Ma van a vécé világnapja, ami csak első pillanatra tűnik nagyon humoros témának

November 19-ét 2001-ben nyilvánította különleges nappá a vécé világszervezete egy Szingapúrban tartott értekezleten. Arra a sürgető hiányra szeretnék ezzel felhívni a figyelmet, hogy a világon még mindig van 4,5 milliárd ember, akinek nincs hozzáférése normális, higiénikus, biztonságos mosdóhoz, 892 millióan kénytelenek a szabadba menni, ha szólítja őket a természet, és a világon 1,8 milliárd ember olyan ivóvizet fogyaszt, ami bélsárral lehet fertőzött.

A szervezetnek többek között az a célja, hogy 2030-ra megoldódjon ez a kínos helyzet, és senkinek ne kelljen többé egészségre veszélyes, illetve megalázó körülmények között elvégeznie a dolgát.

Ehhez pedig te is hozzájárulhatsz, akár azzal is, hogy a mai napod annak szenteled, hogy minden egyes alkalommal, amikor ráhuppansz a fajanszra, hálát adsz a sorsnak, hogy ezt most nem odakint a hidegben, egy bokor alján kell elkövetned.

A WaterAid, a WSUP és az UNICEF közösen ez év októberében adott ki útmutatást arról, hogyan tudnak a városok és falvak helyi hatóságai biztonságos vécéket kiépíteni, és az miért életbevágó fontosságú, legfőképp a nők számára. Hiszen nemcsak abban különbözünk a férfiaktól, hogy állva nem tudunk pisilni, tehát nagyobb szükségünk van arra a pár perc magányra, amíg könnyítünk magunkon, de egészen más igényeink vannak terhesség, menstruáció vagy menopauza során is. Ennél is súlyosabb, hogy sok nő van kitéve szexuális zaklatásnak, ha az otthonán kívül kell elmennie vécére…

Nőbarát nyilvános vécék

Ám a várostervezők – állítja az oktatóvideó – nem sűrűn gondolnak a nőbarát nyilvános vécék kialakítására, legfőképp azért, mert a várostervezők nagy része férfi. Én őszintén bízom benne, hogy a következő tizenvalahány év során a világ valóban elérheti azt a fokú fejlettséget, ami biztosítja a nőbarát nyilvános vécék jelenlétét mindenütt.

Mi pedig csodáljuk meg, milyen izgalmas téma tud lenni a mellékhelyiség, milyen sokféleképpen lehet cizellálni azt a végtelenül egyszerű, mégis oly bonyolult folyamatot, ahogy a végtermékünket egy laza mozdulattal eltüntetjük mindenki szeme elől. Erre pedig mi sem lehetne alkalmasabb, mint szemezgetés ennek a témának a „legdetathmetálosabb, leghardcore-abb” Instagram- feldolgozásából.

1. Ahol senkinek nem maradnak mocskos kis titkai

2. Ha valaki már nagyon böki a csőröd, szarj a szájába

3. Amivel rögtön a tériszonyodat is leküzdheted

4. Vécék temetője

5. A látvány mindenért kárpótol

6. Miért ne egyél túl csípős csilit?

7. Vécék temetője, Vol. 2.

8. Oldalsasszézva

9.–10. Hívatlan vendéggel megtoldva

 Fiala Borcsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/ THEPALMER