Légy pezsgőben a buborék!

Budafokon esélyt sem adnak rá, hogy hiányolni kezdd a pezsgést, szeptember 6. és 8. között ugyanis minden a minőségi nedűkről, finom falatokról és a jó zenéről szól majd. 

Hamisítatlan fesztiválhangulattal jön a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál, amit már több mint 30 éve rendeznek meg – és ezúttal sem lesz ok a panaszra.

Ám nem csupán a hedonista élvezeteknek való hódolás miatt lesz érdemes kilátogatni: az interaktív családi programok és kézműves vásár mellett ugyanis remek koncertekkel készülnek: fellép majd a Random Trip, a Los Orangutanes, a Kerekes Band és a Pély Barna Band is koncertet ad.

programajánló Kimenő Radival Boban Markovic szeptemberi programajánló
Kép forrása: Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál Facebook oldala

Bővebb infókat itt találsz az eseményről.  

Egy kis Boban Marković mindig jöhet!

A vér kötelez, szokták mondani, és talán emiatt is van, hogy magyarországi szerbként évek óta megveszekedetten rajongok Boban Markovićért, aki úgy idézi meg a Balkánt a zenéjével, mint senki más.

A szerb trombitaművész családjában az istenadta tehetség apáról fiúra öröklődik, a mindent átható életöröm pedig a zsigerekből jön. Boban Marković hosszú évek óta különleges kapcsolatot ápol Magyarországgal – ezer szállal kötődik hazánkhoz. Ahogy egy korábbi interjúban fogalmazott: „Tulajdonképpen itt van a második hazám” – mondta.

Szeptember elsején pedig ismét „hazatér”, hogy szeretett magyar közönsége előtt adjon ingyenes koncertet, méghozzá Újpesten, az idei Városnapok alkalmából.  

Bővebb információkat itt találsz.

Függönyt fel!

Az Örkény fennállásának 20. évfordulóját ünnepli a 2024/2025-ös évadban, az ünnepi programsorozat első állomása pedig a sokak által kedvelt ÖrkényKert lesz: szeptember 7-én koncertekkel, izgalmas programokkal és egy nagy meglepetéssel nyitják meg az évadot a társulat színészeinek közreműködésével.

Lehet majd jógázni Hámori Gabival, Beck Zoltán és Grecsó Krisztián zenés irodalmi pódiumestje is érkezik, Kadarkai Endre Tenki Rékával, majd Nagy Zsolttal beszélget, Csuja Imre pedig Babits Mihály Jónás könyvét adja elő. És ez még nem minden.

A részletes programot itt találod, hangolódásképp pedig nézd meg a WMN és az Örkény Színház közös műsorát: a Nyílt lapokkal epizódjait itt találod.

programajánló Kimenő Radival Boban Markovic szeptemberi programajánló
Kép forrása: Az Örkény István Színház Facebook oldala

Mikor voltál utoljára templomban?

Jó, igyekszem nem számonkérni, hiszen mindenki a maga lelkiismeretéért és lelki üdvéért felel (khm). Annyit mondok csak, hogy ha eddig messze elkerülted ezeket a szakrális helyeket, most érdemes lesz mégis kivételt tenned.

A templomok városában, Szentendrén szeptember 6. és 8. között ugyanis ismét hihetetlenül izgalmas programokkal rendezik meg a Nyitott Templomok Hétvégéjét.

Orgona, cselló, fuvola, jazz-zongora, korhű hangszerek és a legszebb hangszer, az emberi énekhang zeng újra Szentendre kilenc templomában és három imaházában a Ferenczy Múzeumi Centrum összművészeti fesztiválján.

A tartalmas események között templomséták, kiállítások, művészet- és zenetörténeti előadások, kreatív programok várnak. Fellép a Szent Efrém Férfikar, a Trio Cantio, a Capella Savaria, a Musica Beata Kórus és az Amadinda Percussion Project.

programajánló Kimenő Radival Boban Markovic szeptemberi programajánló
Kép forrása: femuz.hu

A részletes programot itt találod.

Viszont ha a hátad közepére se hiányzik a pörgés

Akkor egyrészt te vagy az én emberem, pacsi, másrészt szeptember 7-én ott a helyed a lenyűgözően szép vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben, ahol különleges élménysétán vehetsz részt. A fókuszban ezúttal az otthoni élelmiszernövény-termesztés áll majd, ami egyre népszerűbb – köszönhetően többek közt az égbe szökő bolti áraknak.

De mit érdemes termeszteni, ha nem elégszünk meg a jól ismert paradicsommal, káposztával, sütőtökkel? Megteremnek nálunk is a külföldről importált zöldségek?

Hogyan válasszunk fajtát kiskertünkhöz, balkonládánkhoz? Hogyan termesszünk batátát, okrát, földimogyorót, gumós madársóskát, keserűtököt, egzotikus levélzöldségeket (meg még pár száz egyéb növényt)? 

A téma nagy tapasztalattal rendelkező ismerője számos növényt bemutat és kóstoltat a séta során, általános és egyéni kérdésekre is szakavatott választ ad a részvevőknek.

Jegyek itt vásárolhatók.

Filákovity Radojka

Kiemelt képek forrása: Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál Facebook oldala; Az Örkény István Színház Facebook oldala; femuz.hu; botanikuskert.hu