Már nyolcadik éve vagyok fekete öves otthon sportoló, és több mint tíz éve rendszeres kutyasétáltató. Az utóbbi most inkább jelent örömöt, mint bosszúságot: ki tudok menni Mázlival, süt rám a nap, szívom be az egyre tisztább, ugyanakkor vészterhes levegőt, és valami boldogságpumpa kezd el mozogni bennem. (Itt jegyzem meg, nem adom ki „bérsétáltatni”, apropónak a kinti mozgáshoz, mert így is hárman vagyunk rá, és a gyerek életében először jelentkezik lelkesen erre a feladatra.)

Aki eddig mozgott, az azonnal érzi a hiányát az edzőtermek bezárásának, aki pedig eddig nem, mert mászkált, utazott egész nap… hát, elárulom, lassan ő is fogja érezni. Nem szeretnék vészmadárnak tűnni, de az örökké vasárnap érzés hamar átvált a „hol van a régi életem, mit kezdjek magammal?” gondolatsorba. Arról már nem is beszélve, hogy sokakkal ott vannak a gyerekek, akiknek tényleg nagyon kell a mozgás.

Minden egyes otthon töltött nappal hatványozódnak a levezetetlen energiák, és óriási teherré válik az egész együtt élő közösségnek, hogy mit kezdjen a mozgásigénnyel.

Az első jó hír, hogy a YouTube is tele van ingyenes, de persze rövid órákkal minden kategóriában. Ezeknek a száma csak nőtt az elmúlt napokban és rövidebb keresgélés után egészen biztos, hogy mindenki talál magának megfelelő edzőt és mozgásformát.

A második jó hír, hogy itthon és külföldön egyaránt gyorsan mozdultak meg az edzők, jógaoktatók, gyerektornákat tartó szakemberek, és az eddig előfizetéses programjaikat – vagy legalábbis egy részét – ingyenessé tették mindenki számára. Engem személy szerint végtelenül meghat ez a gesztus, tekintve, hogy az ő megélhetésük és jövőjük pont annyira bizonytalanná vált, mint a dolgozó emberek, vállalkozók legnagyobb részének. Mégis megtették, és nagyon szeretném, hogy ha egyszer visszaáll az élet a régi kerékvágásba és tehetjük, utólag se feledkezzünk meg róluk. A segítségük és felajánlásuk súlya még nem is annyira mérhető, később lesz az! Köszönjük nekik ezúton is!

Fontos viszont!

Kezdő otthoni mozgók óvatosan, fokozatosan vágjanak bele a gyakorlatokba, lassan ismerjék ki a testüket, növeljék a teherbírásukat, nehogy sérüljenek.

Inkább lődd alá a szintet, minthogy húzódásokkal, gerincproblémákkal küszködj egy amúgy is nehéz időszakban. Torna előtt pedig szellőztessetek ki alaposan, és a gyerekek mozgására is figyeljetek oda a legjobb tudásotok szerint!

Akkor csapjunk bele a felsorolásba! Lesznek magyar és angol nyelvű oldalak is.

Gyerekeknek, iskolásoknak (is):

via GIPHY

 

Még linket nem tudok adni, de RolliPolliban már forgatnak egyfolytában, úgyhogy pár napon belül csekkoljátok a videókat a Facebook-oldalukon:

További gyerektornák ITT és ITT

A felelős küzdősportosok élvonalából is kapunk lehetőséget, hogy a gyerekek és persze a szülők is kitombolják fölös energiáikat: a Székely Budo-Sport is összefogott az otthon maradókért. Így a kialakult krízishelyzetre való tekintettel összefogtak, hogy az eddig megszokott időpontokban a vendégeik és mások is tudjanak hódolni a küzdősportoknak és a testmozgásnak. Több mester és/vagy  edző segítségével csatornájukon élő közvetítések formájában napi szintű edzéseket láthattok karate, brazil jiu jitsu (dzsúdzsucu), muay thai stílusokban, valamint saját testsúlyos edzéseken is részt vehettek online. Céljuk, hogy az otthon maradt gyerekeknek is sikerüljön levezetni az energiáit, illetve közelebb tudják hozni egymáshoz a családokat a közös edzések és a mozgás által.

ITT megtaláljátok őket!

Pilates

via GIPHY

Kicsit pörgősebb a zene, de pont ezért rendkívül népszerű az egész világon Cassey Ho pilates oldala, amit ITT találtok. 

Jóga

via GIPHY

Mindenkitől elnézést kérek, de elsőként Erin Motzot ajánlom, aki ismeretlenül is része az életemnek, és hosszú évek óta vele jógázom online. Fel lehet hozzá iratkozni és akkor plusz tartalmakkal is szolgál, sokszor ingyenesen, de egyszerűen a nevére vagy a Bad Yogira keresve rengeteg rövidebb, de hatékony jógaórát találtok a YouTube-on. Annak idején azért döntöttem mellette, mert jól magyaráz, kellemes személyisége van és ügyel arra, hogy a távolban gyakorló ismeretlen meg ne sérüljön:

Bad Yogi összes ingyenes tartalom

Ajánlom Johanna barátnőmet, aki csodálatos, és a szintén fantasztikus lányával hirtelen nekiállt a videók készítésének:

Volt kolléganőm, Enikő, aki pici korától a mozgás rabja most is segít nektek ITT.

ITT is nagyon jó jógagyakorlatok vannak.

Kedves olvasónk, Zsuzsi is felajánlotta ingyenes segítségét, őt ITT találhatjátok meg.

www.jogaklikk.hu oldalon találhattok ingyenes tartalmat is, most például immunerősítő jógát, amelyet Iyengar mester állított össze egy indiai járvány idején. A két-három éveseknek szóló jóga is ingyenes most, valamint egy relaxációs videó, és rengeteg rövidebb gyakorlatsor. De folyamatosan kerülnek fel újabb ingyenes tartalmak.

ITT, ITT és ITT is hamarosan láthatók az ingyenes videók:

Olcsón, de jót.

Edzések

via GIPHY

Kedvenc Nórimmal és a Gyerünk anyukámmal kezdem a sort, akik igyekeznek házhoz vinni egy kis boldogságot és sportot. Aki otthonról dolgozik, babázik, és felelősen úgy dönt, hogy nem megy edzőterembe sem, az mostantól április 12-éig ingyenesen eléri a heti 4+1 edzésből álló rendkívüli videótárat, amit egy nulla forintos vásárlás után már használhat is!

ITT és ITT is vannak jó gyakorlatok.

Steiner Kristóf ajánlásával keressétek fel Madonna volt személyi edzőjét, Tracy Andersont, aki veszélyesen szexivé tesz, és egy csomó órája van fent a YouTube-on:

Béres Alexandra egy igazi home office-gyakorlatsorral áll be a sorba – ha mást nem is, EZT mindenképp érdemes beépíteni a mindennapokba.

További tornák ITT és ITT

Nia, tánc, body art

via GIPHY

ITT és ITT

Meditáció

via GIPHY

ITT, ITT és ITT

Ha pedig futni mennétek, akkor csakis a szabadban, messze az emberektől, de hajrá, amíg lehet. Akinek van TRX-e, az kapja elő, a YouTube-on sok segítséget talál. Na meg az súlyzózáshoz is.

Nagyszerű, de olykor hátfájdító mozgás még a takarítás, viszont csodálatosan lehet táncolni közben. (Ebben is elég pro vagyok.) Meg úgy általában: fülhallgatót be… és tánc, amikor és ahol csak tudtok, mert az a világ legjobb dolga (a jóga és a szex után) és közben szól a zene is, ami viszont mentális alapszükséglet. Idősebbekkel pedig keringőzzetek egyet otthon!

via GIPHY

Amúgy meg minden újabb ötletet, linket, tanácsot szeretettel várunk kommentben! Nem a beach body a cél, de ha összejön, senki nem lesz elkeseredve szerintem.

Mozogjatok, és kitartást kívánok mindenhez!

 

Marossy Kriszta

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images