Aki tapasztalta már a nyári hőségben azt, hogy szeretne minél hamarabb beugrani egy hűsítő medencébe, az tudja, hogy ez nem mindig kivitelezhető. Főleg most, amikor a 2017-es úszó világbajnokságra készülve extrém módon foglaltak az uszodák, hogy hazánk lányai és fiai is megmutathassák, mire képesek. De aggodalomra semmi ok, találtam így is bőven strandokat Budapesten. Ó, de még milyeneket! Termálfürdőtől kezdve hipszterstrandon át minden van, kérem szépen.

A népszerű strandokon, mint a Palatinus vagy a Római, a felnőtt belépők háromezer forint körüli árakkal operálnak idén, a Dagály pedig jelenleg zárva, ezért remek ez az alkalom, hogy a kisebb strandok is bemutatkozhassanak. A kánikulaszezon nyerteseinek számomra első blikkre a lokális strandok tűnnek, és ha jól szerepelnek, elhappolhatják a közönséget jövőre a nagypályásoktól. Elöljáróban azért leszögezném, hogy a kétezer forintos belépőhatárt még így is súroljuk, de nem lehetetlen találni megfizethető áron jóféle strandolási lehetőséget. Íme, a szubjektív top 10-es listám az idei szezonra. 

1.
Csillaghegyi Strandfürdő és Uszoda


Rögtön itt van a Csillaghegyi strandfürdő, amely idén is vezeti a megfizethető strandolási lehetőségek listáját. Vállaltan a kedvenc helyem. Ősfás park, habos gofri, és egy kis Wes Andersonos csicsa. Továbbra is ezer forintos napi belépővel hűsölhetünk a természetes ásványvízzel töltött medencében és a finn szaunában. Négysávos, 33 méteres sportmedencéje mellett a budapesti termálfürdőket idéző környezet fogadja az ideérkezőket. Csak ajánlani tudom. Vagy lehet, hogy mégsem, mert akkor nem úszhatok egyedül a medencében. Fázósok messziről kerüljék a medencét! 

Felnőtt napi belépő: 1000 Ft

2.
Újhegyi Uszoda és Strandfürdő

A kőbányai létesítmény két fedett- és két és kültéri medencével vár bennünket. Kevésbé történelmi környezetben, annál inkább sportosabban. Huszonöt méteres medencéiben egészen elnyújtózhat az ember, és sportolhat egy rendeset a nap végén... vagy akár a közepén is – több mint baráti áron, már 650 Ft-ért mehetünk be úszójeggyel. A fővárosi kerületek között árban ez teljesített a legjobban, harminc percre van nagyjából a belvárostól, és meg is szerezte az impozáns második helyet a listán.

Felnőtt strandbelépő: 1300 Ft (Uszodai kiegészítőjeggyel: 1700 Ft) Úszójegy: 650 Ft

3.
Vituki Sport- és Szabadidőközpont

Budapest Parkos koncert előtt, Soroksári IKEAzás után ideális választás. Az utóbbi idők egyik leggyorsabban fejlődő városrészében, a Rákóczi-híd lábánál sportolhat az ember. A 25 méteres termálvizes medence mellett egyebek mellett salakos teniszpálya- és füves focipálya vár bennünket.

Felnőtt napi belépő/1,5 órás jegy: 1700 Ft/1430 Ft

4.
Pünkösdfürdői Strand

Forrás: punkosdfurdo.hu

A békásmegyeri HÉV-állomástól nem messze terül el a Pünkösfürdői strand. A Csillaghegyi strand báját hozva, rózsalugasok alatt csobog a karsztvíz. 1935-ben nyitott meg, és Hajós Alfréd tervei alapján készült. Kedves, nyugodt, családias füvesített parkos strand három medencével – köztük csúszdával, és élménymedencével.

Felnőtt napi belépő/délutáni jegy: 1900 Ft /1400 Ft

5.
Napozó

Forrás: https://www.facebook.com/napozo/

Kevésbé nyugodt, de ugyanúgy családias hely, és a város egyik ígéretes helye, a Napozó. A City Matiné-partisorozat állandó helyre lelt a Csillebérci úttörőtáborban. A budai hegyekben – trendi hangulatban, finom ételek és jó zene mellett – hűsölhet az, aki unja már a betondzsungelt. Ne csodálkozz, ha a Kazinczyban nem találsz senkit péntek kora délután, ugyanis a város ilyenkor fönt pool partyzik a hegyekben.

Egész napos felnőtt belépő /délutáni /esti: 2000/1500/1000 Ft

6.
Budaörs városi uszoda, sportcsarnok és strand

Forrás: https://www.facebook.com/bvuss/

Első blikkre olyan, mintha a Naphegy téri Oxygén wellness Budaörsre költözött volna. A frissen épült létesítmény láttán kedve lenne az embernek elhagyni Budapestet. Modern, sportos, dizájnos, az áraik még versenyképesek is, bár kicsit húzós a felnőtt wellness kétezer forintért, a miliő és a látvány ugyanakkor magáért beszél.

Felnőtt úszó egy (2 óra): 1100 Ft
Felnőtt wellness (3 óra): 2000 Ft

7.
Erzsébetligeti Strandfürdő és Uszoda

Mátyásföldtől nem messze, a platánfák árnyékában terül el a létesítmény. Június 17-től kibővített stranddal veszik fel a versenyt a belvárosi helyekkel: új hullámmedence, két csúszda, gyerekpancsoló és megnövekedett zöldterület fogadja a fürdőzni vágyókat, a sóbarlangról és fitneszteremről nem is beszélve. Már 900 Ft-ért kapható egyórás uszodabelépő, háromórás felnőttbelépőn kívül, egész napos felnőtt strandjegyet válthat még az, aki csobbanna egy jót. 

Felnőtt uszodai belépő (3 óra)/Egész napos strand: 1650Ft /2500 Ft

8.
Paskál Gyógy- és Strandfürdő

A zuglói létesítményt tavaly nyáron bővítették ki fedett részleggel. A zuglói Copacabana címet egy frissen megépített kinti-benti élménymedencés vízibárral nyerte el. Számos wellness-szolgáltatás mellett kilenc medencével dobják be magukat a nyárra. Én felkötném a gatyámat jövőre a többi strand helyében.

Belépő (2 óra)/napi 1400/2200

9.
Csepeli Strand

forrás: facebook.com/csepelistrandfurdo

A budapesti retro, magyar vintidzsfürdő egyik ékköve Csepelen található. Ötvenméteres fedett úszómedencéjükben készülhetsz a Balaton-átúszásra. De van itt még minden, mi szem-szájnak ingere: élménymedence, finn szauna, termálmedence... és persze a hamisítatlan strandhangulat.

Felnőtt napijegy: 2000
Felnőtt úszójegy 06:00-08:00-ig, illetve 17.30-20.00-ig: 1400 Ft

10.
Római Strandfürdő 

Aki hithű Római-partos, az se aggódjon, szerdai strandváró napjukon, és délután négy után már 1800 Ft-ért belépőt válthatnak az idelátogatók. A hatvanas évek óta működő strand három medencével, hatalmas zöldövezettel stabilan a város egyik legkellemesebb oázisa. Strand után pedig egy jó fröccs a Felliniben, és minden gond elszáll.

Felnőtt napijegy/délutáni/strandváró 2400 /1800/1800 Ft

Természetesen a lista nem teljes, és nyugodtan bővíthető. Írjátok meg, mi a ti befutó helyetek idén nyárra, hol hűsöltök majd a kánikulában? 

Szőcs Lilla

Kiemelt kép: Napozó