– 

Külföldre költözéskor visszük magunkkal az iratainkat, a ruháinkat, a kedvenc könyveinket és a sokat jelentő emlékeinket. Milyen jó is lenne a csomagba suvasztani legfontosabb kapcsolataink mellett a munkánkat is, nem? Egy mobilizálható szakma ugyanis fényévekkel megkönnyítené az ember dolgát, ha idegenben kell talpra állnia, a rutint kialakítania, és egyáltalán, az identitását megőriznie. Ilyenkor bizony mentőöv lehet a csomagokkal együtt kibontható és működésbe állítható „hordozható karrier”, vagyis egy olyan foglalkozás, amely bárhol végezhető.

Talán neked is segíthetnek az alábbi ötletek, ha nem klasszikus szabadúszó munkát végzel, nem vagy, mondjuk, újságíró, fotós vagy masszőr. Vagy: ha esetleg épp most küzdesz egy ismeretlen országban az otthon hagyott szakmai éned hiányával. Nekem ezek a gyakorlati tippek segítettek, amikor munka nélkül, honvággyal küszködve térképeztem fel a zéróhoz közelítő munkalehetőségeimet Pekingben.

1. Újradefiniálás

Az első fázis szakmai és személyes szembenézéssel indul. Ülj le egy fehér lap elé, és készíts egy listát arról, hogy mit szeretsz csinálni, mi jelent sikerélményt számodra, mi az, ami elvonja az energiádat, mi az, ami motivál, milyen közegben éreznéd igazán jól magad, mi az a szakmai kihívás, ami inspirálna. A jó hír, hogy így az ember a mélyebb rétegekbe is eljut, amire a két munkahely közötti álláskeresés, hirdetések végigpörgetése közben nem feltétlenül lenne ideje. Tudom, racionális érvek szólnak a helyi megüresedett állások feltérképezése mellett, de a saját igényeink és vágyaink feltárása sokszor olyan lehetőségeket is elénk is dob, amelyeket limitálna ez a módszer.

2. „Out of the box” szakmai meghatározás

Készíts egy táblázatot: a vízszintes felső sorba írd be azokat a tevékenységeket, amelyeket szeretsz csinálni. Ide kerülhet a prezentációtól kezdve a könyvelésen át a beszélgetésig bármi, amiben örömödet leled. A táblázat függőleges első sorába listázd azokat a területeket, amelyeken kimagaslóan jó vagy. Jó támpont lehet korábbi munkahelyi értékelés, szakmai visszajelzés. A fantáziát az üres kockák kitöltésénél kell igazán elengedni, mert idekerülhet a két sor keresztmetszetéből adódó, bármilyen vad ötlet. Az én táblázatomban vízszintesen sorakozott a stratégiai tervezés, az írás, a tréningek tartása, a főzés, míg függőlegesen a marketing, a szövegírás, az előadói képesség szerepelt. Ezeket összevegyítve többek között olyan karrierutak merültek fel, mint az éttermi marketing-tanácsadó, kulináris blogger, vendéglátóipari tréner. Ez a gyakorlat leginkább párban hatásos. Szerencséseknek persze kéznél van egy karrierré alakítható hobbi: egy pesti sales-es lány Amerikában passziójának hódolva aerobic-oktató lett, míg egy francia hölgy hagyományos kínai mintás vászontáskákat, laptop-tokokat kezdett el tervezni Pekingben. Egy magyar pszichológus lány külföldre költözésekor otthoni vendégköre helyett most az éterben, Skype-on kivitelezhető szakmai és lelki tanácsadást nyújt külföldön élőknek.

3. Konvertálható készségek

Továbbra is szükséged lesz fehér lapra, de ezúttal azért, hogy a konvertálható készségeidet gyűjtsd össze. Ide kerülhet bármi, aminek egy új nyelvi és kulturális közeg nem szab határt: szervezőkészség, problémakezelés, kreatív gondolkodás stb.

4. Networking 1 – Hasonló helyzetben lévők közössége

A hozzád hasonlóan kényszerűen szakmai megújulást keresők tanácsai, tapasztalatai mérföldkövekkel közelebb vihetnek a helyzeted megoldásához, és lelki oldalról is támaszt nyújthatnak. Ha nincs még ilyen csoport, hozz létre egyet, vagy nézz körül az online térben. Külföldön élőkhöz szól a Nők külföldön Facebook-csoport sokrétű, hasznos információval a külföldi álláskereséstől, a beilleszkedésen át a lelki problémákig. De hogy a negatívumokban is rejlik lehetőség, annak jó példája az az ügyes magyar lány, aki Amerikában élő, magyar szülők panaszáradata mögött látott meg egy kihasználatlan piac rést: magyar nyelvű foglalkozásokat szervez a környéken élő magyar gyerekeknek.

5. Networking 2 – Szakmai szervezetek

A kapcsolatépítés és- ápolás szakmai szervezetekkel szintén számos támpontot adhat a kereséshez. Érdemes a témádba vágó rendezvényeken részt venni, bár ezek közül sok fizetős, de a beszélgetések a legrosszabb esetben is – minimum – irányt mutatnak, ez igen jól jön, ha útelágazáshoz érsz.

6. Gyakorlati oldal

Munkavállalási engedély, megfelelő vízum, jogi keretek feltérképezése, piac felmérése, marketing anyagok (website, névjegykártya, FB-oldal) – ezek mind az adott ország és piac szabályozásaitól és szokásaitól függenek.

7. Karriertanácsadó

Egy – a te helyzetedre specializálódott, a helyi piacot ismerő – szakember közelebb vihet a terveid megvalósításához.

8. Önkénteskedés

Angolszász országokban az önkéntes munka az áhított szervezetnél akár belépőt is jelenthet egy megnyíló pozícióra. Bár anyagi korlátok miatt nem ez tűnik a legjobb megoldásnak, de ha csak heti egy napot, a szabadidőd egy kis részét szenteled a téged érdeklő szervezetre, nemcsak tapasztalatot szerezhetsz, hanem a készségeidet is szinten tarthatod.

9. Informális beszélgetés egy HR-szakemberrel

Ha megvan az irány, és esetleg egy adott szervezeten belül képzeled el a jövődet – tegyük fel szintén jól mobilizálható szervezetfejlesztőként –, akkor egy informális beszélgetés során rá lehet kérdezni arra, hogy milyen lehetőségeket lát számodra az adott területen. Ha több interjú után sem sikerült állást találnod, akkor be lehet vetni egy amerikai barátnőm ötletét: egyszerűen kérd ki a HR-es véleményét arról, hogy mivel teheted magad piacképesebbé az adott területen.

10. Önéletrajz

Egy kacskaringósabb életút esetén nem szerencsés a kronológiai felsorolás, inkább a készségek szerinti megközelítés lehet célravezető. Egész egyszerűen a név, e-mail cím, elérhetőség alá sorold fel az adott munkához szükséges készségeket, tapasztalataidat és eredményeidet, s csak ezután listázd időrendben a munkahelyeidet.

Például így:

Tóth Ilona
ilonatot@.....

Szervezőkészség:
Évente hat alkalommal 400 fős rendezvények tervezése, szervezése és értékelése
Heti szinten két alkalommal 25 fős rendezvény szervezése, lebonyolítása
Boribonbon Kft. 2012-2016
Budapest-Prága-Bécs körutak szervezése 45 fős amerikai csoportok számára
Tourtúr Budapest Kft. 2010-2012

Előadói készség:
Havonta két alkalommal szervezetfejlesztő tréningek tartása 30 fős csoportoknak
Évente négy alkalommal előadások szervezése és tartása 150 fős csoportoknak

2009: Az Év trénere-díj

Végül

Álláskeresésnél nehéz elvonatkoztatni attól, hogy a környezetünkben körülnézve a meglévő lehetőségekből induljunk ki, azokhoz igazítsuk tapasztalatunkat, tudásunkat, és gyakran sajnos anyagi és időbeli korlátok is szorítanak minket, de egy ilyen kényszerpihenő esélyt ad arra, hogy megvizsgáljuk saját indíttatásainkat, megértsük legmélyebb mozgatórugóinkat. Ahogy örök optimista barátnőm mondaná: jó lehetőség önmagunk újragondolására.

Sok szerencsét hozzá!

Trembácz Éva Zsuzsa

Látogass el Éva szerzői oldalára is, ahol a többi kalandjáról és könyveiről is találsz információt! KATT IDE! 

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Ivan Kruk