-

Már jóval a gyógyulásom előtt megállapodtunk abban Dr. Kiarash Bahremand-dal, hogy karöltve kampányt indítunk, ahol mindent elmesélünk a méhnyakrákról, a HPV-ről, a gyógyulásról, a statisztikákról, a lehetőségekről és a szűrések fontosságáról. Persze meg kellett várnunk, amíg jómagam is túl vagyok ezen a betegségen, mert tartoztam magamnak a gyógyulásra szánt idővel.

Az első lépésben egy előadás-sorozat megtervezését tűztük ki célul, amely most meg is valósul. Dr. Kia, akinek a szaktudásáért tűzbe teszem a kezem, és akinek úgyszólván az életemet köszönhetem, a szakmai oldalt képviseli majd ezen a kötetlen beszélgetésen, én pedig a személyeset. Mindent elmesélek arról, amit érintettként tudok a betegségről és a gyógyulásról.

A doktorom fantasztikus ember és kiváló orvos. De nemcsak orvos, hanem annál sokkal több.

Sosem felejtem el, mit mondott nekem, amikor kiderült, hogy méhnyakrákom van:

„Én a tüneteket kezelem azokkal az eszközökkel, amelyek számomra adottak az orvostudomány mai állása szerint, de a többit neked kell hozzátenned. Ha nem változol, nem változtatsz, vagy egyszerűen csak nem akarsz meggyógyulni, akkor én hiába teszek bármit.”

Ezeket a szavakat csak jóval később fogtam fel, de szerencsére még éppen időben.

Azoknak szeretnénk segíteni, akiknek fogalmuk sincs, mit kezdjenek, kihez forduljanak. Pontosan tudom, mennyire elveszett az ember, miután megkapja a diagnózist, és azzal is tisztában vagyok, hogy az internetről és a barátoktól, orvosoktól ömlesztve kapjuk ilyenkor az információkat. Sokszor azt se tudjuk, mihez kapjunk, melyik termék használ, és mi az, ami fölösleges pénzkidobás.

Ha komolyan vesszük az egészségünket, és megértjük, hogy egyedül csak mi vagyunk felelősek a testünkért, akkor tudomásul vesszük, hogy a szűrések sokkal fontosabbak, mint a fodrász vagy a manikűr.

Az első előadásunkra azokat a nőket várjuk, akik mindent tudni szeretnének a témáról. Jelszó: tabu nincs!

És bízom benne, hogy ez a kezdeményezés eljut a megfelelő helyekre, és azoknak tudunk segíteni, akiknek valóban szükségük van rá. Mert minél többet beszélünk erről az egyébként kényes témáról, annál többen értik meg a súlyosságát, és egyúttal azt is, hogy meg lehet gyógyulni ebből a betegségből.

Itt találjátok az esemény információit:

méhnyakrák megelőzési hét

 

Gyertek! Mert ez fontos.

Szentesi Éva

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Jakkrit Orrasri