyon sokan ajándékoznak közös élményeket adventi naptár formájában, én ezt egyelőre azért nem teszem, mert attól félek, hogy nehezen tudnám megtalálni, mi az, ami azért izgalmas, mert nem mindennap esik meg (például egy közös reggeli kakaózás/kávézás), van, ami meg túl nagy, és lehet inkább ajándék önmagában. Így ezt egyelőre még halogatom, de van egy szuper adventi programlistám, amit azért megvalósítunk:

 

Adventi naptár felnőtteknek

Szerintem a felnőtteket is nagyon cuki dolog meglepni valami adventivel, tavaly már tettem kísérletet erre a férjem esetében is, de idén jobban rákészülök, és remélem, viszonylag kis munkával nagy örömöt szerzek neki. Mivel nálunk mindenki nagyon sokat fotózik, és gyakran fényképezőgéppel, azok a kis hétköznapi cuki fotók, amiket én készítek a telefonommal, maximum fotókönyv összeállításnál kerülnek elő. Így az idei év minden hónapjából választottam két fotót, amit előhívatok egészen piciben, így minden napra jut egy kép. Aztán abban már a Jézuska segítségét kérem, hogy ezeket hogyan tudja majd jól tárolni. De felnőtteknek igazán jól lehet élményeket is adni, főleg, mivel az a tapasztalatom, hogy a kisgyerekes családokban még egy közösen eltöltött tízperces reggeli kávé is extrának számít. Legalábbis egy barátom barátjának a barátnője így mondta.

Szóval nálam már nagyjából advent ON van (persze ez csak péntek éjjel csúcsosodik ki igazán), még ha szokás szerint egy kicsit utolsó pillanatos, egy kicsit túlvállalós, egy kicsit pörgős is. Mint általában. Nálatok milyen az ünnepre hangolódás? Készültök naptárral? Milyet csináltok/vesztek?

Tóth Flóra

 Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/Elva Etienne

A további képek a szerző tulajdonában vannak