–

1.
Mítosz: Szexuális erőszak egy olyan szexuális együttlét, amikor az egyik félben annyira felhorgad a szexuális vágy, hogy már „nem tud magának parancsolni”.

Tény: A szexuális erőszak agressziónak és bántalmazásnak számít, amiben nem a vágy a meghatározó, hanem az, hogy a támadó a saját hatalmát akarja megélni és gyakorolni.

2. 
Mítosz: Az erőszakolók abnormálisak.

Tény: Nincs senkinek a homlokára írva, ha megerőszakolt valakit. A szexuális erőszaktevők ránézésre nem különböznek a többi embertől, de még a viselkedésük is teljesen átlagos. Az esetek döntő többségében ugyanúgy dolgoznak, sportolnak, járnak el szórakozni és ugyanolyan emberi kapcsolataik vannak, mint bárki másnak.

3. 
Mítosz: A legtöbb szexuális erőszak idegenek között esik meg

Tény: Három szexuális erőszakból kettőt olyan követ el, akit az áldozat ismer.

4. 
Mítosz: A migránsok nagyon sok szexuális erőszakot követnek el, és ők jelentik a legnagyobb veszélyt a magyar nőkre.

Tény: A nem magyar állampolgárok által magyarok sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények száma a statisztika szerint nem éri el az egy százalékot.

5.
Mítosz: A nő ruhája befolyásolja, hogy megerőszakolják-e vagy sem.

Tény: A kutatások szerint az erőszakolók 90 százalékban előre eldöntik és kitervelik az erőszakot, „kinézik maguknak” az áldozatot, még mielőtt tudnák, hogy mit fog felvenni.

6.
Mítosz: Gyakori, hogy valakit alaptalanul vádolnak meg szexuális erőszakkal.

Tény: Szexuális erőszaknál az esetek többségét sosem jelentik. A hamis vád aránya a szexuális visszaélések között sem magasabb, mint más bűncselekményeknél (kb. 10 százalék).

7. 
Mítosz: Az erőszak univerzális probléma.

Tény: A szexuális erőszak sok tekintetben kulturális kérdés. Azokban az országokban a legalacsonyabb a szexuális erőszak aránya, ahol a női jogokat biztosítják, ahol megvalósul a nemek közötti egyenlőség, és ahol a feminista gondolkodás általános társadalmi jelenség.

8.
Mítosz: Ha valaki nem állt ellen, nem harcolt az erőszaktevő ellen, akkor ott nem is történt erőszak.

Tény: Nagyon sokszor az áldozat  szinte lefagy, és nem tud mit tenni, amikor megtámadják. A félelem, a meglepettség vagy az az érzés, hogy csak úgy élhető túl az erőszak, ha az áldozat passzív marad, mind közrejátszhat abban, hogy az áldozat nem harcol. Egyre több kutatási adat van arról, hogy az evolúció során a „lefagyás” sikeresebb túlélési technika volt erőszakos helyzetekben, mint a harc. Sokan ezzel indokolják, miért olyan nehéz a megtámadott nőnek aktívan védekeznie egy ilyen helyzetben.

9.
Mítosz: Férfiak nem válhatnak  szexuális erőszak áldozatává.

Tény: Gyermekkorban a szexuális erőszak áldozatainak mintegy harmada fiú, és felnőtt férfiak között is előfordul áldozattá válás. Becslések szerint 30 férfiból egy él át valaha életében szexuális erőszakot.

10.
Mítosz: Egy prostituáltat vagy pornószínészt, rúdtáncost nem lehet megerőszakolni.

Tény: Attól, hogy valaki pénzért nyújt szexuális szolgáltatást vagy előadást, attól még ugyanúgy joga van nemet mondani egy szexuális aktusra. Ha hiányzik a beleegyezés, akkor teljesen mindegy, hogy mi a foglalkozása az áldozatnak: ami történik, az erőszaknak számít.

Dr. Gyurkó Szilvia

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/ kaipong