Boldog szuperWMN-eket a világnak!

Tudod, nálunk sok szempontból olyanok ezek az estek, mint a karácsony. Persze azért is, mert ez az utolsó nagy összejövetelünk, amikor nemcsak azokat a csodálatos, bátor nőket tüntetjük ki, akikről mindjárt szó lesz, hanem együtt lehetünk mindannyian, belsős és külsős szerzők, partnerek, barátok, hogy az est végén kicsit kieresszük az egész éves gőzt. Aztán azért is emlékeztet engem ez a gála a karácsonyra, mert azok, akik eljönnek velünk ünnepelni, csupán a jéghegy csúcsát látják, a csillogást, az emelkedettséget, a magasztos hangulatot. És ez így van jól. Én azonban, aki nap mint nap bent ülök az irodában, pontosan tudom, milyen iszonyatos munka áll egy-egy ilyen színvonalas esemény mögött. És nem csak szervezésben, pedig abban is rengeteg, több hónapnyi.

Minden évben óriási felelősség, de egyben fantasztikus lehetőség és felemelő érzés is kiválasztani azokat a nőket, akiket kitüntethetünk a bátorságukért, önfeláldozó munkájukért, amit egy-egy fontos ügy szolgálatába állítanak.

Ezek a megbeszéléseink mindig nagyon meghatóak is egyben, hihetetlen energiák keringenek a szobában, miközben végigvesszük a lista szereplőinek tevékenységét. Nagyon nehéz a választás, ami egyben jó hír is, hiszen azt jelenti, hogy sok olyan nő él körülöttünk, akikre óriási szüksége van mindannyiunknak.

Ha már a szerkesztőségi megbeszéléseken is fantasztikus energiák keringenek, akkor el tudod képzelni, milyen robbanásszerű volt mindez magán a rendezvényen?

Csepelyi Adri és Filákovity Radojka
Csepelyi Adri és Filákovity Radojka

Szupernők és a négyes szám bűvereje

Az est két házigazdái, Pásztory Dóri és Steiner Kristóf voltak, akik elmesélték személyes kötődésüket az eseményhez. Dóri felidézte a legelső, négy évvel ezelőtti SzuperWMN-díjátadót, és elmondta, az ő életében komoly jelentőséggel bír a négyes szám, nem csupán az olimpia, de a születésnapja miatt is, ugyanis április negyedikén látta meg a napvilágot. Kristóf életében pedig mindig is központi szerepet töltöttek be a „szuperwomanek”, ilyen volt az édesanyja is, ezért óriási szüksége van arra, hogy inspiráló nőkkel vegye körbe magát. Olyannyira, hogy például olyan filmet, könyvet, színdarabot nem is tud élvezni, amiben nincsen legalább egy karizmatikus női karakter. Hogy a színpadon legyen akkor rögtön kettő is, felhívta maguk mellé D. Tóth Krisztát is, aki szerint mindig is voltak bátor, erős nők, a magyar történelemben is előfordulnak jócskán. Az más kérdés, hogy a történetírás mennyire örökítette meg őket, ezért a mi dolgunk is, hogy ezeket a csodálatos, inspiráló női példákat láthatóvá tegyük.

D. Tóth Kriszta, Pásztory Dóri és Steiner Kristóf
D. Tóth Kriszta, Pásztory Dóri és Steiner Kristóf

„Nem kell mindenkinek harcosnak lenni, de teret, figyelmet és méltó ünneplést kell adnunk azoknak, akik akár csendben, akár hangosan, de küzdenek mindannyiunkért.”

Isten, hulladék és a biztonságos születés

Kapja meg hát első körben az őt megillető elismerést az általatok jelölt három szupernő a civil kategóriában! Dóri a színpadra hívta Erdős Eszter református lelkészt. Eszter 1987-ben Ráckeresztúron, szinte a semmiből hozott létre terápiás otthont egy olyan érában, amikor a rendszer még csak el sem volt hajlandó ismerni a szerfüggés létezését, szőnyeg alá söpörve a problémát. Az ország első rehabilitációs intézménye mára európai színvonalú drogterápiás központtá nőtte ki magát. Eszter elmesélte, hogy Moszkva téri kallódó fiatalként sorsfordító erejű volt számára az a balatoni keresztény hét, amire a barátnője hívta – aki maga végül mégsem jött el. Állítja, hogy ez mentette meg az életét. Mindig is vágyott rá, hogy Isten gyermeke legyen, ezt a lehetőséget megragadva pedig sikerült megváltoztatnia az életét. „Amikor mentünk haza, nagyon elszomorodtam. Arra gondoltam, eddig tartott az én megtérésem, egy gyenge jellem vagyok, zűrös család, hülye, drogos haveri társaságba megyek vissza, holnap kezdődik minden elölről.

A civil jelölekkel Pásztory Dóri beszélgetett: Mátyusné Gálik Zsuzsanna, Kump Edina és Erdős Eszter

De ami a legnagyobb csoda, hogy bár én nem hittem a saját megtérésemben, Isten mégis komolyan vette. Így végül minden megváltozott.”

Esztert Kump Edina környezetkutató, hulladékcsökkentési szakértő, a Hulladékmentes.hu alapítója követte a színpadra. Edina tisztában van vele, hogy sok környezettudatos ember számára mumus a hulladék témája, de szerinte ez egyáltalán nem baj, sőt, hiszen mindig lehet hová fejlődni. Ráadásul úgy látja, az olyan országokkal szemben, ahol például nem szokványos a termelői piac jelensége, Magyarországon jól állunk a lehetőségek terén, csak meg kell tanulnunk (ki)használni őket. Ha pedig kialakítjuk a megfelelő értékrendeket, ha tudatosítjuk, mi az, ami nekünk igazán számít, majd mindezt stabilizáljuk, akkor jöhet karácsony vagy black friday, nem fogunk feleslegesen összevásárolni olyan holmikat, amikből előbb-utóbb hulladék keletkezik.

Kump Edina

Harmadik jelöltként Mátyusné Gálik Zsuzsanna szülészeti aktivista érkezett a színpadra. Zsuzsa azért küzd, hogy minden nő úgy szülhessen, ahogy biztonságban érzi magát, megkaphassa az őt megillető emberséges hozzáállást és partneri kapcsolatot a kórházban, hogy ne a régi, berögzült gyakorlatokat erőszakolják rá a szülő nőkre. A Másállapotot a szülészetben mozgalom aktivistájaként, illetve a Békés Születés(é)ért Támogatókör egyik alapítójaként is ezért az ügyért harcol. A problémára a második szülése nyitotta fel a szemét, amire hiába készült tudatosan, hiába mondta el az orvosának, mit hogyan szeretne, végül semmi nem a tervei szerint alakult. Csak a harmadik gyerekének megszületése lett végül olyan, amilyennek minden szülésnek lennie kellene: az anya igényeihez igazodó.

Mátyusné Gálik Zsuzsanna

„Akkor döbbentem rá, hogy ez milyen sokat számít. Onnantól tudtam, mit kell tennem.” 

A SzuperWMN civil kategóriájának győztese az olvasók jelölése és a szerkesztőség titkos szavazása alapján Erdős Eszter lett, aki könnyekig meghatódva vette át a díjat, és köszönte meg a figyelmet, szeretet. „Számomra ez a díj azt is jelenti, hogy önök szeretik a drogos fiatalokat és drukkolnak nekik. Én egyáltalán nem vagyok szuper, sok mindent elrontottam az életemben, a mai napig vannak olyan elhatározásaim, amikben végül alul maradok, de ha tudok másoknak segíteni, az egyedül Isten érdeme.”

A 2019-es SzuperWMN Civil kategória fődíjasa, Erdős Eszter

Közéleti kurázsi

Ez a végtelenül szerény hozzáállás az est másik három jelöltjére is jellemző volt. Mintha az a temérdek dolog, a közösségeikért tett szolgálat egészen aprócska kis semmiség lenne. Holott épp ellenkezőleg!

A közéleti jelöltekkel Steiner Kristóf beszélgetett: Pataki Zita, L. Ritók Nóra és Balla Eszter

Balla Eszter színésznő Emma nevű kislánya Down-szindrómával született, így ő is személyes érintettségéből kiindulva karolta fel a fogyatékkal élők ügyét. Eszter rengeteg karitatív fórumon keresztül azért harcol, hogy a sérült gyerekeket nevelő családok ne éljenek elszigeteltségben, megkaphassák ugyanazokat a jogokat, ugyanazokat a lehetőségeket, mint bárki más. A fogyatékkal élő gyerekek szüleinek is azt üzeni: „nyugodjanak meg, minden oké”. Szerencsésnek tartja magát, amiért az ő környezete mindig is nagyon támogató volt, de tudja, hogy sokan komoly nehézségekkel küzdenek, és nem csak azért, mert ebben a helyzetben a szülőnek emberpróbáló feladat reálisan látni magát és a gyerekét. Ezért is igyekszik a saját pozitív példájával másokat bátorítani, hogy lássák, igenis vannak lehetőségek, még ha jóval nehezebb is őket felkutatni, mint egy ép gyerek esetében.

Balla Eszter

Esztert Pataki Zita műsorvezető követte a színpadon, aki Az utolsó lombik című vlogjával húsbavágó őszinteséggel beszélt a meddőség addig tabunak számító témájáról, óriási szolgálatot téve ezzel meddő párok ezreinek. Férjével azóta saját alapítványukon keresztül segítenek a hozzájuk forduló pároknak, ezzel is a közbeszédbe emelve a témát. Zita az utolsó lombik kudarca miatt sem veszítette el a bizalmát a hagyományos orvoslásban. „Az orvosokba vetett hit maradjon meg. Sokat tanultak azért, hogy ott legyenek.” Emellett alternatív megoldásokkal is próbálkozott, a talpmasszázstól kezdve az akupunktúrán át a táltosig. „A hit és a bizalom rávisz egy olyan útra, ami rengeteg kérdést vet fel. De van egy pont, ahol fel kell adni.” Ezzel Zita nemcsak a saját, de az emberi faj gyengeségét is meg szerette volna mutatni.

Pataki Zita

„Nem minden sikerülhet, és nem minden rózsaszín. De ez a fajta gyengeség, az érzelmeink kimutatása egyúttal hatalmas erő.”

A közéleti kategória győztese, L. Ritók Nóra képzőművész, pedagógus, esélyegyenlőségi szakember lett. Nóra húsz éve lépett ki a közoktatásból és hozta létre az Igazgyöngy Alapítványt, amellyel a berettyóújfalui kistérségben élő hátrányos helyzetű gyerekeknek és szüleiknek ad lehetőséget, motivációt, feladatot, esélyt – sokszor az árral és a rendszerszintű elnyomással szembe menve. „Az esélyegyenlőség ügyében a legfontosabb, hogy ott kell lenni a terepen. A három diplomámnál is sokkal többet tanultam, sokkal többet értettem meg a szegregátumok világában. Aki egyszer kimegy egy ilyen helyre, és megtapasztalja azt a fajta kilátástalanságot, amiben ma felnőtt emberek és gyerekek tízezrei élnek, az rögtön megérti, hogy mit jelent az esélyegyenlőség. Utána nem tehet mást, mint hogy ezért harcol. A szegénység nem döntés kérdése.” Kristóf kérdésére, hogy mit tehet az egyén, ha segíteni szeretne, de a környezete ellenállásába ütközik, azt válaszolja: „Egyszerűen csak bátorság kell hozzá.”

A 2019-es SzuperWMN közéleti kategória fődíjasa, L. Ritók Nóra

Az est méltó lezárásaképp – idén először – átadhattuk a Telekom különdíját is, méghozzá Kump Edinának, amiért a digitális világ lehetőségeit okosan és hatékonyan használja a közösség szolgálatának érdekében, a fenntarthatóságért.

A Telekom különdíját Kump Edina vette át
A Telekom különdíját Kump Edina vette át

Az esemény végén a MÜPA előcsarnokában összefutottam a húgommal, aki egy kolléganőjét kísérte el az eseményre. „Na, hogy tetszett?” – kérdeztem tőle. „Hallod, végigzokogtam az egészet” – válaszolta. Pedig higgyétek el nekem, ő sem az a könnyen meghatódós fajta. De hát, ezt csinálják a szupernők az emberrel. Elkenik a sminkjét.

Ha kíváncsi vagy SzuperWMN estünk hangulatára, akkor kattints a képre a további fotókért lapozható galériánkban:

Szentesi Éváról mindenki tudja, hogy nem hisztis, hanem feminista
Szentesi Éváról mindenki tudja, hogy nem hisztis, hanem feminista

 

Fiala Borcsa

Képek: Kovács Tamás

Nagyon köszönjük a 2019-es SzuperWMN-díjátadó támogatóinak, amiért lehetővé teszik, hogy méltó módon megünnepeljük Magyarország legbátrabb nőit! Gálaestünk támogatói: Magyar Telekom, Douglas, Jana, Andrea Gere Skin Care, Erste Bank, Torter e-Design.