A jelenlegi japán jog a nemi erőszakot „erőszakkal” és „bántalmazással vagy megfélemlítéssel” elkövetett szexuális közösülésként vagy „illetlen cselekményként” határozza meg. Szakemberek szerint azonban Japán szűk definíciója az ügyészek és bírák még szűkebb értelmezéséhez vezetett, ami lehetetlenül magasra teszi az igazságszolgáltatás mércéjét, és hatalmas teret enged a túlélők megkérdőjelezésének – ez pedig visszatartja őket attól, hogy bejelentést tegyenek a támadásokról.

Kiváló példa erre az a 2014-es tokiói eset, amely során egy férfi egy tizenöt éves lányt a falhoz szorított és szexre kényszerített, miközben a lány ellenállt. A férfit végül felmentették a nemi erőszak vádja alól, mivel a bíróság úgy ítélte meg, hogy „cselekedetei nem nehezítették meg rendkívüli módon”, hogy a lány ellenállást tanúsítson.

A lányt az eljárás során mindvégig felnőttként kezelték, mivel Japánban a beleegyezési korhatár mindössze tizenhárom év.

A nemi erőszakként elismert eseteknek csupán egyharmada jut el a vádemelésig

„A tényleges tárgyalási folyamatok és döntések eltérőek – néhány vádlottat még akkor sem ítéltek el, miután a cselekményeikről bebizonyosodott, hogy nélkülözték az áldozat beleegyezését, mivel a nemi erőszak során nem történt fizikai bántalmazás vagy megfélemlítés” – mondja Yuu Tadokoro, a Spring, egy szexuális erőszak túlélőit támogató csoport szóvivője.

2019-ben egy hónapon belül négy szexuális erőszak esete látott napvilágot, amelyek mindegyike a feltételezett támadó felmentésével végződött. Az egyik alkalommal egy férfi erőszakolt meg egy magatehetetlen nőt – de mivel kiderült, hogy az áldozat rendszeresen fogyasztott alkoholt, a bíróság nem minősítette nemi erőszaknak az esetet. Egy másik ügyben egy apa éveken keresztül, rendszeresen kényszerítette szexre tizenéves lányát, a bíróság azonban kétségbe vonta, hogy a férfi kontrollt gyakorolt volna a lányára, az ugyanis a szülei akarata ellenére választott iskolát.

Az erőszaktevők sorozatos felmentése közfelháborodást váltott ki, amely következtében több ügyet is újratárgyaltak – ezúttal azonban a támadókat bűnösnek találták.

A nemi erőszak újradefiniálásának részeként a törvénytervezet több olyan esetet különböztetne meg, amikor az áldozat számára nehézséget okoz a beleegyezés. Ezek közé tartoznak azok a helyzetek, amikor az áldozat alkohol vagy kábítószer hatása alatt áll, erőszaknak vagy fenyegetésnek van kitéve, esetleg lefagy, de ide tartozik a hatalommal való visszaélés is, amikor az áldozat attól tart, hogy hátrányok érik, ha nem engedelmeskedik. 

 

A társadalom szexről alkotott képe

A törvényjavaslattal a beleegyezési korhatár tizenhat évre emelkedne, de a szexuális erőszak bűntényének elévülési ideje is megnőne – egyes jogvédők azonban attól is tartanak, hogy ezzel megnehezítik az ügyészek számára a vádak bizonyítását. Mások szerint az elévülési időt még tovább kellene hosszabbítani, és nagyobb védelmet kellene biztosítani a kiskorú túlélők számára. Mindazonáltal, ha a reformokat elfogadják, az így is hatalmas előrelépést jelentene azok számára, akik szerint már az társadalmi szintű párbeszédet indítana, ha a törvény nevébe bekerülne a „konszenzus” kifejezés.

Vannak azonban, akik szerint a reformok csupán a problémák egy részét érintik, a változtatás szüksége pedig messze túlmutat a tárgyalótermek falain.

A szexuális erőszak még mindig tabutéma Japánban, és csak az utóbbi években ejtett vádak híre kapcsán került az országos figyelem középpontjába. A probléma részét képezi, hogy a szexuális felvilágosítás, ha van is, általában burkoltan történik, a beleegyezés lehetőségét és fontosságát pedig jellemzően alig érintik – mindemellett azonban a gyerekek könnyen hozzáférnek a pornóhoz, ahol elenyésző esetben látnak csak példát a konszenzusra.

A jogvédők álláspontja szerint Japánnak nagyobb pénzügyi és pszichológiai támogatást kellene nyújtania a szexuális erőszak túlélőinek, és fontos lenne az is, hogy az erőszaktevők is kapjanak segítséget, a szexuális bűncselekmények elkövetői között ugyanis rendkívül magas a visszaesési arány. Egyelőre azonban fontosabb feladat, hogy biztosítsák a reformok elfogadását és végrehajtását, és arra ösztönözzék a túlélőket, hogy merjenek feljelentést tenni.

Források: ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ BeritK

Mózes Zsófi