Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de idén én nem számítok „gusztusos” választási kampányra. Hivatalosan még csak most indul a kampányidőszak, de sejthető, hogy senki nem fog válogatni az eszközökben. A két legnépszerűbb taktika: a saját jelölt legjobb színben való feltüntetése, és azzal párhuzamosan a többiek lejáratása. Úgyhogy máris felröppentek a hírek arról, hogy ki veri a feleségét, ki tart szeretőt. És várhatjuk azt is, hogy hamarosan ellepik a köztereket az Ő jelöltjük legrosszabbul sikerült fotóival készült óriásplakátok mellett – az egymás vállát átfogó idilli családképek is, amelyek közepén ott pózol a Mi Jelöltünk.

De nem csak a politikusok saját gyerekeit fenyegeti a veszély, hogy kampányeszközzé válnak. Tömegesen fognak megjelenni az iskolába látogató politikusok képei a közösségi oldalakon, a pártra szavazó mintacsaládok portréi a buszmegállóban, diákkórusok a párteseményeken.

Igen ám, de miközben a politikusok a saját felelősségvállalási képességüket demonstrálják ezekkel a fotókkal, valójában nagyon komoly jogsértéseket követnek el.

Egy gyerek ugyanis nem eszköz, nem díszlet, hanem jogokkal rendelkező állampolgár. Nem lehet kihasználni őket, és politikai előnyökhöz jutni gyerekeken keresztül.

Forrás: Hintalovon Alapítvány

A Gyermekjogi egyezmény szerint egy gyereknek joga van ahhoz, hogy minden, őt érintő ügyben figyelembe vegyék a véleményét. Önkéntes és felelős döntést kell neki biztosítani ahhoz, hogy eldöntse, szerepet vállal-e egy adott politikai párt adott kampányában, de a részvételhez való joga azt is jelenti, hogy közösségben is kiállhat véleménye mellett (például egy tüntetésen). A gyerekek közügyekben való részvételét támogatni kell, nem kihasználni.

Ne legyenek illúzióink. Nem tudjuk a gyerekeket teljesen megvédeni attól, hogy részévé váljanak a kampányidőszaknak – annyiban mindenképp, hogy tévében, rádióban  hallják, a köztereken látják a szlogeneket és politikai üzeneteket. Két dolgot azonban tehetünk: tudatosak lehetünk abban, hogy feladatunk magyarázattal szolgálni a gyerekeknek arról, hogy mi zajlik éppen; illetve védjük a saját gyerekünket attól, hogy közvetlenül  áldozattá váljanak (megjelenjenek kampányrendezvényen, illetve a fotójukkal „hitelesítsenek” egy jelöltet).

Felelős felnőttként (szülőként, tanárként, óvónőként, nevelőként) oda kell figyelnünk arra, hogy a most következő időszak gyermekjogi szempontból különösen komoly kockázatokat hordoz.

Forrás: Hintalovon Alapítvány

Fontos, hogy ne felejtsük el a gyerekekkel és jogaikkal kapcsolatos alapvető elveket:

1. A gyerekeket védeni kell a manipulációtól. A választási kampányoknak ők nem célcsoportjai.

2. A gyerekeknek joguk van a politikáról a megfelelő tájékoztatásra. Segíteni kell őket, hogy megértsék a politika és a pártpolitika szerepét a közélet alakításában.

3. A gyerekek nem használhatók politikai célokra.

4. A gyerekek nem közszereplők: személyes adataik, képmásuk felhasználása sértheti jogaikat és legjobb érdeküket.

5. A gyerekeknek vannak polgári jogaik, és részt vehetnek az őket érintő közéleti kérdésekben.

Azok a képviselőjelöltek, akik most kampányolni készülnek, megválasztásuk esetén arra esküdnek majd fel, hogy betartják az ország törvényeit. Ennek a vállalásnak a komolyságát lemérhetjük azon is, hogy mennyire tartják tiszteletben a gyerekek jogait. A gyerekjogok valódi, törvénybe foglalt jogok, betartásuk ugyanúgy nem mérlegelhető, mint például az, hogy szabad-e ellopni egy autót.

Ha egy politikus fontosnak tartja a gyerekek jóllétét, és szeretné demonstrálni gyerekbarát programját, akkor kezdhetné azzal, hogy tiszteli a gyerekeket. Ne használja őket politikai fegyverként, és vegye komolyan őket.

„Ne azért legyen benn egy gyerek a kampányban, mert gyerek, hanem mert üzenete van, amit közvetíteni szeretne. Ha egy gyereknek nem a véleménye és tapasztalata számít, akkor az nem lehet más, mint kizsákmányolás” – fogalmazták meg mindezt nagyon pontosan azok a 14–18 éves fiatalok, akik 2017 nyara óta aktívan foglalkoznak gyermekjogi témákkal, és képviselik a gyermekjogokat különböző fórumokon, mint például a Hintalovon Alapítvány gyermekjogi követei.

Az ő közreműködésükkel készült el, és adjuk közre azt a „Gyermekjogi 1x1 politikai kampányok szervezőinek és politikusoknak” című kiadványunkat, amellyel felhívjuk a figyelmet arra, hogyan kellene a gyerekeknek részt venni a politikában – és ahogyan biztosan nem lehet.

Hiszünk benne, hogy abban a pillanatban fognak eltűnni a gyerekek fejét simogató és puszilgató politikusok a közéletből, meg a jól nevelt diákok sorfalai az ünnepélyekről, ha már nem lehet politikai tőkét kovácsolni a gyerekek kihasználásából. Ehhez viszont az kell, hogy mindannyiunknak szeme legyen arra, hogy észrevegyük, fülünk arra, hogy meghalljuk, ha gyerekjogi jogsértés történik a kampányban, és hogy ennek következménye legyen arra nézve, aki ezt elköveti.

 Dr. Gyurkó Szilvia


Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/marate