-

Végignézve az Aranyanyu döntősök bemutatkozó videóit, elolvasva az életükről szóló összefoglalókat, rájöttünk, hogy vannak olyan tulajdonságok, amelyek egytől egyig mindegyikükben megvan. Ha úgy tetszik, ez az a 19 tulajdonság, ami igazi példaképpé tesz egy embert. De úgy is fogalmazhatnánk, hogy ezekre a tulajdonságokra lesz szükséged, ha te is Aranyanyu szeretnél lenni:

  • Önzetlen
  • Érzékeny az elesettek iránt
  • Sebezhető
  • Optimista
  • Faltörő
  • Kitartó
  • Elhivatott
  • Nagy munkabírású
  • Előítélet-mentes
  • Rettenthetetlen
  • Tettre kész
  • Humánus
  • Tehetséges
  • Elfogadó
  • Türelmes
  • Empatikus
  • Találékony
  • Kreatív
  • Bátor

Most pedig ismerjétek meg azt a 16 nőt, akikben ez a 19 tulajdonság mind megvan. Ők a 2015-ös Richter Aranyanyu Díj döntősei:

Orvos

Dr. Kovács Ildikó

Háziorvos, aki szabadidejében hátrányos helyzetűeken segít, gyűjtést szervez, hajléktalanokat lát el, erdélyi falvakban szervez ingyenes szűrést. Fáradhatatlan és nagylelkű, igazi példakép az orvosi pályára készülő fiataloknak.

Dr. Katona Renáta

Szülész-nőgyógyász, meddőség-specialista, aki páratlan emberközeliséggel foglalkozik a betegeivel. És más betegeivel is. Nincs kérdés, amire ne válaszolna. Vidám és maximalista.

Dr. Lévay Bernadett

„Csodabogár” onkológus, sebész, plasztikai sebész, aki a betegség után helyreállított testrészekkel együtt önbecsülést és hitet „ajándékoz”. Egy humanitárius szervezet tagjaként nemcsak itthon, hanem Afrikában és Indiában is dolgozik.

Dr. Fórizs Éva

Pszichiáter, addiktológus, aki szerint a szenvedélybetegségek a rabságról és szabadságról szólnak, a segítség pedig mindenkinek jár. A legszegényebbeknek, a hajléktalanoknak és a börtönviselteknek is.

Pedagógus

Sebők Éva

Saját kutyaterápiás módszert vezetett be a sajátos nevelési igényű tanítványai számára. Évának és Repcének, a magyar vizslának köszönhetően ma már nemcsak hogy nem csúfolják a „gyerekeit”, hanem többen teljesen meg is gyógyultak.

Vincze Tünde

Azaz: Tissue Mami, a Guiness rekorder légtorna tanár, aki az életét tette föl arra, hogy a selyemszalagos légtorna új sportággá váljon. Gyerekek és felnőttek százait tanítja, növendékei a világ bármely színpadán megállják a helyüket.

Furugh Switzer

Kanadai-perzsa szociológus, tanár, aki 20 éve Magyarországot választotta hazájául. Meséd – Mesélő Édesanyák néven saját mesepedagógiai programot fejlesztett ki, amellyel nemcsak a gyerekeknek, hanem a szülőknek is segít.

Varga Diána

Színészként indult, de már akkor is a gyerekdarabokban találta meg a helyét. Ma pedig a gyerek agykontroll módszerét használva segíti csökkenteni az iskolai szorongást, stresszt, figyelemzavart és tanulási nehézségeket.

Szociális területen dolgozó

Nyikes Fatime

Virágkötőként dolgozott, amikor elveszítette a látását. Miután a traumát sikerült feldolgoznia, továbbképezte magát, és ma már szociális munkásként egy látássérült közhasznú egyesületet vezet, ami megváltozott munkaképességűeknek ad munkát.

Toszecky Renáta

A Baptista Szeretetszolgálat emberkereskedelem elleni koordinátoraként olyan lányoknak, nőknek segít védett, titkos házban, akiket fogva tartóik bántalmaztak, szexrabszolgaként tartottak, prostitúcióra kényszerítettek. Nem ismer félelmet.

Kőpataki Katalin

Iskolapszichológusként egy olyan jelenség ellen küzd, amire ma még nincs is jó szó a magyar nyelvben – pedig minden harmadik magyar gyereket érint. Ez a bullying, vagyis az iskolai zaklatás, bántalmazás, amely miatt világszerte 19 millió gyerek kísérel meg öngyilkosságot.

Tóthné Perei Márta

Tizenkét évvel ezelőtt magához vette tragikus hirtelenséggel elhunyt testvére öt gyermekét. Feladta könyvelői állását, és lelkész férjével hivatalos nevelőszülőként arra tette föl az életét, hogy a sok viszontagságon keresztül ment gyerekeknek nyugodt, a lehetőségekhez mérten boldog gyerekkort biztosítson.

Egészségügyi szakdolgozó

Gitidiszné Gyetván Krisztina

Laktációs szaktanácsadóként, dúlaként, babamasszázs-oktatóként, védőnőként azért dolgozik, hogy az anyák, apák és kisbabáik kőbe vésett előírások és szabályok helyett a nekik legmegfelelőbb módszerekkel éljék meg a kötődés kialakulását.

Joánovits Andrea

Dentálhigénikusként nemcsak a praxisába látogatókat segíti, hanem szabadidejében egy faluszéli lakóotthon lakóit, és az ő gondozóikat is. De nem állt meg a fogápolási segítségnél. Barátait, ismerőseit bevonva rendszeresen ruhákat, játékokat, egyéb adományokat gyűjt nekik. Az otthon lakói angyalnak hívják…

Jánosek Edina

Szeretetével, figyelmével és odaadásával teszi elviselhetőbbé, méltóságteljesebbé a halálukra készülő betegek utolsó napjait. Segít a családnak is, hiszen a halálos betegségek és az élet vége óriási nekik is megterhelés. Hisz benne, hogy a halált nem tabuként, hanem az élet részeként kellene kezelnünk.

Rogus Piroska

Kislány kora óta készült egészségügyi pályára. Elhivatottságának és kemény munkájának köszönhetően 30 éve a kórház a második otthona, ő a sürgősségi osztály lelke, akiért tűzbe mennének betegek és kollégák egyaránt. Akinek van tapasztalata a magyar egészségügyben, az tudja, mekkora kincs egy ilyen ápoló…

Ha úgy érzed, hogy szavaznál ezekre a csodanőkre, akkor ne habozz! A Richter Aranyanyu Díj oldalán megteheted, KATT IDE!

-

A cikk a Richter Gedeon Nyrt. támogatásával készült.