Pellengéren a teremtés koronái

Mémek tömkelege viccelődik azzal, hogy a nők szüléskor végre megtudhatják, mit él át egy férfi, ha influenzás. Kuncogunk, mosolygunk ezen, sőt

a különböző női csoportokban, társaságokban is visszatérő téma a vírusos időszakokban, hogy míg az anyák lábon kihordják az influenzát, addig az apák már az utolsó kenetért rimánkodnak.

Ne legyünk álszentek, tényleg szoktunk ezen élcelődni, ami érthető is abból a szempontból, hogy mi, nők vagyunk kikiáltva gyengébbik nemnek, ami a szüléssel, vagy a menstruációs fájdalmakkal kalkulálva elég hajmeresztő gondolat, úgy, ahogy van. De tény, hogy általánosítani és gúnyolódni sosem oké, szóval, nyugi, nem fogunk erre a vonatra felszállni.

Ebből az élcelődésből lett elege dr. Kyle Sue-nak, az Új-fundlandi Memorial Egyetem klinikai adjunktusának. Sue korábbi tanulmányokon alapuló értekezésében nemcsak azt állítja, hogy a férfiak valóban rosszabb megfázásos és influenzatüneteket tapasztalhatnak, mint a nők, hanem azt is feltárta, hogy vajon mi lehet a magyarázat erre a különbségre.

Az a fránya tesztoszteron

Mint kiderült, „a férfiak immunválasza gyengébb a vírusos légúti fertőzésekkel és influenzával szemben – mondta Kyle Sue. – Ez abban mutatkozik meg, hogy rosszabbak a tüneteik, tovább tartanak, nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba, sőt nagyobb valószínűséggel is halnak meg.”

Egy, a British Medical Journal folyóiratban megjelent cikk több bizonyítékot is előterjesztett, amelyek arra utalnak, hogy a férfiak valóban rosszabb tüneteket tapasztalhatnak, mint a nők, ha vírusos légúti megbetegedésekről van szó.

Egereken végzett vizsgálatok azt sugallták, hogy

a tesztoszteron tompíthatja az influenzával szembeni immunválaszt, míg bizonyos női nemi hormonok fokozhatják. Egy másik felmérés szerint pedig a férfiaknak kétszer annyi idő lehet meggyógyulni a felső légúti vírusos betegségekből, mint a nőknek.

Tehát a külvilággal szembeni védekezésben kifejezetten hasznosnak bizonyuló tesztoszteron furcsa módon megnehezíti a vírusok elleni harcot. Van ennek ebben egy furcsa kettősség, ha jobban belegondolunk.

Kyle Sue azt is megvizsgálta, lehet-e esetleg evolúciós oka annak, hogy a férfiak rosszabb tüneteket produkálhatnak, mint a nők, ha vírusos légúti fertőzésekről van szó.

Az elemzés szerint a magasabb tesztoszteronszint pozitív hatással lehet a más hímekkel való versengésre, ami evolúciós szempontból fontosabb, mint a gyengébb immunválasz egy vírusos megbetegedés esetén. Illetve az is felmerült, hogy ha a hímek ágynak dőlnek, otthon maradnak, akkor potenciálisan távol maradnak más ragadozók is, amik veszélyt jelenhetnének. Ezek alapján valamennyi evolúciós előnyük valóban lehet a betegállományban senyvedő férfiaknak, bár az utóbbi állítás inkább tűnik mondvacsinált belemagyarázásnak. 

Férfibarát gyógyulóhelyek?

Kyle Sue elismerte viszont, hogy a tanulmányok nem vettek figyelembe egyéb fontos különbségeket a férfiak és a nők között, mint például azt, hogy a férfiak jellemzően hanyagabbul gondoskodnak magukról, és kérnek orvosi ellátást, mint a nők.

„Több tanulmányra van szükség, amelyek a férfiak és nők közötti egyéb tényezőket is megvizsgálják, mielőtt határozottan kijelenthetnénk, hogy létezik ez a különbség az immunitásban – mondta a Guardiannek.

– Ellenállóbbak-e a nők, jobban tudnak zsonglőrködni, ha betegek, vagy tényleg nincsenek olyan súlyos tüneteik? Nem tudhatjuk biztosan.”

Nem kizárt, hogy a nyugalom megzavarására alkalmas Sue felvetése, miszerint talán itt az ideje annak, hogy férfiközpontú tereket alakítsanak ki, hatalmas televíziókkal és támlás székekkel, ahol a férfiak biztonságban és kényelemben gyógyulhatnak fel a férfiinfluenza legyengítő tüneteiből. (Az a durva, hogy nem is olyan nehéz elképzelni, hogy ez egyszer megvalósulhat.) Teljesen rendben is lenne ez az ötlet, bár hasonló javaslatot a nők menstruációs napjai kapcsán még nem láttunk, ezért nehéz ellenérzés nélkül gondolni a férfiaknak kedvező gyógyulóterekre. Egy ideális világban mindenki békében, nyugis körülmények között gyógyulhat, pihenhet, ha szüksége van rá.

De Kyle Sue már annak is örül, hogy létezik ez a tanulmány, amelyet fel lehet mutatni, ahányszor egy férfit az a vád ér, hogy eltúlozza a tüneteit. 

Persze a jelenséget még számos aspektusból meg kell vizsgálni, mielőtt pontosan ki lehetne jelenteni, hogy valóban, bizonyítottan máshogy hatnak a felső légúti vírusos betegségek a férfiakra, mint a nőkre.

A tudomány álláspontja még bizonytalan a kérdésben, de egyáltalán nem kizárt, hogy hamarosan végre tisztán láthatunk. Addig is, ahányszor megmosolyognánk egy náthától összezuhant férfit, gondoljunk arra, hogy talán tényleg nagyon szenved. Márpedig abban valóban nincs semmi vicces. 

Forrás: ITT, ITT és ITT 

Kiemelt képünk illusztráció  Forrás: Getty Images / Hiraman

Szabó Anna Eszter