Egyáltalán, mi a szamár?

Hiába van internet, nálunk a családban bevált szokás, hogy, ha állatokról van szó, akkor Brehm nagylexikonához nyúlunk, és ami azt illeti, az internet is rá hivatkozik. Szóval Brehm szerint a házi szamár a núbiai vagy afrikai vadszamár leszármazottja, amit azután háziasítottak. Mondjuk, itt gyanút foghattam volna... már, ami a vadszamarat illeti, de erre majd később visszatérek. Mivel nehezen tűri a hideget és a nedvességet, ezért korlátozottak a számára megfelelő területek. A melegebb vidékeken fordul elő nagyobb számban, így Észak-Afrikában, Egyiptomban, Szíriában, Perzsiában, Dél-Európában, Görögországban kedvelt háziállat, Oroszországban és az északi területeken szinte nem is tenyésztik. Magyarországon ugyan tenyésztenek szamarakat, bár már nem olyan nagy számban, mint korábban. Bármely forrást néztem, nem győzte mind hangsúlyozni, hogy a szamarak vérmérsékletük szerint, nyugodt, békés állatnak számítanak.

Álljon meg a menet!

Jó, most már majdnem mindent tudtok a szamarakról, itt az ideje, hogy előálljak a farbával, és végre színt valljak, mi az istenért írok cikket a szamarakról.

Nos, azért, mert szeretnék tiszta vizet önteni a pohárba, és lerántani a leplet erről a szándékosan – szerintem Soros áll a szamarak mögött – felépített, hamis imázsról, amely a szamarakat afféle kissé ostoba, ámde jámbor, kedves állatoknak mutatja, és ezzel a gyerekektől egészen a nyugdíjasokig mindenkit félrevezet.

Aztán a szamarak nevetnek a végén. Mert ki gondolta volna, hogy egy szamár képes megölni egy embert? Ha valaki nem tudná, számos külföldi példa is van rá, és még ma is élhetne egy magyar férfi, ha a nyaralója szomszédjában lévő szamarak, Muki és Szamóca meg nem ölik azon a végzetes napon. Július elseje óta én is azok közé tartozom, akiket megtámadott egy szamár. Nevezetesen egy Zsuzsa nevű szamár.

A nap, ami szépen indult, és harapás lett a vége

Szinte minden évben eltöltünk pár hetet a Káli-medencében, ezért a fiammal szinte kötelező ellátogatni a Salföldön lévő Majorba, ahol a nyúltól kezdve a szamarakig majd’ minden őshonos állat képviselteti magát. Mivel a fiam odáig van minden állatért, ezért hiába kilencéves már, újra és újra ez az egyik programpont a balatoni hetekben. Ezúttal a férjem is velünk tartott, aki csak hétvégente csatlakozik hozzánk, és ő is nagyon szereti az állatokat, de cseppet sem azzal a vérmérséklettel, amivel a családunkban mindenki. Éppen ezért lepődtem meg nagyon, amikor boldog mosollyal simogatta az idétlen hangon bégető bárányokat, hogy aztán ugyanezzel az átszellemült arccal kezdje el vakargatni az egykedvűen álldogáló Zsuzsa füle tövét is. Zsuzsa aztán pár perc múlva már kissé megdöntött fejjel élvezte a kényeztetést. Persze hogy én is kedvet kaptam a simogatáshoz, bár amúgy sosem tettem volna ilyet. Zsuzsa egy pillanat alatt döntött, a férjemet akarja, én meg lépjek olajra, de villámgyorsan. Mire észbe kaptam, éles fájdalmat éreztem a gyomromban, és egy gonosz villanást láttam az állat szemében. Zsuzsa megharapott!

Ügyeleti hírek

Innentől felgyorsultak az események, körbeállt mindenki, és a kis virágmintás topom alatt éktelenkedő jókora sebes véraláfutáson tanakodtak a látogatók... a családommal együtt. Pár perc alatt előkerült a vadállat útlevele, mert – mint kiderült – minden lónak és szamárnak készül ilyen, ez igazolja a származáson kívül az oltásokat is. Zsuzsa egyébként nem volt veszett, csak veszettül féltékeny lett rám, ezért harapott. Nem gondoltam, hogy a nyaralás első hétvégéjén megismerem a tapolcai ügyeletet, de Zsuzsa gazdái, és mindenki más is így látta a legjobbnak, mondván, „legfeljebb kapok egy tetanuszt”. Mondjuk, én nem a tetanuszon izgultam, sokkal inkább azon, hogyan fog rám nézni a doki, amikor bejelentem, hogy azért jöttem, mert megharapott egy szamár. A doki azonban cseppet sem lepődött meg, helyette közölte, hogy én vagyok a harmadik ilyen esete két hét alatt.

Úgyhogy a sorstársaim nevében is üzenem, ne bízzatok többé a szamarakban! Füles, Sancho Panza Rucioja, Szamár a Shrekből csupán egy jól felépített szamárpropaganda részei, a salföldi Zsuzsa megmutatta végre a szamarak igazi arcát!

A kép a szerző tulajdonában van

Utóirat: A harapás óta eltelt majd’ egy hónap, és a férjem diagnózisa szerint úgy néz ki, hogy Zsuzsa fogsorának nyoma – a féltékeny szamár mementójaként – örökre a testemen marad.

Kárpáti Judit

            Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/byebye_birdie