Mielőtt elkezdenéd a kvízt, íme, a négy lehetőség rövid jellemzése.

Az asszertivitás a leghatékonyabb együttműködési mód, azt jelenti, hogy valaki akkor is kiáll a véleményéért, ha ez sokaknak nem fog tetszeni, esetleg mások lojalitását elveszíti. Az asszertív ember mindenkinek a határait, képességeit figyelembe veszi, mielőtt megfogalmaz egy kérést. Ő nem az az alkat, aki szívatós melót ad, mert te vagy a gyakornok, hanem azt nézi, mi a legjobb a cégnek és neked. Az asszertív ember önérvényesít, de nem mások kárára, hanem mindenki javára.

A passzív ember magába folytja a véleményét, kifelé mosolyog, belül pedig forrong. Elfojtja az érzéseit, a véleményét, alárendeli magát a másiknak, és dolgozik éjt nappallá téve. 

Az agresszív mindent kikér magának. Őt nem lehet bent tartani túlórázni akarata ellenére, ő viszont bárkin átviszi az akaratát, minden határt átlépve. Módszeresen rendre utasít, irányít másokat és fitogtatja a hatalmát.

És végül ott van még a manipulatív ember, aki könnyen megnyer magának mindenkit, és ezt a maga javára használja. Önérvényesítési eszközei: kiskapuk, kapcsolatok, hízelgés és sugalmazás.

Hogy milyen a kommunikációnk, nemcsak a kultúránk, a családunk vagy az elvégzett iskolák száma határozza meg, hanem a munkakörnyezet is befolyásolja: hogy hierarchikus rendszerben dolgozunk-e, vagy olyan helyen, ahol mindig nyitva van a főnök ajtaja. Ha egy asszertív ember bekerül egy hierarchikus rendszerbe, ahol mindenki passzív, mindenki tűr, egy idő után ő is átveszi ezt a viselkedést, illetve felmond. Ugyanígy fordítva is igaz, egy passzív ember is elsajátíthatja az asszertivitást egy jó légkörű, asszertív munkahelyen.

Az eredmény segíthet abban, hogy teljes képet kapj a kommunikációs stílusodról, arról, hogy érdemes-e coach segítségét kérned, vagy akár egy asszertív kommunikációs tréningre ellátogatnod.  

Ha kiváncsi vagy, hogyan fejlesztheted az önérvényesítő képességed, kattints a HVG Extra Pszichológia magazin cikkére!

Kiemelt kép: NBC