Az eddig rendelkezésre álló információk alapján, 2011 és 2020 között a férfi rendszeresen elkábította a feleségét, és idegeneket hívott meg, hogy csatlakozzanak hozzá a nő ellen elkövetett nemi erőszakban – mindezt pedig gyakran filmre is vette. Bár Gisèle Pelicot nem emlékszik a támadásokra, a szintén 71 éves férfi – akitől épp válik – már bűnösnek vallotta magát egy sor vádpontban, a rendőrség ugyanis a lányáról és menyeiről is talált fotókat, amikor átkutatta Dominique Pelicot eszközeit. A visszaélések leleplezése tönkretette a korábban összetartó családot.

Bár a francia törvények értelmében joga van a zárt eljáráshoz, Gisèle Pelicot ragaszkodott a nyilvános tárgyaláshoz, hogy „ha más nők is emlékek nélkül ébrednek, jusson eszükbe a vallomásom”hangsúlyozta, hozzátéve, hogy

„egyetlen nőnek sem szabadna szenvednie attól, hogy elkábítják és áldozattá teszik”.

Íme, minden, amit eddig az ügyről tudni lehet.

nemi erőszak családon belüli erőszak Franciaország Gisèle Pelicot Dominique Pelicot
Kép forrása: YouTube/ BBC News

Mi történt Gisèle Pelicot-val?

Gisèle és Dominique 19 évesen ismerkedtek meg, majd két évvel később összeházasodtak. Az anyagi nehézségek és még a rövid ideig tartó hűtlen időszakai ellenére is, a nő élete nagy szerelmének tekintette a férfit.

„Úgy gondoltam, hogy erős pár vagyunk. Mindenünk megvolt ahhoz, hogy boldogok legyünk.”

Három gyerekük és hét unokájuk született, rendszeresen jártak együtt nyaralni, a környezetükben élők ideális családként jellemezték őket.

Dominique Pelicot sokáig odaadó férjnek tűnt: miután a pár 2013-ban Mazan városába költözött, és Gisèle látszólag ok nélkül megbetegedett – fogyott, a haja hullani kezdett, időről időre jelentős emlékezetkieséseket tapasztalt, amelyeket „teljes képszakadásként” jellemzett – Dominique volt az, aki orvosról orvosra járt vele.

„Meg voltam győződve arról, hogy az Alzheimer-kór vagy egy agydaganat kezdeti tüneteivel küzdök” – mondta Gisèle a vallomásában. Azonban egyre inkább úgy tűnik, hogy a tüneteit azok a gyógyszerek okozták, amelyeket férje a tudtán kívül az ételébe és italába kevert.

Amikor a nő elájult, Dominique Pelicot más férfiakat hívott a házukba, hogy egymás után erőszakolják meg magatehetetlen feleségét. Ezeket a férfiakat az „ő tudta nélkül” néven futó fórumon keresztül találta meg a coco.gg weboldalon, mielőtt a francia hatóságok júniusban felszámolták volna annak létezését. A jelenlegi információk alapján úgy tűnik, 2011 körül kezdődően több mint kétszáz nemi erőszakot szervezett meg ezen a felületen, és több mint kilencven férfi vett részt ezekben. A férfi állítólag bizonyos szabályokat fektetett le a házba érkezők számára: általában a közelben vártak, amíg Dominique Pelicot elkábította a feleségét, és akkor érkeztek a házhoz, amikor a nő már nem volt magánál. Az Associated Press cikke azt írja: halkan kellett beszélniük, és hogy ne keltsenek gyanút, nem viselhettek parfümöt, és nem jelenhettek meg dohányfüstszagúan. A ruhákat a konyhában kellett levenniük.

A bíróságon Dominique Pelicot beismerte az előre megfontolt bántalmazást, ügyvédje azt állította, hogy letartóztatása után „minden alkalommal bűnösnek vallotta magát”, és elárulta: „elaltattam, felkínáltam és lefilmeztem”.

Állítása szerint azért kezdte el elkábítani a feleségét, hogy rávegye: olyan ruhákat viseljen és olyan dolgokat tegyen, amiket magától nem tenne.

Azt állította: soha nem fogadott el pénzt azoktól a férfiaktól, akiket az otthonukba hívott, hogy megerőszakolják a feleségét. Gisèle, aki a férjét már csak „Monsieur Pelicot”-ként emlegette, másképp írta le a történteket. „Feláldoztak a bűn oltárán. Úgy tekintettek rám, mint egy rongybabára, mint egy szemeteszsákra.” Számára a férje bűneinek leírására a legpontosabb szó a kínzás.

nemi erőszak családon belüli erőszak Franciaország Gisèle Pelicot Dominique Pelicot
Kép forrása: YouTube/ BBC News

Hogy derült fény az erőszakra?

A Deutsche Welle cikkében olvasható, hogy 2020-ban egy élelmiszerbolt biztonsági őre rajtakapta Dominique Pelicot-ot, amint több nő szoknyája alá is megpróbált befotózni, a vádak pedig a letartóztatásához vezettek. Az ügy onnantól kezdve egyre szövevényesebbé vált: a nyomozók a férfitől lefoglalt eszközökön mintegy 300 fényképet és videófelvételt találtak, amelyeken férfiak szexuálisan bántalmaztak egy mozgásképtelen nőt – akiről később kiderült, hogy Gisèle volt. Dominique Pelicot digitális lábnyoma mellett a rendőrök aprólékos feljegyzéseket is találtak a bántalmazásról, üzeneteket, amelyeket az újonnan csatlakozó férfiaknak küldött, és amelyekben a New York Times szerint „azzal dicsekedett, hogy elkábította a feleségét”, és idegenek részvételét kérte.

Dominique a felvételeit egy „Bántalmazás” feliratú mappába gyűjtötte a számítógépén, a legtöbbet időpont és fájlnév alapján rendezte.

De más nők is szerepeltek a felvételein. A férfi egy „A lányom körül, meztelenül” címmel ellátott mappába olyan felvételeket gyűjtött lányáról, amelyeken szintén cselekvőképtelen állapotban és meztelenül látható. (Apja bűneiről 2022-ben írta meg emlékiratát És többé nem tudtalak papának hívni címmel, Caroline Darian írói álnéven.) A férfi a menyeiről is készített titokban meztelen fotókat, a tudtuk és beleegyezésük nélkül.

Amikor a rendőrség beidézte Gisèle-t, ő először nagyszerű férfiként jellemezte férjét. Aztán megmutatták neki a felvételeket. „Minden összeomlik – mondta. – Ezek a barbárság, a nemi erőszak jelenetei”.

Gisèle, miután elhagyta a rendőrőrsöt, két bőröndbe csomagolta „mindazt, ami számára megmaradt az 50 évnyi közös életből”, és beadta a válókeresetet. Az ezt követő vizsgálatok kiderítették, hogy több nemi úton terjedő fertőzése volt.

„Már nincs identitásom – jelentette ki. – Nem tudom, hogy valaha is újjáépítem-e magam.”

Azóta megváltoztatta a vezetéknevét, de a tárgyaláson férjezett nevét használja.

Hány ember áll a bíróság elé?

Dominique Pelicot-on kívül a rendőrség ötven férfit azonosított, akiket szintén azzal vádolnak, hogy megerőszakolták Gisèle-t. A tárgyalóteremben a vádlottak számára fenntartott helyeket ki kellett bővíteni, hogy elférjenek. A gyanúsítottak életkora 26 és 74 év között mozog, és többek között újságíróként, vízvezeték-szerelőként, ápolóként, informatikai tanácsadóként, teherautó-sofőrként dolgoznak. Néhányan azt állították, fogalmuk sem volt arról, hogy a nőt bedrogozták, Dominique becsapta őket, és hármas együttlétet ígért a feleségével, aki csak úgy tett, mintha aludna. Mások azt mondták, hogy azt hitték, a nő beleegyezésével történt minden.

nemi erőszak családon belüli erőszak Franciaország Gisèle Pelicot Dominique Pelicot
Kép forrása: YouTube/ BBC News

Gisèle azonban azt mondta a bíróságnak: „Pontosan tudták, hogy mit csinálnak, és milyen állapotban vagyok”. A vádlottak közül volt, akit fel is ismert, a férfi ugyanis azért látogatott el hozzájuk, hogy a kerékpározásról beszélgessen a férjével, legalábbis ő ezt hitte.

„Néha-néha láttam őt a pékségben, köszöntem neki – emlékezett vissza a bíróságon. – Soha nem gondoltam, hogy eljön és megerőszakol.”

A legtöbb vádlottat súlyos nemi erőszakkal vádolják, és akár 20 év börtönbüntetésre is számíthatnak, ha elítélik őket; a Times szerint az egyiket azzal vádolják, hogy megismételte Dominique módszereit a saját feleségén, és más férfiakat – köztük Dominique-ot – is meghívott, hogy bántalmazzák, miközben a nő eszméletlen volt. 

Dominique Pelicot további áldozatai

Ahogy írtam, a férfi fényképeket készített a lányáról és menyeiről is, amik miatt szintén vádat emeltek ellene. A bíróságon Darian felidézte a pillanatot, amikor először látta apja fotóit. Ezeken az ágyban feküdt, és úgy tűnt, mintha aludna. „Rögtön rájöttem, hogy a képen droggal vagyok elkábítva”állította a vallomásában. Bár a férfit nem vádolták meg azzal, hogy elkábította és molesztálta a lányát, a nő nem tud szabadulni a gyanútól. A bíróságon „az elmúlt húsz év legnagyobb szexuális ragadozójának” nevezte az apját.

„Mit tehet egy olyan ember, mint én, hogy meggyógyuljon? – kérdezte. – Hogy normális női életet élhessek, normális szexuális életet?”

Ami a menyeket illeti, az egyikük, Céline Pelicot azt vallotta, hogy a férfi által készített fotók miatti szorongás, valamint az, hogy hogyan viselkedhetett a férfi az unokáival, lehetetlenné tette, hogy éjszakánként két-három óránál többet aludjon. „Mindannyian olyan dolgokat kérdezünk a gyerekeinktől, akiket a nagyszüleiknél hagytunk, amiket általában nem kérdezünk meg tőlük: mit tett veled?”emlékezett vissza. Aurore, aki Pelicot másik fiának a felesége, felidézte, hogy hallotta, amint Dominique azt kérdezte az unokájától, hogy nem akar-e „doktorosdit játszani”, aminek ő akkor nem tulajdonított különösebb jelentőséget, azóta azonban bűntudatot érez, amiért nem lépett közbe. 

Ti kértétek, most megkapjátok

WMN Ügy – 2024. szeptember 12. – DTK

A családtagjaira vonatkozó vádak mellett pedig Dominique Pelicot ellen két, az 1990-es években történt szexuális bűncselekmény miatt is nyomozás folyik: egy 23 éves lány 1991-es megerőszakolása és meggyilkolása miatt, amit tagad, és egy 19 éves lány 1999-es megerőszakolásának kísérlete miatt, amit beismert.

A bíróság szeptember 3-án kezdte tárgyalni az ügyet, ítéletet várhatóan decemberben hoznak majd.

Mózes Zsófi

Források: ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk forrása: YouTube/ FRANCE 24 English