Persze, ahogy az lenni szokott, három nap óvoda/iskola után már megindult az orrfolyás, köhögés. A kicsi egy hete dekkol itthon, tele energiával és takonnyal. A nagyobb szerencsére csak hétvégére robbant le, így nem kellett hiányoznia az iskolából, mert hétfőre jobban lett. A férjem is elkapta, én meg igaziból a szokott őszi–téli közérzetemet öltöttem magamra, tudod, amikor érzed, hogy bujkál benned valami, szarul vagy, de igazán nem hatalmasodik el rajtad a betegség (végtére is valakinek talpon kell maradnia a családban). 

Így rögtön módosítanom kell(ett) a tervemen, immár nem a megelőzésre mentem rá, hanem a gyógyulásra. 

Ez azért is jó, mert kirángatott ebből a nonszensz agymenésből, hogy meg lehet előzni, el lehet kerülni a vírusszezont. Jóval bonyolultabb folyamat ez, és ahogy nem tudjuk előre kialudni magunkat, úgy vitaminnal, vagy ásványi anyaggal sem lehet előre feltöltekezni. Szóval leszámoltam a lelkifurdalással, hogy azért vagyunk iskolaidőben folyton betegek, mert valamit nem teszünk meg az egészségünkért. Ez van, a gyerekközösség maga a fertő, ha a fejünk tetejére állunk, akkor is. 

Kézmosás, fertőtlenítés, változatos táplálkozás, sok zöldség és gyümölcs, réteges öltözködés, friss levegő, sok mozgás, ezek télen-nyáron fontosak, vírusoktól függetlenül. Ez a belépő, hogy elmondhassuk: amit lehet, megtettünk. 

De azért van még pár dolog, amik megkönnyíthetik ezt az időszakot, és talán hozzájárulnak a gyorsabb regenerálódáshoz. Ezek pedig mind olyan praktikák, amiktől a vírusoktól függetlenül is jobban érezheti magát az ember.

Az ital, ami elvarázsol

Azt már tudjuk, hogy az ősz beköszöntével mindent áthat a fahéj- és sütőtökillat. Bár egy vallomással tartozom: nekem egész konkrétan felfordul a gyomrom az épp sülő töktől, számomra az a szag egyenesen émelyítő, rendesen rosszul tudok tőle lenni – és ugyanez a helyzet a sült padlizsánnal is. Szóval maradok a fahéjnál, sőt ilyenkor, ha csak tehetem, almás, gyömbéres, fahéjas sütikkel illatosítom a lakást. 

Épp ezért csaptam le azonnal a receptre, amit valamelyik közösségi oldalon láttam: Janits-Szabó Virág Örömfőzés – Buddhák a konyhámban című könyvéből származik. Ez nem egy hagyományos szakácskönyv, inkább olyan, mintha egy modern vajákos asszony füves könyve lenne. 

A recept pedig, ami felhívta a figyelmemet erre a könyvre, egy kardamomos, mézes, fahéjas, tejes ital, amelyet aranytejnek is hívnak, egyúttal egy hagyományos indiai gyógyital. 

A könyv olyanoknak ajánlja, akik rendszeresen betegek, kimerültek, nyugtalanok. Nem kell hozzá semmilyen szaktudás, már az összetevők felsorolása is nyugtató és melengető, ha még gyógyító erejük is van, az csak hab a tortán. 

Egy négyfős családnak kell hozzá:

  • egy liter növényi tej
  • két evőkanál termelői méz
  • egy evőkanál kardamom, frissen összetörve
  • egy rúd egész fahéj
  • egy nagyjából (minden irányból) egy centiméteres gyömbér lereszelve, vagy egy mokkáskanálnyi szárított gyömbér
  • egy csipet sáfrány (ez elhagyható)
  • egy csipet kurkuma
  • egy csipet frissen reszelt szerecsendió

A tejet felforraljuk, majd belerakjuk a hozzávalókat, lefedjük tíz percre, aztán leszűrjük, és már ihatjuk is. Speciel én már forralás közben beledobáltam a hozzávalókat, hogy még erősebb legyen. A gyerekek pedig odáig voltak a gyönyörűségtől, annyira ízlett nekik, és az illat, ami a lakásban terjengett, leírhatatlan. Esti italnak tényleg fantasztikus, ki ne hagyjátok! 

Képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / GMVozd

Egy furcsa páros, ami mégis működik

Év elején, mikor már hetek óta köhögtünk, fájt a torkunk, anyukám értetlenkedve kérdezte, miért is nem próbáltuk még ki az ő tuti receptjét, ami neki mindig beválik. Én sem értettem magunkat, szóval össze is dobtam a varázsszert, hátha nekünk is működik majd. Nem kell hozzá sok minden, csak

  • egy nagy fej fekete retek, és
  • méz.

Vágjuk le a retek tetejét, kanalazzuk ki a közepét, annyira, hogy egy teáskanalat bele tudjunk mártani. Töltsük meg a lyukat a kikanalazott retek harmadával és annyi mézzel, hogy nagyjából az üreg feléig érjen. Takarjuk be, és tegyük a hűtőbe huszonnégy órára. Másnaptól kanalazhatjuk a keletkező szirupot, elképesztően jólesik a toroknak, a köhögést látványosan csökkenti (legalábbis mi ezt tapasztaltuk) és bármilyen furán hangzik is, isteni édes az íze is, a retek szinte egyáltalán nem érezhető. A fekete retek állítólag a népi gyógyászatban is rendkívül elterjedt volt, szimplán csak lereszelték, és a reszelékből kinyomkodott léből napi egy evőkanállal fogyasztottak a jó egészségért, megelőzés gyanánt is.

Egy jó tea mindig jó ötlet

Nagyon felnézek azokra, akik képben vannak a gyógynövények terén. Rendületlenül hiszek a gyógyító erejükben, és sajnálom, hogy nekem ez nem tud úgy megragadni a fejemben. Mindig újra és újra nekiállok tanulgatni, mi mire való.

Szeptember első hetében volt szerencsénk eltölteni egy hetet Kréta szigetén, ahol a hegyekben, a szerpentineken kanyarogva, a semmi abszolút közepén egy zöldségesbódé-szerűség állt, benne egy bácsival. A szüleim kiszálltak, megnézték a portékáit, én a gyerekekkel bent maradtam, nem lett volna biztonságos ott kiszállni velük. Pár perc múlva nagyokat nevetve szálltak vissza a kocsiba, majd elmesélték, hogy mindenből vettek, ami csak volt, a bácsi ugyanis annyira kedves volt, hogy nem bírtak ellenállni neki. Cseppet sem bántam, mert az illat, amit magukkal hoztak a kocsiba, leírhatatlan volt. Kiderült, hogy a krétai hegyekben vadon (is) terem az oregánó, a rozmaring és a zsálya, ezeket kínálja a bácsi eladásra. 

Szóval egy nagy halom gyógynövénnyel jöttünk haza, ami kész szerencse, mert mint megtudtam, a zsálya kifejezetten erős gyógyító erejű, a főzete jó hatással van a gyulladásos, bakteriális, vagy vírusos megbetegedésekre. 

Egy teáskanálnyi zsályát forrázzatok le, facsarjatok hozzá citromot, adjatok hozzá ízlés szerint mézet, és fogyasszátok egészséggel! Inkább reggel, vagy napközben javallott, mert élénkítő hatása is lehet, ami este azért nem feltétlenül szerencsés. Én egy kis gyömbérrel is szeretem megbolondítani, ha beteg vagyok, füstöljük csak ki a bacikat, vírusokat a francba!

Mindenünkkel gyógyuljunk!

Amit a betegeskedésben a legnehezebben viselünk, az a bezártság. Fontos tehát, hogy ha ledönt a kórság, akkor a lehető legjobban érezhessük magad otthon. Így akármilyen vacakul voltam is pár napja, vettem egy lendületet, és tornádóként végigsöpörtem a lakáson, ám felfordulás helyett makulátlan rendet és tisztaságot hagytam magam után. Ilyen környezetben máris könnyebb, komfortosabb a gyógyulás és az ápolás is. (Persze ha valaki nagyon rosszul van, semmiképp se takarítson!) 

Ha a rendet és tisztaságot kipipáltuk, akkor jöhetnek az illatok. Nem vagyok nagy mágus az illóolajokkal, de azt tudom, hogy a levendula nyugtat, és segíti a könnyebb légzést. Emlékszem, már kiskoromban is csöppentett anya pár cseppet a párnámra, amikor megfáztam.

Szóval párologtatunk, párnára cseppentünk, de nemcsak levendulát, hanem nyugtató édes mandarint, levegőtisztító és fertőtlenítő teafaolajat is, és kakukkfüvet a köhögésre (persze nem egyszerre mindent). Itt nagyon fontos odafigyelni arra, hogy csakis tényleg százszázalékos tisztaságú, jó minőségű illóolajokat használjunk, a pár száz forintos üvegcséket (bár csábítók) el kell felejteni.

Ha van erőnk hozzá, akkor biztosan sokat lendít a hangulaton egy illatos, finom desszert összedobása, ebben lehetőleg legyen alma és fahéj, mert azt garantálom, hogy ez az illatkombináció – ha a vírusokra konkrétan nem is – jó hatással van a kedélyállapotunkra, és úgy megint csak könnyebb regenerálódni. 

Én már ott tartok, hogy a minap egy tízperces meditációban próbáltam vizualizálni, ahogy a vírusok ellen pajzsot hozok létre a testemen, és eltaszítom mindet, sőt ami bennem van, vagy bennem lehet, az is távozik. Ezen ne múljon, gondoltam. Ezt amúgy viccen kívül mondom, hiszen a vizualizációt igenis alkalmazhatják gyógyulni vágyók is.

Mindent bevetek, hogy jól érezzük magunkat, ha testileg nem is, legalább lelkileg. Szóval ilyenkor lehet lazítani az elveken, mehet a mese, lehet enni vacsorára fahéjas csigát pudinggal, örülünk a jó étvágynak. Szóljon a zene, fürödjenek a gyerekek tele eresztett kádban sok-sok habbal, csak legyenek jókedvűek és egészségesek mihamarabb, engem a karanténidőszak óta már csak ez érdekel. 

Az elvek nem erősítik az immunrendszert (ahogy igazából semmi, hiszen hozott anyagból dolgozunk), és ha már így alakult, hogy a tanítási időszak egy részét itthon, göthösen, egyik vírusból a másikba esve kell eltölteni, akkor a legfontosabb: ne menjünk tönkre idegileg. Ezt tűztem ki célul. 


És a fenti tippek sokkal többet segítenek, mint az összes táplálékkiegészítő, vitamin és csodaszer együttvéve. 

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / filadendron

Szabó Anna Eszter