Tanulás

Az örök szülői kérdés, hogy mikor és hogyan tanuljon a gyerek nyáron, vagy kell-e egyáltalán tanulni? Ez egy elég összetett probléma, melynek megoldásában még a pedagógusok sem értenek egyet. Szerintem nyáron nem kell tanulni, az a pihenésről, a feltöltődésről és az élményekről kell(ene) hogy szóljon. Én sem megyek be megtartani pár órát a szabadságom alatt csak azért, hogy „ki ne jöjjek a gyakorlatból”. De ha a szülő kreatív, akkor indirekt módon bele lehet csempészni a tanulást a nyárba, hisz bevásárláskor lehet számolni a kosárba került holmikat, horgászás közben át lehet beszélni a halakról ismert tudnivalókat, és a közös zenehallgatás alatt  az angol zeneszámok szövegét is le lehet együtt fordítani. Persze minél nagyobb a gyerek, annál nehezebb a feladat. A felsősökkel le kell ülni, és megbeszélni, hogy augusztus 21-től (ami idén úgyis épp hétfőre esik) készítsen magának egy tervet, ebben írja le, hogy melyik nap mivel foglalkozik egy kicsit, mit ismételjen át. Így önmaga oszthatja be a saját idejét. Szerencsére minden tankönyvi fejezet végén van egy rövid, egyoldalas összefoglaló az abban tanultakról, bőven elég azt átnézni. A tanév eleje úgyis mindig az ismétlésről szól, így helyzeti előnyben lesz, megkönnyíti a saját dolgát, és nem kell órákon át görnyednie a könyv mellett.

És hogy mit csináljunk a középiskolásokkal? Igazából semmit. Ha tanulásra akarjuk őket kényszeríteni, várhatóan „csak azért sem” foglalkoznak majd a tananyaggal.

Bízzunk bennük, hogy ha szükségesnek érzik, akkor előveszik a könyvet maguktól is, de ha nem, akkor sem dől össze a világ.

Ha nyaggatjuk őket, csak felesleges konfliktust okozunk. Természetesen a fentiek alól a pótvizsgázók kivételek, hisz nekik sajnos muszáj tanulniuk.

Vásárlás

Igen, a szülők elkezdik beszerezni a tanszereket, füzeteket, tolltartókat, táskákat... és minden mást, ami az iskolakezdéshez szükséges. Minden évben vannak trendek: ezek legtöbbször rajzfilmfigurák, sorozatsztárok, akikért rajonganak a gyerekek. A gyártók pedig sokszoros áron tudják eladni a nem túl magas minőségű termékeiket. Azt javaslom, hogy a bevásárlásra vidd magaddal a gyerekeket, mert tuti, hogy amit te választasz, az nem lesz jó, nem menő, sőt, egyenesen „ciki”. Persze joggal merül fel a kérdés: engedjünk-e a gyerekeknek, hogy kényük-kedvük szerint vásároltassanak velünk mindenféle drága holmit? Ebben érdemes kompromisszumot kötni. A vásárlás előtt készíts a gyerekkel egy listát arról, hogy mire van szükség, és ezt közösen árazzátok be. Így lesz egy terv arra, hogy mire mennyi pénzt szántok, mi a keret, amiből gazdálkodni tudtok. Így van mozgástere is, hiszen ha az egyiken spórol, akkor a másikhoz esetleg hozzá tudjátok csapni a fennmaradó összeget. Ezzel tudatos vásárlásra és felelős gazdálkodásra nevelheted a gyereket. Annál jobb, minél előbb beépül a gondolkodásukba ez az egyszerű és nagyszerű trükk. Hidd el, így könnyebben megérti az összefüggéseket, és a kereteket is be fogja tartani, hisz ő is részt vett a megalkotásukban.

Bízz benne, hisz „a gyerek nem hülye, csak gyerek!

Fizikai ráhangolódás

Igen, arra is nagy szükség van, hogy a szellemünk mellett a testünket is felkészítsük a mókuskerék beindulására, a napi hat-hét iskolában töltött órára. Gondolj bele, a felnőtteknek is milyen nehéz akár egy hét szabadság után visszarázódni a munkába. Akkor milyen lehet mindez a gyerekeknek két és fél hónap után? Itt is alkalmazhatjuk az augusztus 21-i határnapot, hisz Magyarországon amúgy is az a nyári szezon vége. Az utolsó tíz napban fokozatosan feküdjön le a gyerek korábban, és kezdjen el korábban kelni. Van rá tíz nap, amikor akár naponta tizenöt perccel mozgathatjuk a lefekvés-felkelés idejét. Fontos, hogy ébresztőórára keljen, mert arra is vissza kell szokni, hogy reggelente bizony csörög az a fránya vekker, ami esetenként elég kínzó tud lenni.

Persze azt se felejtsük el, hogy bár közeledik az iskola, azért még nyár van, és rengeteg élmény várhat ránk a hátralevő hetekben. A gyerekeket pedig vigasztalja az a tudat, hogy idén szeptember elseje péntekre esik, így az első tanítási nap után rögtön kapnak majd két pihenőnapot. Azt hiszem, szükség is lesz rá...

Balatoni József

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Juriah Mosin