1. Molnár Dóra 2017 őszén határozta el, hogy piacra dobja Magyarországon a menstruációs bugyit – ilyen azelőtt még itthon nem létezett. A bugyi elkészült, hamar sikeressé vált, és nemcsak maga a termék lett hiánypótló, hanem született egy erős márka is, ami felveri a hullámokat nem csupán a menstruációs termékek piacán, hanem fennhatósági szempontból is.

2. Zombori Andrea és Rohánszki-Nagy Réka egy éve hoztak létre egy kicsi, fenntarthatósági fókuszú kiadót. Idén hét könyvük jelent meg, mind fenntarthatósági témákról szól valamilyen szempontból, de különböző stílusban, különböző célközönséget célozva.

3. De mégis hogyan kerül egy asztalhoz egy menstruációs bugyimárka és egy fenntarthatósági fókuszú kis könyvkiadó? Mindkettő alapítója úttörőként lépett a piacra olyan termékekkel, amelyek talán már az „új normális” jegyében születtek.

4.

Egy menstruációs bugyi, egy év alatt, – húszezer darab eladott termék esetében – egyetlen hónapban, százezer tampontól mentesítheti a bolygót.

5. Talán kevesen tudják, de a Távol-Keleten olyan olcsó árakat tudnak ajánlani a könyvnyomtatásra, hogy sok magyar könyvet ott nyomtatnak, és hajón szállítják a fél világon keresztül vissza, a hazai boltok polcaira.

6. A menstruációs bugyi mint márka is mostanra teljesen műanyagmentes, még a bugyikba kötelezően ragasztandó higiéniás csíkra is találtak Dóráék használható, papíralapú megoldást.

7. A menstruációs bugyi gyártása során felhasznált anyagok legnagyobb része vagy itthonról, vagy az Európai Unióból származik. Egyedül a bugyi speciális, nedvszívó anyaga érkezik messzebbről.

8.

Az e-könyveket olcsóbban lehet eladni, viszont az áfakulcsuk magasabb – huszonhét százalékos – a hagyományos nyomtatott könyvek öt százalékos áfakulcsával szemben, ezért a kiadóknak jelenleg nem éri meg a könyveiket e-book formátumban is megjelentetni.

9. Dóra szerint az is fontos, hogy márkaként ne ragadjanak bele kizárólag a zöld skatulyába, mert lehet, hogy lesznek, akik talán éppen ezért fognak elzárkózni tőle. Ezért került be nagyon hangsúlyosan a márka kommunikációjába például a testpozitív hozzáállás. Andiék könyvei sem kizárólag a nagyon zöldeknek szólnak: szándékosan igyekeznek több típusú könyvvel piacra kerülni, hogy többeket elérhessenek.

10. Amíg a nők nem hallanak róla, nem is tudják a hulladékcsökkentő alternatívát választani, így mindkét cég célja, hogy minél több helyen megmutathassák magukat az embereknek.

Nagy Réka Ökoanyu