Pedig helyzetük szinte mindenkit érint: téged is és engem is – vagy a szüleink révén, vagy azért, mert az öregedő társadalomban egyre kevesebben fogunk egyre többek nyugdíjáról gondoskodni, vagy lassan mi is az ő cipőjükbe lépünk.

Az időskor aktív megélése számos előnnyel jár egyéni és társadalmi szinten: hozzájárul a szegénység és a társadalmi elszigeteltség leküzdéséhez, segíti a mindennapok minőségi megélését, valamint a szellemi-, lelki- és mentális frissesség megőrzését. Európa-szerte öregszik a társadalom, és az aggasztó demográfiai trendekre hívta fel a figyelmet 2012-ben az aktív idősödés és generációk közötti együttműködés kampánya. Azóta számos kezdeményezés született, több képzés is az aktív öregkor koncepciójára épül.

Szokatlansága miatt 20-25 éve még meglepőnek tűnhetett az, ahogy tőlünk nyugatabbra nagymamák és nagypapák teljes természetességgel ültek be az iskolapadba – vagy a munkaerőpiac szorította rá őket, vagy végre az igazi érdeklődésüknek szentelhették az idejüket. Nálunk is régóta vannak tanfolyamok, szabadegyetemi kurzusok, nyugdíjasklubok képzései, és az idősek a felsőoktatási intézmények óráit is szabadon látogathatják. 2011-ben azonban elindult egy kezdeményezés, amely kifejezetten az aktív idősödés gondolatára épül, és az ötvenen túliak számára alakítja a képzések tartalmát.

Zsigmond Király Egyetem (ZSKE)

Az idősoktatás fellegvárának számító egyetem két év kutatás után 2011-ben indította el programját. Dr. Jászberényi József, felnőttképzési igazgató Svájcban és Finnországban tanulmányozta az aktív időskor koncepciójára épülő oktatást, és ezt honosította meg Magyarországon. A ZSKE művelődés- és kultúrtörténeti kurzusai mellett versenyképes készségeket, nyelv- és információtechnológiai órákat is tart, de 50 tárgykörből álló, sokszínű kínálatukban a fogyasztóvédelemtől, a memóriatréningen át az időskori diszkrimináció is szerepel.

A munkaerőpiacra visszalépni kívánóknak önéletrajzírásban és interjúkészségek gyakorlásában segítenek, de vannak jóga-, csikung-, örömtánc- és zumba-órák is.

A jobb agyféltekés rajz, a családi játszmák vagy az időskori szexualitás témái közül is válogathatnak az érdeklődők.

A tematikát a hallgatók részvételével alakítják, és „házhoz” mennek: Budapesten és környékén, Érdtől Gyömrőig nyugdíjasklubokban és művelődési házakban tartják a beszélgetéseket. Megközelítésük empowerment-alapú, azaz fontosnak tartják megértetni a hallgatókkal, hogy a tanulás folyamatában ők önálló és aktív résztvevők, akik az elméleti információ megszerzése mellett a gyakorlati alkalmazásnak is részesei lehetnek. Szeretnék, ha az időskori tanuláshoz minél többen kedvet kapnának. És mivel az 50 felettiek oktatása módszertanilag eltér a fiatalabb korosztályokétól, a ZSKE – az országban elsőként – idősoktató-idősképző szakot is indított. Szenior oktatásuk 2016 óta az EMMI védnöksége alatt működik. Jelenleg 34 helyszínen, közel ötezer fő vesz részt az oktatásban. Ötven év felettieknek valamennyi előadás ingyenes.

Pécsi Szenior Akadémia

A Pécsi Tudományegyetem szervezésében zajló tanfolyamokra 2014 óta 600-an regisztráltak a pécsi-, paksi-, szekszárdi-, nagykanizsai- és zalaegerszegi helyszíneken. Bajusz Klára tanszékvezető kiemelte az intergenerációs tanulási lehetőségek és az önkéntesség fontosságát, így oktatóik között vannak szeniorok is, hiszen a tudás átadása mindkét fél számára előnyös. A résztvevők a tanulás mellett a kortársakkal való kapcsolatteremtés lehetőségét is megkapják, miközben a szellemi frissességre való tudatos igényüket is kielégítik, és megőrzik a világra való nyitottságukat. Ők kifejezetten a 60 felettiekhez szólnak. Úgy tűnik, a nők aktívabbak, jobban mozgósíthatók, mert hallgatóik körülbelül 85 százaléka a nők közül kerül ki, de van 10-15 visszatérő házaspár is. Mindenkit – kortól és végzettségtől függetlenül – arra bátorítanak, hogy jöjjön el az ingyenes előadásaikra, hiszen a helytörténeti, az időskori-, esélyegyenlőségi- vagy a fenntartható fejlődés előadásokon, a bridzsklubban, illletve a kirándulásaikon a tanulás lehetősége mellett közösséget is kapnak.

Kelet-Magyarországi Szépkorúak Akadémiája

Szolnokon, Nyíregyházán, Kisújszálláson, és a közeljövőben Miskolcon is tartanak előadásokat, beszélgetéseket. A legnépszerűbb témák: a csillagászat és a horgászat, de az időseket érintő egészségmegőrzés, időskori depresszió, botanika is szerepel a tematikában. A 2015-ben indult előadás-sorozat olyan sikeres, hogy a közeli kisvárosokból is szívesen vonatoznak át a résztvevők.

Nyugat-Európában százezres nagyságrendű az idősoktatásban résztvevők aránya, és a tízmilliós Csehországban is 15 ezer körül mozog az időskori tanulás híveinek száma. Remélhetőleg nálunk is erősödik majd ez a tendencia, ahogyan az idősek megbecsülése is.

Trembácz Éva Zsuzsa

Ha tetszett ez az írás, látogass el a szerző Facebook-oldalára, ahol a könyveiről is találsz információt!

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/SpeedKingz