1. Az örökbefogadás folyamatának minden egyes szereplője veszteséggel „érkezik meg” a történetbe, legyen szó az örökbe adó és örökbe fogadó szülőkről, illetve magáról a gyerekről. A témát így talán még a szokásosnál is több tabu, sztereotípia, mítosz és előítélet övezi.

2. A rendszerváltás előtt a szakemberek azt vallották, a krízis akkor kerülhető el a leghatékonyabban, ha a szülők nem mondják el az örökbefogadottnak, hogy örökbe fogadták. Az elhallgatás, tabusítás jó szándékú volt, de óriási traumákat okozott. Egy ekkora titoknak erős mérgező hatása lehet generációkon át; alternatív valóságot képez és távolságot generál a családtagok között.

3. Ma már nyíltan kell kezelni az örökbefogadás tényét. Ez az élethelyzet nem lehet titok. Megkönnyítheti ezeket a diskurzusokat, ha természetesen kezeljük a témát, amikor például a nagycsaládban vagy barátokkal beszélünk róla. 

4. Minden gyereket érdekel az eredettörténete. A biztonság ugyanis úgy születik meg, ha tudja, hogy az ő létezése vágyott és várt volt – és ez az örökbefogadásnál is így van. 

5. A meddőség az egyik leggyakoribb oka annak, hogy a párok az örökbefogadás mellett döntenek. De a pár tagjai általában nem hasonlóképpen élik meg magát a meddőséget sem. Gyakran felmerül a kérdés: kinek a meddősége ez, közös meddőség vagy a te képtelenséged? Ez komoly próbatétele egy párkapcsolatnak.

6. Egy örökbefogadási folyamatban sok olyan dolog derül ki magáról a párkapcsolatról, a másikról, amit addig, ha akart, el tudott titkolni – vagy ha nem is titkolta, egyszerűen nem derült ki. 

7. A hosszú várakozásban a bizonytalanság terheli meg leginkább az ember lelkét – ez egy elnyújtott, krónikussá váló stresszhelyzet. Az élet erre a témára szűkül be – amikor az ember meddőséggel küzd, az ugyanilyen. Ez válik az élete fő motívumává és minden más a periférián, mellékesen történik. 

8. Szükség van rá, hogy a pár jó teherbíró csapat legyen, hogy kialakuljon az a kapcsolati kultúra, amiben képesek a félelmeikről, a belső folyamataikról beszélgetni. Ha ennek nincs tere, egymásra rakódnak a kimondatlanságok és erodálódik a kapcsolat.

9. Nem biztos, hogy rögtön kialakul a szeretet, valamint a kötődés a gyerek felé. Hónapok összeszokása, alázata, hogy kinyíljon, elinduljon. 

10. Meghatározó, milyen lelki csomaggal érkezik az örökbefogadó szülő, hogyan lép bele ebbe az új élethelyzetbe. Az, hogy milyen örökbefogadó szülővé válik valaki függ attól, hogy milyen az alapkötődése, milyenek a korai szeretetélményei. Ez egy szeretetkapcsolat.

Tartsatok velünk, mert beszélnünk kell!

D.Tóth Kriszta és Orvos-Tóth Noémi

Beszélnünk kell! további epizódjait itt találod: