Talán az a legjobb influenzamegelőző módszer, hogy ha valaki beteg, az maradjon otthon, és ne masírozzon szanaszéjjel... mindenkit összefertőzve. A háziorvosom egyfajta Oravecz Coelhóként egyszerre mond semmit és túl sokat, amivel teljesen elbagatellizálja a megelőzésről alkotott csodálatos véleményemet. A beszélgetésünk általában így zajlik:

Én: – Úgy érzem, bujkál bennem valami.

Orvos: – Nincs olyan, hogy elkapod a vírust valakitől. A vírus már benned van, ha egy légtérbe kerülsz azzal, aki hordozza.

Én: – Érzem, hogy beteg leszek, folyton szipogok és száraz a szemem.

Orvos: – A betegség az egy elvont fogalom, ne úgy gondolj rá, mint valami rossz dologra. Teljesen természetes, hogy a vírusok léteznek, és olykor a szervezetedben vannak.

Én: – Jó-jó, de akkor most hány órám van, mielőtt influenzás leszek. Hm?

Orvos: – Nincs olyan, hogy influenzavírus, az influenzának is több alvírusa van, amire lehet, hogy érzékeny vagy, lehet, hogy nem...

Én: – Ááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááávélmdfknvniéovdijdsijdféojfewjdj

 

(forrás: giphy.com)

 

Nos, én végül az alábbi módszereket próbáltam ki az utóbbi influenzaszezonokban – ezekből idén jó sok volt. Íme, az a hét módszer, amit leteszteltem az elmúlt fél évben akkor, amikor elkapott a „bujkálbennemvalami”-érzés, ám nem szerettem volna lebetegedni. 

1. Fokhagyma+mézes tea

Beteges módon ez a kúra az egyik személyes kedvencem. Kicsit olyan, mint a tequila-só-citrom: meginni utálom, de imádom, hogy ilyen szertartásos ital. Ebben az esetben egy gerezd fokhagymát kell elrágni a hátsó fogakkal, jó közel a garathoz, és miután már nagyon-nagyon csípi a szád, lenyeled, aztán iszol rá egy kis kellemesen langyos mézes teát. Én gyümölcsös-mézes teával csinálom mindig. Isteni. (És egy füst alatt a vámpíroktól is megszabadulok!)

 

Kulináris élvezetek

2. Mautner-féle téli vitaminbomba

Az egyik immunerősítő praktikám rendszerint a facsart narancs- és citromléből készült limonádé. Igazi vitaminbomba! Ami viszont még ennél is ütősebb, az Mautner Zsófi tízféle gyümölcsből készült limonádéja. Fél liter narancslé, fél liter grapefruitlé, két deci vérnarancs, két citrom frissen facsart leve, két egész facsart gránátalma, egy egész gránátalma magjai, egy kivi, ízlés szerint szőlőszemek, hat darab licsi megpucolva, ananász. Turbózhatod tovább mézzel és gyömbérrel. Ha ettől nem menekül el a vírus hanyatt-homlok, akkor semmitől. 

3. Húsleves/Gyömbéres kacsás Pho leves

Házi tyúkhúslevest szürcsölni a téli latyakos időben = mennyország. A gondolat, hogy gyömbéres kacsás Pho-levest kortyolgassak a hidegben, nagyon tetszett, ellenben olyan szaga volt, mint az ázott kutyának, úgyhogy ezt mindörökre lehúzom a listámról. Senkinek sem ajánlom. Húsleves marad, Pho leves megy.

 

Az a bizonyos ázott kutya szagú Pho leves...

4. Pálinkavariációk

Régen a házipálinka-kúrában hittem... vagy csak tetszett az elképzelés, hogy ilyen egyszerűen is meg lehet gyógyulni. Azon kívül, hogy egy jót aludtam, és átmenetileg csökkentette a torokfájást, nem sokat használt... 

5. Ki kell feküdni, azt szevasz!

Borcsa tanácsa: „Ne küzdj ellene, Dzsuni, aminek jönnie kell, jönni fog, amúgy is csak négy napig tart, használd ki, hogy pihenhetsz!" – Szerencsére eddig nem kellett kipróbálnom, mert nem estem ágynak. Ellenben mióta bujkálbennemvalami, korábban fekszem, és sokkal többet alszom, ami sokat segít a „gyógyulásban”. JEEEE!

6. Dunszt síruha

„Egy németországi barátnőm azt szokta csinálni, hogy felveszi a gyapjúpulcsit meg a síruháját, bedunsztolja magát nyolcvan takaró alá, és másnapra jól kiizzadja a megfázást” – mondta Judit, a marketingesünk, amikor tippeket kértem tőle. Hát, mivel síelni nem szoktam, polár pulcsival bekkeltem ki ezt a kihívást, amit vegyítek egy jó kis lefekvés előtti forró teás welkámdrinkkel. Utána az istenek jóindulatára bízom magam. Reggelente tök felfrissülve kelek, úgyhogy, azt hiszem, ez tényleg használ.

7. Forró fűszeres gyömbértea – recept

Annak idején egy városi legenda vezetett ehhez a recepthez. A legenda úgy szólt, hogy egy srác undorító módon fokhagymát és gyömbért főzött össze, és megitta az abból készült italt. És csodák csodája: meggyógyult. Annyira pocsékul voltam valamelyik ősszel, hogy rákerestem, hátha valaki blogolt már róla. Sajnos nem találtam ilyet. Helyette viszont rábukkantam egy egészen jó kis forró bóléreceptre, ami így szól:

Reszelj le két-három hüvelykujjnyi gyömbért, főzd fél liter forró vízben, négy darab szegfűszeg és két fahéjrúd társaságában. Amikor már szépen összeértek az ízek, vedd le a tűzről, és facsarj bele egy narancsot, szeletelj hozzá narancs- és citromkarikákat, és kész is a forró bólé. 

 

(forrás: giphy.com)
 

És neked milyen trükkök váltak be? Írd meg ide a kommentben, hátha a segítségeddel hamarabb kifarol az egész ország ebből a rémes influenzajárványból!

Szőcs Lilla

 Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/eldinhoid